19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POVÍDKA: Dobře nacvičená autentičnost

Začínal jsem mít trochu obavy. Studoval jsem od časného rána, a přece mi na zítřejší zkoušku zbývalo ještě skoro padesát stránek z knihy, na kterou se pan profesor na přednáškách i ve svých skriptech často odvolával a vřele ji doporučoval.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Řehořek 17.1.2021 23:50

Skvělé! Přiznám se, že jsem se po přečtení pointy vrátil opět na začátek, abych si text přečetl raději ještě jednou v novém světle :)

T. Pudil 16.1.2021 22:55

Pane Adlere, dekuji za to, ze jste mne pripomenul moje mlada leta. Jak jsme kdysi v hospode " U Slavy", coz je jen prezdivka, filozofovali a autorech, jako byl Remarque, Zola a dalsich. I presto, ze jsme se rozprchli po republice a v mem pripade az za more, tak kdykoliv se sejdeme, a to nebyva casto, tak jsou nase debaty nad zejdlikem vzdycky stejne skvele. Jako by se zastavil cas. Mam tu v Americe spoustu dobrych znamych, ale i prestoze si rozumime a mame treba i stejne zajmy, do stejne hloubky se nedostavame. Proste uz jen proto, ze jsme z jinych hnizd.

R. Tesařík 16.1.2021 9:28

:-):-):-)

V. Holoubek 16.1.2021 5:58

Pane Adlere, děkuji za tuto i ostatní vaše povídky. Přiznám se, že jsem hodně zmatený - na jedné straně ve vás vidím laskavého a citlivého člověka, se srovnanými životními postoji, navíc, jako psycholog znáte zákonitosti lidské psychiky a jednání. A na druhé straně vidím, jak v diskuzích obhajujete pana Trumpa. Nevěřím tomu, že byste neviděl jeho enormní charakterové i osobnostní vady, zbytnělé ego, že je vždy připraven opustit jakékoliv zásady pokud mu to přinese prospěch, a tak bych mohl pokračovat. Možná je důvodem vaší náklonnosti to, že pan Trump hovoří o "prověřených" hodnotách a bojuje proti novinkám typu klimatická změna, rasová či genderová rovnost a podobně. Ale myslíte, že morálně narušený člověk může prosazovat morální hodnoty? Jak se srovnat třeba s jeho útoky na Johna McCaina?

Prosím, neberte mé otázky jako provokaci, opravdu bych si přál vyjasnit tyto rozpory. Chápu, že je to na dlouhou debatu, ale budu vám velmi vděčný, jestliže mi věnujete pár slov.

M. Adler 16.1.2021 6:59

Pane Holoubku, děkuji vám za vaše laskavá slova, týkající se mých povídek. Vaše otázka je závažná, ale máte pravdu, přesahuje možnosti tohoto fóra. Pokusím se alespoň o kondensovanou odpověď. Samozřejmě jsem si vědom velmi závažných osobnostních, jakož i jiných problémů pana Trumpa. Bohužel jsem si také vědom podobných problémů u jeho oponentů, a po pečlivém zvážení jsem shledal problémy Trumpových předchůdců a oponentů závažnějšími a nebezpečnějšími, zejména pro demokracii, svobodu projevu, rovnost občanů před zákonem, a tak dále. Ujišťuji vás, že bych s panem Trumpem na pivo nešel a ruku mu asi nepodal. A že to považuji za tragické samo o osobě, že pan Trump byl a je to nejlepší, co Amerika mohla sobě a světu nabídnout. Ale byl relativně to nejlepší, a jeho výsledky byly mimořádně úspěšné. Což zase stojí za zamyšlení. Je to vždy bída, když člověk musí vybírat ze dvou zel to menší, relativně méně škodlivé. A také bych, jen na závěr, připomenul, že dobrý umělec (jakož i dobrý president) může být v soukromém životě darebák. V mém případě to může být ještě horší; mohu být darebák, aniž bych byl dobrým umělcem.

Ještě jednou vám děkuji za vaše laskavá slova. A na lepší odpověď se na tomto fóru asi nezmůžu.

R. Polášek 16.1.2021 9:35

Podle mne je Trump svým založením typický "redneck". Akorát od klasických rednecků z amerického středozápadu se liší tím, že chodí v obleku a má těch dolárků jaksi podstaně víc. Ale jinak "redneck" je.

Proto taky vyhrál první volby, protože těm svým instinktivně rozuměl a brali ho taky jiní "neredneckoví" chudší američané. Proto si taky třeba "rozuměl" se severokorejským Kimem, protože ten pochopil, že na rozdíl od jiných prezidentů USA je u Trumpa jen malá vzdálenost od slov k činům. Proto taky naletěl, aspoň já si to myslím, že naletěl svým "demokratickým" protivníkům stran toho útoku na Kapitol, protože ti ho jakožto toho jednoduchého "rednecka" přečetli stran jeho odmítání výsledků voleb a podporu demonstrací za prověření výsledků voleb a podle mne zařídili, aby onen dav do Kapitolu pronikl extrémně snadno a rychle. A teď sklízejí výsledky toho útoku na všemi američany respektovanou budovu.

Buď ze msty nebo z vypočítavosti, aby nemohl příště kandidovat a aby i případně jeho další činnost, jako vytvoření vlastní sociální sítě pro konzervativce byla co nejvíce ztížena.

V. Holoubek 16.1.2021 18:43

Pane Adlere, děkuji vám za upřímnou odpověď, hodně mi pomohla. S řadou vašich názorů souhlasím, nad některými budu muset ještě přemýšlet. Dovolím si však polemizovat s vaším závěrem: myslím si, že prezident, na rozdíl od spisovatele nebo malíře, je natolik veřejnou osobou, že funguje i jako "role model" a jeho hodnoty a chování stanovují společenskou normu a v dlouhodobém měřítku se odrazí ve stavu celé společnosti. Proto se domnívám, že morální profil prezidenta je stejně důležitý, jako kvalita jeho vlády.

Abych napravil to, že do diskuze pod povídkou zatahuji politické téma, připojuji vyznání nad vaší povídkou "Bolí to". Po jejím přečtení jsem měl slzy v očích, když jsem se našel v oné holčičce, ale i v jejím otci. Pro mě je to známka dobrého spisovatele (a psychologa) R^

J. Nevrkla 16.1.2021 7:54

A já Trumpa naopak považuji za velmi slušného člověka, který měl především na starosti prosperitu, svobodu a demokracii svého lidu. A jeho následovníky považuji za protipól. Jsem přesvědčený, že mi bohužel již brzy bude realita v USA dávat za pravdu. Sledujte.

F. Kusák 16.1.2021 10:27

Já jsem pana Trumpa nemusel, osobnostně mi neseděl. Nicméně nelze jeho činnost v úřadě jednoduše odsoudit. Byla celá řada věcí, která se mu vysloveně povedla. Ale ta dlouhotrvající protitrumpovská nenávistná kampaň, nechutnosti s volbami, s kterými je spojeno mnoho, přinejmenším nejasností a podsouvání určitého nedemokratického chování, ve mně vyvolalo odpor a nechuť k lidem, kteří ovládli americkou politickou scénu. No a o schopnostech Bidena si myslím své. On nemá na to, aby řídil stát, jakou jsou USA, a aby převzal odpovědnost za západní společnost. Kdo to vlastně bude, lze jen spekulovat. God with us!

J. Nevrkla 16.1.2021 10:46

Půlka Ameriky už si chce vyzkoušet socialismus, Trump tomu bránil. Korporace a elity chtějí globálně vládnout a bohatnout, osud nižších vrstev, které jsou ohroženy levnou konkurencí a migrací je nezajímá. Trump byl proti globalizaci a migraci. Zbrojari chtějí zbrojí a válčit, Trump po skoro sedmdesáti letech žádnou americkou agresi nespustil a stahoval vojáky.

Tak musel jít. Snad zase on nebo někdo takový přijde. Ale v diktature to už nebude lehké.

R. Tesařík 16.1.2021 9:30

Operovat se slovy morálně narušený, je velmi ošidné.

J. Brunner 16.1.2021 2:54

R^