19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POVÍDKA: Dítě Světla

Yasmína se ponořila do chladné vody. Jen v řece se cítila svobodná a čistá. Měla pocit, jako by všechny její starosti, obavy i vzpomínky na chvíli odplynuly někam pryč. Udělala několik temp a ocitla se v hlubší vodě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Pakosta 10.10.2021 12:03

A omlouvám se za dvojitý příspěvek. Při ukládání mi spadla síť a musel jsem to napsat celé znova.

A. Pakosta 10.10.2021 12:01

Takové mi to přišlo celé o ničem. Holka se koupe v řece a dozvíme se, že je s někým těhotná. A že ji kdysi mohamedáni prodali do otroctví. To všichni víme, že mohamedáni byli hybnou silou obchodu s otroky po celý středověk i dlouho po něm. A když čtu text pozorně, nemohu nenarazit na dvě nesrovnalosti. Je velmi neobvyklé, aby obyčejná otrokyně ve středověku uměla plavat, natožpak pod vodou. A je naprosto vyloučené, aby ve svých myšlenkách přemítala o tom, že "vážila sotva čtyřicet kil" - jednak tehdy kilogramy neexistovaly, a jednak nebylo zvykem se vážit - nebylo ani na čem.

Chtělo to, autorko, trochu zauvažovat - stačilo by přece napsat "tělo na kost vyhublé" nebo něco v tom smyslu, že?

A. Pakosta 10.10.2021 11:54

Takové je to celkem o ničem. To všichni víme, že mohamedáni byli hybnou silou obchodu s otroky po celý středověk. Mají to v koránu i v genech dodnes.

A ještě technická poznámka či dvě. Pochybuji o tom, že by to děvče tehdy umělo plavat, natož ještě pod vodou. A velmi pochybuji o tom, že by středověká otrokyně ve svých myšlenkách přemítala o své tělesné kmotnosti v kilogramech. Jednak kilogramy tehdy neexistovaly a jednak v té době určitě nebylo zvykem se vážit. Chtělo to, autorko, trochu zauvažovat a zvolit příhodnější formulaci - stačilo by i napsat "tělo na kost vyhublé.." Nemyslíte?

V. Sember 10.10.2021 0:41

Hezká lucidní povídka;-)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lisa_del_Giocondo

T. Vodvářka 9.10.2021 6:59

Moc pěkné. děkuji.