Neviditelný pes

POVÍDKA: Čistý vzduch nade vše

6.12.2019

Vladyka Zdislav Tluksa z Buřenic zavítal za panování Václava IV. několikrát do Prahy, ale nikdy se mu tam nelíbilo. Na ulicích se musel brodit spoustou odpadků a vyhýbat se obsahům nočníků. A ten zápach! Usmyslel si: Nikdy nepřipustím, aby to na mém Karlštejně takhle smrdělo.

Na hradě, v němž se ukrývaly korunovační klenoty, měl hlavní slovo, protože byl purkrabí. O čistotu dbal až přemrštěně, často kontroloval, zda je v prevetu vždy dostatek trávy. Všechny ohavnosti zde padaly ze záchodu z veliké výšky až k patě hradeb. Však také někdy při víně Tluksa zažertoval:

„Proto moji zbrojnoši na stráži volají do dáli: Dále od hradu dále, ať tě nestihne neštěstí nenadálé! Ha, ha, ha, ha, ha!“

Novoty nesnášel a ve zmatené době po smrti krále Václava zůstal věrný papeži a Zikmundovi. Proto se ani moc nedivil, když v květnu roku 1422 přitáhlo k hradu vojsko husitů z Prahy a pustilo se do obléhání. Purkrabí byl na ně dobře připraven. Pražané zahájili palbu z děl a praků, ale tím pevnému hradu moc neublížili. Tluksa z hradeb spokojeně sledoval, jak jsou útočníci z neúspěchu sklíčeni.

Ti však posléze v ostřelování změnili taktiku. Přivezli si v soudcích obsah pražských záchodů a soudky pak místo kamenů metali z praků na hrad. Obchodně založení Pražané si je dobře spočítali – bylo jich 1813! S tím Tluksa nepočítal. Soudky svištěly vzduchem, rozprskávaly se o zdi a potřísnili kdeco včetně obránců. Na posvátném hradě se usadil příšerný smrad. Purkrabí se snažil oplácet nepřátelům stejným způsobem, ale takového střeliva měl mnohem méně, také proto, že s jídlem se už muselo šetřit. Nepřetržitým puchem nesmírně trpěl, ale silou vůle v odporu vytrval. Nos si potíral pryskyřicí.

Jeho odolnost se nakonec vyplatila, protože v listopadu oblehatelé rezignovali. Nechtěli v zimě venku mrznout. Uzavřeli s Tluksou příměří a odtáhli.

Když bylo v okolí hradu konečně bezpečno, vyběhl Tluksa z brány do hloubi lesa a utrpení posledních měsíců vydýchal mocnými vdechy a výdechy. Spadané listí nádherně vonělo, stejně tak i jehličí.

Purkrabí Tluksa úděsný zápach přežil, snad ani my ve znečištěném ovzduší naší zeměkoule nezahyneme.

Regner-povídky

Knihu lze koupit v knihkupectví Kosmas.



zpět na článek