24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Rambousek 29.1.2008 11:41

Ještě jiný pohled na Carrolla

Ještě je tu úplně jiný a zajímavý pohled na Carrolla, jak ho podává K. Leachová; před více než rokem jsem ho hodně stručně shrnul v článku v Rozrazilu, tak si dovolím vložit odkaz:

http://www.vetrnemlyny.cz/rozrazil/index.php?action=viewcopy&copy_id=29&part_id=90

A.S. Pergill 28.1.2008 18:48

Hlavně původní článek je názornou ukázkou, jak matematici fantazírují bez znalosti fakt.

Ona "záhadná" roztržka mezi Dodgsonem a Liddellovými propukla proto, že požádal o Alicinu ruku (po jejím dovršení tehdy "zákonného" věku 12 let) a byl odmítnut. To se dá najít v každém slušnějším Carollově životopise. Pouze příčiny toho odmítnutí nejsou jasné; byl v zajištěném sociálním postavení, na úrovni Liddellových a sňatky takto starých dívek s dospělými muži nebyly ve viktoriánské Anglii ničím výjimečným.

Ve starších životopisech LC se rovněž lze dočíst, že pořizoval fotografické akty všech tří Liddellových sester (vždy pod dohledem matinky), což opět bylo ve viktoriánské Anglii normální a fotografie malých i starších dětí v aktu nebo poloaktu, za jejichž držení by dnes byly "dva roky natvrdo", běžně zdobily stěny viktoriánských salónů, spolu s akvarely exotických květin a motýlů. Do určité míry patrně substituovaly tehdy tabuizované akty dospělých.

Akty Alenky a dalších děvčátek z okruhu Dodgsonových známých byly i v muzeu LC (pokud nebyly v souvislosti se současnou "antipedofilní" hysterií zcela zničeny - jako "zvrhlé umění" v nacistickém Německu, tak byly alespoň odstraněny do depozitářů). Nicméně, akty dětí byly běžnou součástí repertoáru amatérských fotografů viktoriánské éry (s výminkou toho, že při tehdejší úrovni fotografické techniky zdaleka ne každý je dokázal po technické stránce zvládnout; patřily spíš k "vyšší dívčí" tehdejších fotoamatérů).

Ovšem vzhledem k tomu, že LC žádal o Alenčinu ruku, tak asi jejich vztah byl na poněkud jiné úrovni než vztah LC s jinými dětmi. A pokud o její ruku žádal, tak asi měl i představu o způsobu naplnění jejich manželství, včetně sexu.

Ivo Fencl 28.1.2008 19:50

Re: Hlavně původní článek je názornou ukázkou, jak matematici fantazírují bez znalosti fakt.

Thanks.

pája 28.1.2008 21:26

Re: Hlavně původní článek je názornou ukázkou, jak matematici fantazírují bez znalosti fakt.

R^ dekuji za rozumné shrnutí

Jakub S. 29.1.2008 11:11

Re: Hlavně původní článek je názornou ukázkou, jak matematici fantazírují bez znalosti fakt.

Pergille, výborné shrnutí a rozumné, logické a zasvěcené probrání základních aspektů věci. Uznání, dík!

Mám doma tuším druhé anglické vydání, z 19. věku, červenozlaté, překrásné. Budu jím listovat opět obohacen o více faktů, hypotéz, tušení, poznatků -i krásnými Č překlady, oběma. Až bude smažno, budu se batoumat někde v dálnici v lesích kolem mého města a memorovat si pro sebe: chrudošiví jsou borolové...

Sýček 28.1.2008 12:55

V osmdesátých letech jsem s potěšením shlédl vynikající polský film Sexmise

Skvěle jsem se bavil a řada scén se mi vryla do paměti. Třeba ta, ve které jsou oba hrdinové před tribunálem a ženy jim oponují že: "Koperník byla žena, Einstein byla žena....." Báječná scéna i její ukončení. Když v posledních letech slyším a čtu kdo všechno byl homosexuál, pedofil, příslušník rasové a národnostní menšiny ... mrzne mi úsměv. Absurdita filmu přešla v absurditu skutečnosti. Doufám jen v happyend a dokud dýchám doufám.

memosk 28.1.2008 14:25

Re: V osmdesátých letech jsem s potěšením shlédl vynikající polský film Sexmise

To taky byl socializmus . Preci to bylo vsechny zly a dabelsky....

Loki 28.1.2008 17:32

Re: V osmdesátých letech jsem s potěšením shlédl vynikající polský film Sexmise

a proc ten usmev vadne? ze hodne "neobvyklych lidi" rozumej ne delniku v tovarne ci zemedelcu na poli bylo homosexualni ci meli nejake "neortodoxni" zamereni ci puvod? to je ovsem vase elementarni nepochopeni socialnich a psychologickych pochodu ...

1. vyjimecni lide (ti o kterych se pak pise casteji v novinach a uci ve skolach) byvaji casteji vyjimecni i v jinych oblastech sveho zivota, nez pouze v praci ...

2. diky sve vyjimecnosti maji vice moznosti experimentovat (sex, drogy, ...) a nasledne se to o nich vice vi ...

myslim, ze usmev vam mrznout nemusi, nic strasneho se nedeje. tak to v civilizaci chodi uz mnoho set ci tisic let :)

Ivo Fencl 28.1.2008 17:48

Re: Re: V osmdesátých letech jsem s potěšením shlédl vynikající polský film Sexmise

S třídním původem ale sexuální orientace sotva souvisí, ne? 

wopičák 28.1.2008 12:15

ale no tak

Nemůžu si pomoct, ale z článku pana Mareše nějak necítím, že by šlo o "pedofilní vztah", takže nějak nechápu ten páně Fenclův hysterický záchvat.

Ivo Fencl 28.1.2008 17:28

Re: ale no tak

Vadilo mi právě to, že to článek sugeruje tak podprahově a přitom slovy jednoznačně. IF 

PPP 28.1.2008 10:46

pedo

Kdo své dítě netýrá v komoře pod schody, neprobodává ho nožem, nepdhodí ho do kontejneru, je podezřelý

Ivo Fencl 28.1.2008 17:42

Re: pedo

Viděli jste film Vrtěti psem? Třeba ne, i bez něj ale možná tušíte, že některé „causy“ tohoto světa, které nás denně obletují, mohou být uměle vytvářeny. Proč a kým? Samozřejmě nebo především tajnými službami, a to aby upoutaly pozornost k méně podstatnému na úkor podstatného. Dobrá. Ale já si - náhodou - ani trochu nemyslím, že právě případ Škrlová náleží do této kategorie, i když, pravda, tam určitě patří jeho přehnané nafukování médii. Zaujala mě ovšem jistá drobnost, kterou bych nazval magickou kuriozitou. A ta souvisí s Jaroslavem Foglarem. Nedávno by se ve vší nevinnosti dožil sta let, jak víme, vraťme se však k nechutné záležitosti Škrlová. Šlo o mučení chlapců, tedy těch bytostí, které Foglar obdivoval a měl rád, i když se právě kvůli tomu dočkal i pomluv, očerňování a osočování, i když zůstávají součástí lidstva i hovada, která vám na potkání budou dokazovat, že také Foglar – skautskou přezdívkou Jestřáb – by hochy třeba nejraději mučil atp. Což je omyl a nesmysl. Ale spisovatel zemřel…, a tak se následující „magickou kuriozitou“ můžeme udivovat už jenom my sami. A tohle jsou fakta, fakta uspořádaná v pouhých třech větách: Barbora Škrlová čte dnes ve vazbě foglarovky. Mučení chlapců probíhalo v Kuřimi, v Dušínově ulici. V domě, který rodině pronajal… jistý Jaroslav Jestřáb.

pája 28.1.2008 21:23

Re: Re: pedo

divný... ale občas se divný věci prostě dějou, jednu jsem též zažil

A.S. Pergill 28.1.2008 21:34

Re: Re: pedo

Naprostá většina pedofilů děti nemučí. Děti spíš mučí a likvidují likvidují sadisticky orientovaní jedinci, pro něž je dítě jednodušeji dostupnou a zvládnutelnou obětí než dospělý. Část dětí doplatí na "syndrom příliš drahé uzenky".*

Naprostá většina pedofilů se k dětem chová pozitivně a obětavě, třeba jako ten Foglar, v podstatě bez zevně pozorovatelného sexuálního kontextu. Inteligentnější část sexuologů se dost bojí negativního dopadu zákazu držení childporno právě v souvislosti s existencí řady sociálně zaintegrovaných pedofilů, kteří neprovozují žádné dětem škodlivé aktivity.

------------------------------

* V Anglii ještě v předminulém století byla šibenice za krádež zboží v hodnotě přibližně buřtu. Chladnokrevně rozvažující zloděj zároveň s krádeží zabil řezníka, protože pověsit ho mohli akorát jednou, a tím zabitím se pravděpodobnost dopadení a usvědčení podstatně snížila.

Ivo Fencl 28.1.2008 23:04

Re: Re: Re: pedo

Díky. Ty Vaše dovětky jsou asi jasnozřivější než oba články dohromady. I. 

vita 28.1.2008 9:23

Nakonec pedofil = ten, kdo má rád děti.

Na rozdíl od pedagoga... Často...

memosk 28.1.2008 9:22

Nekdo se nas snazi presvedcit ze Anicka je normalni ...

!!!!Vysetruje se to jeste ????!!!!

Haui1 28.1.2008 8:03

Za chvíli se dostaneme do situace,

kdy se člověk jen usměje na cizí dítě a dostane pět let natvrdo za pedofílii a sexuální obtěžování.

Alf 28.1.2008 8:22

Re: Za chvíli se dostaneme do situace,

ještě hůř - za chvíli se dostaneme do situace, kdy každý rodič bude považován tak trochu za pedofila...

Servác 28.1.2008 8:25

Re: Za chvíli se dostaneme do situace,

Přesně, to už je šílenství. K Ruskinovi bych ještě upřesnil: sex neměl v jeho životě význam. Snad následkem puritánské výchovy, snad fyzickou indispozicí, ale jeho manželství bylo po šesti letech anulováno, protože nebyl schopen -či ochoten - je naplnit. A nebyla v tom ani homosexualita, prosím!

JK 28.1.2008 14:27

Re: Re: Za chvíli se dostaneme do situace,

Ano, staří viktoriánci, kdo je pochopí? Jistě ne současný člověk, soudící vše pohledem vlastní nepravosti a sexu.

vita 28.1.2008 17:06

Re: Re: Re: Za chvíli se dostaneme do situace,

Hloupost - staří viktoriánci (tedy ti ne tak úplně staří...) byli stejní jako my. Halt gentlemani, kteří nebyli indisponovaní a chtěli "šetřit cudnost" svých manželek, o to víc využívali bordelů. Což se jim běžně tolerovalo, pakliže tak nečinili veřejně a okatě.

Nevím který z premiérů HMQ to byl, tuším, že Disraeli, který v rozhovoru s Viki pravil na její námitku, že nikdy nedovolí, aby v Británii vznikl bordel: "Kdyby měla Británe střechu, byla jeden obrovský bordel".

Viktoriáni...

jízlivec 28.1.2008 6:17

Sex a vztah k dětem nejde oddělit...

V laskavém vztahu dospělců k mláďatům přece fungují stejné mechanismy jako v sexuálním vztahu (např. libé pocity při fyzickém kontaktu - pohlazení, objetí, polibek apod.). Ostatně nezapomínejme, že je to vlastně pokračování téhož...

jan hájek 28.1.2008 7:50

Re: Sex a vztah k dětem nejde oddělit...

No jasně, pedofilní psi, kteří nechají štěňata po sobě skákat, nenchají se od nich okusovat, ba jim i semtam podstrčí nějaký pamlsek (herdek jak ty dědové s bonbonky pro holčičky).

vita 28.1.2008 9:21

Re: Re: Sex a vztah k dětem nejde oddělit...

Pedofilní matky si dokonce nechají ocucávat bradavky stupidně se vymlouvajíc na  alimentární závislost ubohých zneužívaných dětí!

Fuj!