19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

PIVO: Udělejme ze servírování piva obřad

Pivo je v kvalitních podnicích u nás Popelkou. Ještě pořád je možné v baru s nejluxusnějšími karibskými rumy, single-malt whisky nebo nejskvělejšími víny světa natrefit na ty nejobyčejnější masové pivní tituly.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 25.12.2018 22:50

Obřad servírování piva.

Host: "Prosil bych libečkový čaj v porcelánovém hrnéčku, teplý 40 stupňů."

Číšník: "Bylo ti už 18?

Host: "Ano."

Číšník: "Tak ne$er a dej si pivo!"

Š. Hašek 25.12.2018 18:20

Hezké.

Jsou tam zanedbatelné detaily ....

V létě mi úplně stačí lahvinka z dlaždic v síni, ze "zmrzliny" bych dostal nádchu. Když sekám trávu. Ty porcelánový tácky taky měly něco do sebe (hospoda "řinčela"), mimo jiné, dneska snad jen hudba. Přes ten porcelán bylo aspoň slyšet vlastního slova ......

Zkráceno.

S. Donát 25.12.2018 21:12

Re: Hezké.

Zažil jsem v jedné hospodě, že nám hospodský psal čárky přímo na ty keramické tácky. Moc se mi to líbilo. Pravda, kapání piva ze dna půllitrů bylo lehce nepříjemné.

V. Kolman 25.12.2018 22:55

Re: Hezké.

Porcelánové "tácky" s čárkami byly za mého mládí koloritem každé hospody.

Pravda - k "dokonalosti" EET to mělo dost daleko :-).

R. Nenechal 25.12.2018 14:25

Jo jo take ho piju

Dan Murphy's Kozel cerny i svetlej

V. Koreis 25.12.2018 11:51

To je všechno moc hezké...

... pil jste ale někdy pivo v Austrálii uprostřed léta? Když z 5 stupňů máte 25 za několik minut! Tady se prostě přechlazovat musí. Právě jsem dopil přechlazeného Kozla (to ke konci už zdaleka nebyl) a pořád to bylo docela dobré pivo.

Hlavně, že je tu k dostání!

Š. Hašek 25.12.2018 13:32

Re: To je všechno moc hezké...

Právě!

Pil jste někdy zbytečně přechlazené pivo? Proč? I tady máme v létě 33, ale "dohánět to" pivíčkem o teplotě 3? To se mi zdá zhovadilost.

Pivo mám rád, někdy se k němu totiž dostanu až po deseti dnech v horách ...... potom "zahmouřím oči". A ocením. Znám experty, kteří to pivo mají denně, nikdy nepoznali delší žížeň než hodinu ....... a poučují, mudrují - že z flašky nikdy, řeší teplotu na setiny, ........ a i v zimě se radují, že jim výčepní dal zmrzlinu. Prý to má říz! Nějaký vývar z chmele skvěle vychlazený!

Z. Lapil 25.12.2018 22:29

Re: To je všechno moc hezké...

Dá se pít i horké pivo. Nějaký čas poblíž dejvického nádraží nabízeli Thorovo kladivo - teplou černou čtrnáctku s medem. Nikdy jsem se to neodvážil vyzkoušet.

Google mi na "horké pivo" doporučil skoro 2,5 miliónu stránek. Zdá se, že o tom dost vědí v Polsku.

D. Polanský 25.12.2018 10:33

Základní filozofická otázka zní

tenké sklo, nebo tlustý krýgl, pak teplota a nakonec tloušťka a hustota pěny. Ale teď v zimě piju jenom víno. V horkém létě pivo miluji, hlavně u nás v Dřeváku v Bystrci v Brně. Jak řekla jedna mladá Němka na kole: eine romantische Stelle. To opravdu v Německu nemají.

Tady je moje krátké povídání k Dřeváku:

http://dusanpolansky.cz/proza/starici.html

Š. Hašek 25.12.2018 13:35

Re: Základní filozofická otázka zní

A Vy toho nechte!

Jdu do ledničky ..... jest tam Bakalář a Plznička. Budu nalévat tak, aby to pak nenadýmalo.

R. Nenechal 25.12.2018 14:28

Re: Základní filozofická otázka zní

Dejte si radeji mleko jestli ho tam mate ta vase plznicka je moc horka

J. Pospíšil 25.12.2018 5:44

A to ti Belgičani mají samozřejmě na každé pivo

vlastní (jednoduhovou) sklenici. A těch druhů mívají v hospodě hodně.