19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Arccos 17.1.2007 15:04

Rotunda

Jak vypadala ta Rotunda?

*.* 17.1.2007 16:09

Re: Rotunda

Podle snímků nic moc. Takové sklobetonové UFO. Bourat se to však nemuselo.  

Dana 17.1.2007 12:49

Ostravský hrad je skutečně hradem jen podle jména,

původního na něm není nic. Jenže! Zásluhou pár obětavců, kteří se začali zajímat a dali místu, kde býval hrad alespoň jakous takous podobu, vznikl prostor, místo, kde se hlavně začaly pořádat různé akce, byť to nejsou vždy jen akce "velké kultury". Ale to už téměř mrtvé místo začalo žít. A to je myslím nejlepší, co se mohlo přihodit. K čemu jsou krásně zakonzervované a udržované památky, když v nich není život? :-):-):-)

*.* 17.1.2007 16:01

Re: Ostravský hrad je skutečně hradem jen podle jména,

Těm pár obětavcům kolem Výstav Ostrava, jako podnikatel ruku nepodám. Ostarvský finančák a policie spí jak rytíři z Blaníka.:-P

Dana 17.1.2007 17:58

Re: Re: Ostravský hrad je skutečně hradem jen podle jména,

No tak je vzbuďte, máte-li čím.

Neznám tamní poměry, neznám lidi ze společnosti Ostravské výstavy, ale vím, že po nich zůstane právě to upravené místo, kam se dá zajít na výstavu, podívat se na ukázky starých řemesel, rekonstrukce historických bitev,  koncert...

*.* 17.1.2007 18:56

Re: Re: Re: Ostravský hrad je skutečně hradem jen podle jména,

Fulnek a okolí musí být svaté místo. Jinak proti hradu nic nemám. V Ostravě je více "upravených" míst, takové maskovací sítě tunelů. Zdejší obě dvě silné radniční strany už nejméně 12 let spokojeně žvýkají u svých koryt.

Dana 17.1.2007 20:19

Re: Re: Re: Re: Ostravský hrad je skutečně hradem jen podle jména,

Ha, starý známý! :-) No, musím se přiznat, že ačkoli nejsem Ostravačka, mám Ostravu docela ráda. Ona se totiž nezdá, ale má spoustu zajímavých míst, jen při tom denním spěchu si jich  lidi nemají čas všimnout. A tak jen trnu, aby ti současní radní, kteří rozhodují o podobě města, byli alespoň zpoloviny tak prozíraví a moudří, jako třeba byli radní, kteří rozhodovali  koncem 19. a počátkem 20. století o vybudování nových měst Přívozu nebo Vítkovic. Jenže kde sehnat ty radní, kteří by neváhali prosadit zadání či přímo angažmá  při zpracování architektonického plánu Ostravy osobnosti velikosti Camilla Sitteho nebo ve kterém velkém průmyslovém podniku je dnes ředitelem obdoba Kupelweisera? A vůbec si nedělám iluze, že ti dávní radní mysleli také v neposlední řadě - na sebe. Jen mysleli i na budoucnost delší než jedno volební období...

Teď mě napadá - takový patriot a ještě jsem nebyla v Keltičkově kovárně! S tím musím cosi udělat!  Z Ostravského hradu je to k ní coby kusem uhlí dohodil.:-)

*.* 17.1.2007 21:17

Re: Re: Re: Re: Re: Ostravský hrad je skutečně hradem jen podle jména,

Mnohé věci se změnily k dobrému. Máme v rodině solidní fotodokumentaci a dobové obrazy. Naplňuje se, co pradědek vzpomínal ze svého mládí. Prostě v Ostravici už lze u Radnice chytat ryby a lze se i koupat. Černá Ostrava je už relativně čistější než mnohá města.Když listuji v albech otce, mám pocit, že jsem v jiném městě vč. nostalgie nenavratně ztracených zajímavostí. Byla jste na Landeku? I s hradem bylo lecos jinak, ono ty trosky v podstatě něšlo zachránit, to už věděli za první republiky. Podle archivu OKR lze hovořit, že v dobách údajného Keltičky byl hrad o 27 metrů výše než dnes !:-)

Dana 17.1.2007 21:51

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ostravský hrad je skutečně hradem jen podle jména,

hmm...teď budu vypadat, jako tlučhuba,který povídá a ..a ani na Landeku nebyl. Snad mě omlouvá jen to, že nejsem z Ostravy a když chci něco poznat blíž než jen úřady nebo nákupní centra, musím jednak najít společnost, která něco takového pořádá a pak si také hlavně udělat čas. Takže ostravské zajímavosti  jsem prošla při Šumných procházkách, které pořádala Fiducia a provázeli Radovan Lipus a Martin Strakoš. NO, něco také sama, ale já mám absolutní orientační nesmysl a tak ty moje výlety podle toho vypadaly - ale zas jsem  se dostala tam, kam jsem původně vůbec nemířila. :-) Staré fotky Ostravy mají zvláštní kouzlo přesto, že na  nich jsou průmyslové objekty, ulice s lokalku, staré domy. Možná je to tím, že se na tu dobu už jen díváme s odstupem...Ale ta nová Ostrava - no, snad ji ti dnešní páni moc nezkazí.  Škoda Karoliny a snad na jejím místě bude něco k žití i na podívání. A že se to bude líbit i další generaci...

jerry 17.1.2007 12:02

Magistrát Ostravy udělal dobrou věc

je vidět, že komunální politici jsou leckdy na daleko vyšší úrovni, než ti celostátní. Určitě se tam pojedu podívat, na zámku v Karviné už jsem byl, ale na ostravském hradě ještě ne.

ostravak 17.1.2007 10:14

Co zbylo z Ostravy?!

Hrad v podstatě není, uhlí dobrané, hutě - co zbylo - v cizích rukách, staré baráky pryč, původní obyvatelé v totální menšině proti přivandrovalým slovákům a cigánům, význam ostravska pro Prahu je nula a ani ten smrad není co býval. Dejte Ostravu Polsku, ta tu udělá tržiště. Pražáci tu začnou jezdit a region zase pokvete. Možná pak konečně dostavíte ty dálnice, aby jste si neničili české folksvagny. Co Praha zachvatí, to vyžere do mrti!

krmič 17.1.2007 12:12

Re: Co zbylo z Ostravy?!

Já chápu, že jste to myslel ironicky a docela vtipně. Ale pro Pražáky, kteří o skutečném stavu věcí nemají potuchy, bych to přece jen částečně zkorigoval:

Ten hrad nebyl nic moc, ani v dávné historii. Žádný Karlštejn. Uhlí není úplně vybrané (i když, po těch letech má na to právo), ale těžba se nevyplatí. Možná za sto let se ještě bude špendlíčkem hrabat. Hutě jsou stále ještě úctyhodný kolos (i když cizí majitel by je mohl zrušit škrtem pera :-( ) Starých baráků určitě není škoda. Jestli máte na mysli třeba kolonie. (Některých industriálních objektů je mi líto.) Jaké původní obyvatelstvo? Před 150 lety měla Ostrava necelých 7000 obyvatel. To by byla opravdu totální menšina. Všechny ostatní byste označil za přivandrovalce? Ano, je mezi nimi i pár Slováků a Cikánů. V Praze myslím taky.

*.* 17.1.2007 16:17

Re: Re: A hlavně obrovský podíl na vývozu blbců z Ostravy do Prahy. Platí až do dnešních dnů. Vesměs jsou to nejkovanější pražáci. :)

Kobylka Lajda 17.1.2007 13:02

Re: Co zbylo z Ostravy?!

Omyl, ostravaku, co sovět a Rusak a komunista zachvátí, vyžere do mrti. Já jsem horník a kdo je víc? To jste měli křičet za komoušů. Jinak si pamatuj, že Praha je matka měst a já, jako Češka, jsem na ni hrdá. Dělej něco, abys mohl být hrdý i na své město. Nadáváním nic nespravíš.;-P

*.* 17.1.2007 15:58

Re: Re: Co zbylo z kobyly?

Milá kobylo, ostravák nic takového nenapíše, pokud není cyp. Bílého koně máme ve znaku. Ostudu koním děláš jen Ty. Ostrava vždy na prasácké příživníky dřela. Změň nick, třeba Prasačka Lajda.

Kobylka Lajda 17.1.2007 17:34

Re: Re: Re: Co zbylo z kobyly?

Naprosto nechápu, cype, proč mi nadáváš, já prasáckého nic nenapsala. A nepleteš si koně se lvem, my máme ve znaku bílého lva, moravskou a slezskou orlici - a kde vidíš koňa.? Kolik jsi toho už vyzungal? Nepoznáš koně od lva, hahahaha! Ostrava jen dřela - tak se měla vzbouřit, ty žiješ ještě jak v době Petra Bezruče. Kdo nic nedělá, nic nemá. Bože, ty jsi blb. Byly doby, kdy ostravaci brali 5x více než v jiných regionech, měli jste myslet na stará kolena a ušetřit si. Znám moc horníků, co slopalo jak prokupnutí. Tak si nehrej na chudáka. Tím už dnes nikoho nerozesmutníš, spíš rozesměješ. Každý rozumný člověk musí vědět, že zásoby uhlí,  rudy jsou vyčerpatelné a neobnovitelné - jednou dolování skončit muselo. Tak to chodí v celém světě, ty mamlasu. Měl sis našpórovat a nezáviděl bys, cype.

*.* 17.1.2007 18:46

Re: Re: Re: Re: Co zbylo z kobyly?

Umanutá Krávo Lajdo, znak bílého koně má Ostrava. Reagoval jsem na Tvůj předešlý hloupý příspěvek. Co píšeš v 17:34 od třetího řádku, je úplně mimo mísu a nerozumím Ti. Má rodina pracovala v hornictvi tři generace. Praděda od svých 14-ti let více jak 40 let. Nikdo z nich nechlastal. To dělali brygoši považující Ostravu za Klondajk. Zpravidla odsmrděli brzy domů do pryč. Ostatní Tvé výkřiky jsou asi projevem Tvých nesplněných očekávání. Šporovat už opravdu, ale opravdu nemusím. Mám firmu s filiálkami ve čtyřech zemích EU a jsem skutečně slušně za vodou.:-P

Kobylka Lajda 18.1.2007 7:41

Re: Re: Re: Re: Re: Co zbylo z kobyly?

Sorry, o existenci nějakého koně ve znaku Ostravy nemám ani páru - a bílý v černé Ostravě. No, podívejme. Tvůj příspěvek je dokladem toho, že moc ostravaků jesou burani a veřejnosti splývají s fanoušky Baníku, alespoň tvoje inteligence tomu nasvědčuje.  Já žila mezi horníky v severních Čechách a neznala jsem jednoho, který by nechlastal. Mně se má přání bohatě splnila a každý den za to děkuji bohu, že už žádný Mamula neexistuje. Nesváděj všecko na brigádníky,. Pokud jsi podnikatel, tak máš chování řeznického psa a vzdělání hodně při zemi, když zaměňuješ kobylu za krávu. To je tak ohraná nadávka, že to se mnou vůbec nehne. Pokud jsi na tom tak dobře, tak si přečti něco o mecenášství, mohl bys hodně prospět svému regionu a záchraně ostravského hradu.  To je tak, když podnikají staré struktury, plné zloby - a hlavně bez slušnosti a vzdělání. Možná, že bys republice také více prospěl, kdybys byl opravdu za vodou - třeba na Kubě. Závěrem - jsi tupý ostravský chachar. Nadávat je snadné, já znám nadávek, že bys nestačil mrkat,  hodně jsem jich pochytila od horníků.  Ahoj, ty rudá předkožko.

krmič 18.1.2007 10:53

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co zbylo z kobyly? Plná zloby

Proč tolik zloby? Může mi to někdo vysvětlit? Nenechali Kobylku připustit? Nebo co jí chybí?

Ketlink 18.1.2007 11:50

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co zbylo z kobyly?

Pokud kobylko nevíš o koni ve znaku Ostravy, stačí si vyjet na radniční věž a podívat se dolů na kruhák před radnicí, tak toho koně uvidíš vysázeného z macešek - ještě teď docela pěkně rozvetlých...

Kobylka Lajda 19.1.2007 21:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co zbylo z kobyly?

EEE, já bydlím daleko od Ostravy! Pokud se někdo pozastavuje nad zlobnou diskusí, ať si přečte pozorně příspěvky - já nezačala. Ale jsem kobyla bojová!;-D;-D;-D;-D;-D

Herr 31.1.2007 15:33

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co zbylo z kobyly?

Když nejsi z Ostravy tak se sem ne sry lamo a matičku Prahu vem sebou!(Y)

Juzek 31.1.2007 14:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co zbylo z kobyly?

 Ty mož v tym mozgu guvno ale inač fajno devucha. Zdaž buch modro vagino! 

kulihrach 24.6.2007 21:50

Re: Re: Re: Re: Co zbylo z kobyly?

Pod Ostravou zůstalo sto milionu tun kvalitního uhlí

Edmont Dante 17.1.2007 6:34

Nerozumím tomu!

Jak je zřejmé z pohotového příspěvku Doxy, tak ostravský hrad není ani replikou, ale umělým výtvorem, na který se našly státní peníze. Ale když se podívate na historické objekty kraje a nemusíme jít daleko, třeba kunčický zámek, který byl na počátku 90 let ve skvělé kondici a další, tak nyní jsou v rozvalinách.

Došlo zde k naplnění téze pana Havla, který prohlašoval, že pouze majetek, který má svého sokromého vlastníka vzkvéta. O nesmyslnosti jeho představy jako i o jiných jeho myšlenkách nás přesvědčuje počet chráněných památkových objektů, které se dostaly do soukromých rukou, aby je noví majitele nechali schátrat, provedli demolici a využili obyčejně lukrativní pozemek ke stavbě třeba autoservisu? Tohle brzy nastane právě s kunčickým zámkem. Je třeba dodat, tohle je obraz hospodaření ostravského Magistrátu.

jiný franta 17.1.2007 7:50

Re: Nerozumím tomu!

Jak jste přišel na spojitost hospodaření "ostravského Magistrátu" s kunčickým zámkem, který je soukromým majetkem?

Pepa 17.1.2007 8:07

Re: Nerozumím tomu!

Nechci Vám brát iluze, ale zkuste se podívat ve svém okolí po historických stavbách v majektu tehdejších JZD popř. armády. Od roku 1948 do 1989 nenávratně zmizelo mnoho tisíc cenných objektů (uvádí se přes 20000 památkově chráněných). A k tomu se přidává několik desítek zničených, poškozených a zanedbaných objektů v poslední době.

Kobylka Lajda 17.1.2007 9:19

Re: Nerozumím tomu!

Nepřihlížejte nečinně k takovémuto barbarství, kterému jsme se naučili za doby totality a od sovětů. Pokuste se založit spolek na ochranu památky, sbírejte petice, svolávejte schůze, kontaktujte obec i majitele, publikujte v tisku, aby věc nebyla umlčena a tedy nezapadla. Nenadávejte a konejte!! Čin šlechtí muže. To jsou věci, na které milióny nepotřebujete. Také nezapomínejte, že vlastníci, kteří dostali zpět majetek v restituci, byli komunisty ožebračeni - kde dnes brát na opravy, když lidé nechtějí ani platit pravé nájemné, stále se reguluje? Ovšem bezesporu platí, že za komunismu bylo zničeno více, než  když majetek byl ve vlastictví soukromém. Nenadávejte a pomozte dobré věci - jsou poslanecké dny v určitých místech, otravujte poslance, zastupitele atd. Já jsem pajdavá kobyla, ale snažím se konat. Demokracie je odpovědnost, součinnost a ne jen žvanění a nadávání.8-o8-o 

jerry 17.1.2007 12:00

Re: Re: Nerozumím tomu!

Naprosto s Vámi souhlasím. Ono je taky soukromý vlastník a soukromý vlastník. Když ten pán mluví o chátrání zámků v soukromých rukách, měl by se podívat , jak např. ,, chátrá´´ zámek v Nových Hradech u Vysokého Mýta v majetku rodiny Kučerových. Doporučuji navštívit - říká se mu České Versailles, jenže tím se stalo až za soukromých majitelů.