25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

OSTRAVA: Nová Karolina

Před téměř šesti lety v článku Ostrava: Karolina aneb Uzavřená minulost versus otevřená budoucnost psal jsem o ostravské Karolině. Kdysi to byla koksovna, jejíž počátky sahají do roku 1858, kdy zde Salomon Meyer Rothschild začal se čtyřmi koksovými bateriemi, aby zužitkoval kvalitní uhlí ze svých sousedních dolů Karolina (1842) a Šalomoun (první důl na území Moravské Ostravy z roku 1840).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Vodvářka 30.4.2012 7:33

Existovalo i jiné řešení

Pro Ostraváky známá věc, pro ty ostatní jen pro informaci. V Ostravě je historický střed města s obchodním domem Laso. Prakticky v centru je obchodní centrum Futurum, dle mého docela dobře využité a prostorově uspořádané. Pak je na okraji města mega komplex Avion shopping park, který je výborně dopravně dostupný a přehledný i pro přespolní. Nepočítám několik obchodů Tesco, Interspar atd.

Rozhodnutím zastavět onu plochu dalším komplexem vyvolalo zřetelný odliv obchodů z OD Laso, Masarykovo náměstí se dále vylidňuje a v OD Futurum je poloprázdno /mohu srovnávat podle počtu aut v krytém parkovišti/.

Rozhodnutí města stavět další kancelářské komplexy nutně narazí na realitu již nyní zřetelného přetlaku nabídky nad poptávkou. V okolí dostavovaných komplexů je velký počet prázdných kanceláří, ceny pronájmů jsou dnes pro zájemce dost nízko.

Dle mého město propáslo jedinečnou možnost vytvořit opravdu oddechovou zónu Ostravy se spoustou zeleně, jakýsi Central park města a ponechat onu volnou plochu nezastavěnou. Ostrava právě tento prostor nutně potřebuje, protože Komenského sady jsou v teplých dnech přelidněné a Bělský les je trochu z ruky. Celý projekt osobně považuji za chybný, místo rekonstrukce starších budov v okolí NK se bude spíše jen bourat a nabízet další prostory ke stavbám. Pro mne je slovo developer již poněkud vulgární.

I. Lyčka 30.4.2012 9:05

Re: Existovalo i jiné řešení

Souhlasím s vámi. Už před třemi lety jsem si všimnul, že ostravské centrum se o víkendu stává mrtvým městem, jakmile v sobotu zavřou obchody. Všude pusto a prázdno, jen pár tmavších spoluobčanů "oživuje" ulice hlavně večer. Za nějakou dobu se zavřou i kavárničky a cukrárny v centru, protože si nevydělají ani na nájem, a bude vymalováno.

P. Zeman 30.4.2012 13:23

Re: Existovalo i jiné řešení

Ostrava je zdechlá o víkendech (s výjimkou letních večerů na Stodolní) již řádku let a celkem nic se neděje. Nemyslím, že Nová Fukušima situaci ještě nějak výrazně zhorší.

M. Bílý 30.4.2012 6:07

Vzpomínka přes šedesát let stará.

Vzpomínám na Karolinu a na karolinskou haldu. Stál jsem na ni několikrát s teodolitem a pro stožár, na ní jednu dobu umístěný, jsem zatloukl kolík. Bylo mi 25 let. Můj figurant, který v Ostravě vždy trpěl permanentním zánětem spojivek, hrozil vždy se zaťatou pěstí ke koksovně a hudroval: "Tohle mizerný zandavadlo vod pekla ...!"

Potom Karolinu zbourali a vznikla tam, jak píše autor, díra v těle města. Souhlasím s ním, i když  jako Pražák nemám do ostravských záležitostí co mluvit,  že je jistě dobré tuto díru zacelit a dodávám, ža každý "chrám konzumu" bude lepší, než prapůvodní  "zandavadlo od pekla".