19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Helena 27.7.2008 22:21

Gerard

VVDnes jsem se náhodou dívala na ČT 2, kde běžel film "Milenci z Montparnassu". Zaujal mě tak, že jsem se dodívala až do konce a uvědomila jsem si, jaký byl Gerard Philipe herec a hlavně krásný chlap! Škoda jen, že zemřel tak brzy, ráda bych ho viděla, jak by vypadal a hrál v pozdějším věku. Hned jsem si vyjela všechny odkazy s jeho jménem, ale tenhle článek je opravdu nejobsáhlejší. Děkuji

Viera 30.6.2008 15:17

par slov

Dakujem,krasne sa to citalo.Verim,ze zdroje Vasich informacii su spravne-ale roky mam informaciu z francuzskych pramenov-ze Gerard bol nemanzelsky syn chudobnej upratovacky zo Slovenska.Ta bola postupne mentalne stale horsia a so slavnym synom neudrziavala ziadny kontakt.Nie je otec kolaborant a jeho utek pre smrtou je sucast nejakej legendy?Ostatne ani Anne Philipe vco svojej knihe o otcovi /svokrovi/nic nepise.

Conina 18.6.2008 11:26

francais

..pěkný článek.. jen na okraj:  "Si Versailles m'était conté" znamená "Kdyby mi Versailles vyprávěly"

kurbet 16.6.2008 19:20

trefa

Moc dobře se to čte,díky.Vzpomínám si,že při své návštěvě v Praze přišel i na filmovou školu-FAMU mezi studenty do Klimentské ul. a protože byla posluchárna plná,sedl si klidně na zem mezi nás a všechny nás hned "dostal" svou bezprostřednosti.Chci říci že sláva pomine,ale vzpomínka(hezká) zůstává dál...

J.G. Pašek 16.6.2008 15:49

G.P. zemřel na rakovinu jater . . .

.

P.Vlasak 16.6.2008 13:39

hezke!

Diky, vzpomnel jsem si, jak se mi podarilo tam zajet s autobusem ceskych turistu, nekdy v pulce 90.let, cast z turistu byla neuveritelne netrpeliva nez byl hrob na miste nalezen, ale jinak presne jak popisujete, hlasy deti z okoli, rozhled, rostliny myslim obrost kolem hrobu, krasa...ale aspon tam ma dnes uz vic klidu, ne.)

Hariet 16.6.2008 10:55

Díky za vzpomínku na G. P.

Díky za pěkný článek, ráda jsem si ho přečetla. V roce 1955 navštívil G. Philipe  také Brno... Vzpomínám si, v jakém "obležení" fanynek byl vstup do (tehdy) Janáčkova divadla. Svým herectvím si G. Philipe získa srdce všech vnímavých diváků. Zemřel bohužel mladý a zůstane navždy mladým i na plátnech kin. Škoda, že francouzských filmů se na úkor těch amerických u nás vyskytuje tak málo. Ještě jednou díky za obsažný článek s mnoha podrobnostmi o životě tohoto slavného a milovaného  herce.V

Blanka 16.6.2008 8:13

Irene

Moc hezke, kdyby jen televize nekdy opet uvedla filmy s G. P. Chybelo mi jen datum narozeni G.P.  Pozn.  Irene Joliot-Curie byla  zena, dcera Marie Curie a tedy vedkyne, nikoli vedec.

PK 16.6.2008 13:11

Re: Irene

Pan autor mel zrejme na mysli jejiho manzela Frederica a trochu to poplet. On byl totiz hlavnim aktivistou, jeho zena irena se drzela trochu vic v pozadi.

Pišta 16.6.2008 7:57

Česká babička

Jeho babička se jmenovala Wilhelmine- Elisabeth Seliger (ová?). Jestli používala u svého rodného příjmení koncovku "ová" ,nevím, protože životopis Gérarda Philipa znám jen z překladu. Jméno i rodné příjmení moc česky nezní. Babička se narodila v Praze někdy v druhé polovině devatenáctého století. Tehdy v Praze žily i početné komunity Němců a židů. Ten životopis byl vydán v  roce 1994 (originál) . Jeho první životopisec  Paul Gianoli, který se s Gérardem Philipem velice dobře znal a byl jeho přítelem i v soukromí, se o českém původu nikde nezmiňuje. Životopis vyšel v roce 1960 (originál).  Gérardova maminka byla pokřtěna  Marie -Elisa Joséphine-Jeanne. To také nezní moc česky. Ale hlavní je , že určitě neuměla česky jediné slovo. To je dost neobvyklé pokud by její matkou byla Češka. Někdy v padesátých letech se spřátelila s jednou naší spouobčankou.  Při  akci, kdy československá firma vyrábějící dětské kočárky darovala jeden svůj výrobek Gérardovým dětem. Ta paní byla pověřena, aby kočárek osobně předala.  Uměla velice dobře francouzsky, ale stěžovala si, že Gérardova maminka měla tak silný pařížský akcent, že si ze začátku téměř nerozuměly. Také se ani slůvkem nezmínila o jejím polovičním češství, přestože se i nadále přátelily a stýkaly. Gérard Philipe, byl silně levicově zaměřen a byl dokonce nějakou dobu předsedou "Sdružení francouzských herců". V komunistických zemích byl vydáván za "pokrokového umělce". Ani tehdy se nenašel nikdo, kdo by pátral po jeho českých kořenech a případných u nás žijících příbuzných. Možná, že by stálo za to propátrat matriky a archivy a zjistit jak to s jeho češstvím bylo doopravdy.

smajlík 16.6.2008 8:43

Re: Česká babička

To, že neuměla česky nic neznamená. I máme příbuzné v Francii, strýc tam zůstal jako legionář,  vzal si Češku a jejich děti neuměli ani slovo česky. Prý aby se neodlišovaly.

sp 16.6.2008 9:45

Re: Re: Česká babička

takovych co v druhe generaci neumi ric ani "jabko" je :-( moji vnuci celkem slusne cesky nadavaji, avsak ric si cesky o vodu neumi ;-(

I-Worm 16.6.2008 10:31

Re: Re: Česká babička

inu, jsou i takoví "Češi" co prohlašují, že se česky začnou učit teprve, až jim bude vrácen majetek...

Chris Kelvin 16.6.2008 14:44

Re: Re: Česká babička

Máme ve Francii poměrně blízkou příbuznou, už se tam narodila (někdy plus mínus kolem války). Do česka přijela poprvé po r. 90. Mluví kouzelnou archaickou češtinou, ale plynně. Dokonce i píše, což už vůbec obvyklé není.

Fany Pražská 16.6.2008 1:15

Děkuji

Pěkně se to čte. :-)