19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Klara 11.3.2006 12:32

Hanba !!!

Dobry den.
 
Ano stotoznujem sa s p. Ivanom Fuchom a ostatnymi zastancami velkeho titana civilizacie, ktorym doctor angelicus zostava.
 
Je zaujimave, ze tak ako pocas svojho plodneho zivota, aj teraz po starocia drazdi tych, „ktori sa mylia“. Tie uvodzovky, preto, lebo vlastne citujem jeho velmi casty laskavy vyrok na adresu mnohych svojich zbesilych sucasnikov.
 
Pokial sa synovec cisara Barbarossa profesor Sorbony, ziak Alberta Velkeho javi nestastnikovi Milanovi Drevojankovi ako hlupak – o kolko vacsimi dementmi budu vsetci velki Cesi: Vaclav, Vojtech, Karol 4., Komensky, Purkyne a ktorykolvek iny?
Greg 10.3.2006 18:07

NP uz nikdy

tak prave mazu NP z oblibenych odkazu, stejne uz na to posledni dobou skoro neklikam. Uroven vice nez uboha. Ma nejaky smysl debatovat s lidmi, kteri jsou presvedceni, ze nabozenstvi (a krestanstvi zvlast) je nemoc a hrozba?
No, vsak oni nam to muslimove spoctou....
Petr H 10.3.2006 15:34

Jenom ve zkratce

Zoroaster je "otec,zakladatel..."prvního známého Monoteistického náboženství.Všechna ostatní moneteistická nábozenství z něj vychází.Že těm Bohům říkají jinak je nepodstatné,koncept je stejný.Dobro-Zlo.To do té doby nebylo.Bůh se uctíval protože byl mocný,nikoliv univerzální Dobro.
Karel 10.3.2006 13:17

upřesnění_autorovi

"Ale také už by to zavánělo novoplatonismem, proti jehož zhoubnému vlivu byl přece úředně pověřen filosoficky bojovat … " - myslím, že Tomáš měl s tehdejší církevní hierarchií spíše problémy, úředně pověřeným se jeho učení stalo až po jeho smrti. To jen, abyste za vším neviděl hned spiknutí.
"Víra nad myšlení, všeobecná pasivita nad vlastní aktivitu – anebo snad ne … ? " - to je možné říci jen z hlediska právě aristoteliků. Takový Erasmus nebo mystické směry podnikaly velmi odvážné pokusy prokázat, že víra může být i aktivní.
Jinak s Vámi ale bezvýhradně souhlasím. Tomáš je mrtvá obhajoba mrtvé víry. Vás, pane Fuchsi, pokud budete číst tento příspěvek, zdravím a musím přiznat, že mě o tomto názoru přesvědčila právě Vaše přednáška - ale to nemyslím ve zlém.
Kždé náboženství 10.3.2006 12:15

Duševní nemoc náboženství a potřeba léčby

Velmi rychle a razantně je třeba léčit tuto zhoubnou nemoc, která "ospravedlňuje" cokoli ve vztahu mezi lidmi. Dokud budeme mít nemocné, budeme mít i nenávist a nesmyslné hašteření všech proti všem. Doba potřebuje semknutost, ne rozdělování. Jinak nepřežijeme.
Kolt 10.3.2006 9:09

Co to? Proc to?

Chapu, ze je potreba varovat pred nebezpecnim socialismu a kapitalismu a zelenych a jaderne energetiky a ropne krize a varovat pred Bushem a pred Iranem a pred Topolankem a pred Paroubkem. Chapu varovani pred Kalouskem i pred registrovanym partnerstvim. Chapu dokonce i varovani pred zidovskou svetovladou a osvetimskou lzi. Co ale opravdu nechapu je varovani pred tomismem. Hrozi, ze napacha nejake skody? Je sance, ze se tomiste dostanou k moci? Ale i blabolivych clanku je treba, jinak by nevynikly, ty... Ehm, vychazeji na psovi jeste nejake dobre clanky?
Skepticus Maximus 10.3.2006 10:12

Mně křesťanství a jeho "logika" přijde jako reálná totalitní hrozba

Jestli Vám ne, tak jste nepoučitelný.
baci 10.3.2006 11:16

Re: Mně křesťanství a jeho "logika" přijde jako reálná totalitní hrozba

No nevím jestli je to totlitní hrozba,jen Vám mohu říci
z dlouholeté zkušenosti,že umírání věřících je znatelně lehčí než nevěřících.
Ale to jen taková empirie.Summu theologicu jsem přečetl.Jen nutno ji chapat v konextu doby.kdy vznikla ale je jednak vynikající po stránce logické tak i po stránce latiny,kde na můj vkus vidím že latina byt středověká je krásný jazyk pro vyjádření logiky pro mně snad lepší
než filosofii těhotná němčina
Jura Jurax 10.3.2006 11:36

Re: Re: Mně křesťanství a jeho "logika" přijde jako reálná totalitní hrozba

Jen aby nevěřící těžce neumírali kvůli věřícícm
L8M 10.3.2006 11:48

Re: Re: Mně křesťanství a jeho "logika" přijde jako reálná totalitní hrozba

Já jsem si přečetl Katechismus. Před tím by se mělo vyrovat mnohem víc než před tomismem, protože to je reálný předstupeň totality.
Kolt 10.3.2006 13:33

Re: Mně křesťanství a jeho "logika" přijde jako reálná totalitní hrozba

Dnesni krestanstvi mi jako realna totalitni hrozba neprijde. Ale chapal bych, kdyby nekomu ano a varoval pred nim. Neni zakazano kritizovat krestanstvi primo a varovat pred nim. Clanek byl ale predevsim o Tomasi Akvinskem a tomismu. Jestli chce nekdo varovat pred krestanstvim tim, ze zacne utocit na jeho nejvyznamnejsiho stredovekeho filosofa, tak by si mel dat mokry hadr na hlavu.
Skepticus Maximus 10.3.2006 15:56

Re: Re: Mně křesťanství a jeho "logika" přijde jako reálná totalitní hrozba

Proč by někdo nemohl útočit na "nejvýznamnějšího" středověkého filosofa a křesťanství zároveň, on je nějaká Vaše nedotknutelná modla? :-)
Kolt 10.3.2006 17:50

Re: Re: Re: Mně křesťanství a jeho "logika" přijde jako reálná totalitní hrozba

Praveze neni modla. V dnesnim svete je Akvinsky spis veci historie, nez cehokoliv jineho. Proto mi neni jasne, proc autor plytva munici na tomismus, misto aby se venoval skutecnemu "problemu" a utocil hlavne na krestanstvi jako takove. Mozna se rozhodl utocit na krestantvi mazane, tak ze prvne preseka jeho koreny a skutecny uder na kmen prijde pozdeji. Necham se prekvapit. Prijemne, protoze horsi nez dnes uz to byt nemuze.
Ivan Fuch 10.3.2006 8:54

Je to blábol

naprostého - ani se snad nedá říct tak jemně - diletanta . Nevzdělance.
Aquinus byl jedna z největších postav lidského rodu, jakou tato planeta nosila. Je uznáván i filosofy, kteří jsou ateisty. Jeho schopnost jak dávat věci do spojitostí, pamatovat si a třídit fakta, byla vždy vzorem myslitelů. Že vychází z poznatků své doby přece nemůže být na závadu. Tím jsme ovlivněni  všichni a vždycky.
Časté dehonestující kritiky scholastismu o zabývání se počtem andělů na špičce jehly je primitivismus, vycházející z neznalosti. Oni ti hoši tento problém něřešili jako problém věcný - theologický, ale jako metodu tréninku v logice a řečnictví na tehdejších univerzitách.
Číst Tomáše je radost, samozřejmě pro toho, kdo má rád logické a jasné myšlení. Nelze to dělat denně mnoho hodin, na text je třeba se plně koncentrovat a to není jednoduché. Je obdivuhodné, jak takové dílo byl schopen za relativně krátký život vytvořit jeden člověk. Jako vše lidské mnoho z něj časem ztratilo na významu, ale ... Nebudu to dál rozebírat, kdo chce vnímat a slyšet, vnímá a slyší...
A teď chlapci (i holky) diskutujte o tom, že jsem to napsal jako tmářský katolík a jak jsme ničili po staletí vědu a upalovali čarodějnice.
Skepticus Maximus 10.3.2006 10:17

Blábolíte Vy

Kdyby jste měl funkční mozek, tak po přečtení "SUMMA THEOLOGICA" se zasmějete či vyzvracíte, dle nátury. Já se smál, protože tím zhovadilým jazykem lze oblbnout jen děti v mateřské školce a argumenty jsou typu, když nevím jak to je, tak je jasné, že to musel zařídit Bůh :-)
Ivan Fuchs 10.3.2006 11:32

Re: Blábolíte Vy

No, raději nebudu reagovat (nakonec Vás znám i z jiných příspěvků...).
 
Vzdělanče s fungujícím mozkem:
"Kdyby jste" měl funkční mozek, tak po přečtení "SUMMA THEOLOGICA
pište příště raději: "kdybyste" a "SUMMA THEOLOGIAE".
Přesto Vám přeji hezký den!
I.F.
 
Skepticus Maximus 10.3.2006 12:50

Re: Re: Blábolíte Vy

Já to nechal v původním tvaru, na tom není nic nekorektního ani jazykově nesprávného, zvláště, když jsem použil uvozovky. Hezký den mám i bez Vašeho neupřímného přání :-)
Honza 10.3.2006 15:16

Re: Re: Re: Blábolíte Vy

Hmmmm, nechcete náhodou své nádherné latinské jméno po vašich výlevech poněkud rozšířit na Skeptikus Maximus Tupus? Ono kecat do věcí kterým vůbec nerozumím je sportem více ,,osobností neobyčejného intelektuáůlního rozhledu" na neviditelném psu. Ale zase nebýt takových tak to panu Neffovi zajde celé na úbytě......
Skepticus Maximus 10.3.2006 16:03

Re: Re: Re: Re: Blábolíte Vy

Kdybyste byl trochu vzdělán, tak víte, že ta má přezdívka je v prvním slově nelatinská(tudíž není nádherná) a doplníte třetí slovo v latině a kdyby jste měl zmiňovaný intelektuální rozhled, tak se mě pokusíte urazit nějak inteligentněji. Šlápl jsem Vám na kuří oko? Nebojte, to se mně povede ještě mnohokrát :-) Škoda, že si Vás nepamatuji, zřejmě jste nevýrazná nula :-)))
Lubos 10.3.2006 16:39

Re: Blábolíte Vy

Karel 10.3.2006 13:42

pane_Fuchs

Tomáš je křesťan hlavně proto, že žil tehdá a ne dnes. A skutečně, jak píšete, mnoho z něj ztratilo na významu. Podobně suchopárná logika byla rozvíjena například (ateistickou) analytickou filozofií a tu číst je asi tak stejná radost jako číst Tomáše.
Přemýšlím, proč Vám autor připadá jako diletant, ale nějak to ve Vašem příspěvku nemohu najít.
ll 10.3.2006 7:54

To je neuvěřitelný blábol

a naproste nepochopení Tomáše filosofa a myslitele.
68 10.3.2006 4:34

Och, to je zase vody na mlýn, Dřevojánku.

Petr H 10.3.2006 1:01

Zoroaster

nebo-li Zarathustra je ta osoba na níž stojí naše civilizace.On přiśel z koncepty jako Dobro-Zlo,Bůh-Ďábel...
Tomáš Akvinský bude asi pro křesťany důležitá postava,ale i on názorově vychází ze Zarathustry.
Před Zoroasterem nebyl jeden Bůh jako univerzální Dobro a jeden Ďábel jako Zlo.Ale probrat Zarathustru na takto malém prostoru ani nejde,jde jen o vysvělení toho konceptu víry.Jak křesťanství tak islám i judaismus z něj vychází. 
L 10.3.2006 7:33

srovnani s Marxem

Takove srovnani je nevkusne. Dal jsem to tudiz necetl, nebot jsem ihned ziskal dojem, ze autor je byvaly politruk. Cim by autor mohl puvodne byt? Vyjmenujme si nejake moznosti:
milicionar, fizl, praskac, politruk, kontrarozvedcik.
To nam da odpoved na zpusob jeho filozofickeho mysleni.
Klobouček 10.3.2006 10:11

Re: srovnani s Marxem

Třeba mu je 12 let a je tohle rodinná zátěž (milicionar, fizl, praskac, politruk, kontrarozvedcik,...).
 
L8M 10.3.2006 12:57

Re: srovnani s Marxem

Co je na tom srovnání nevkusného? Marx je jako filosof a ekonom obecně uznávaný a mnohem vlivnější a známější než TA. A když tam dáváte výčet profesí autora tak Vy jste asi původní profesí zaprděný flanďák.
Klobouček 10.3.2006 13:45

Re: Re: srovnani s Marxem

"Výčet profesí" je výčtem lumpáren. Zloděj není také profese (alespoň pro některé).
"Marx je jako filosof a ekonom obecně uznávaný " - kým asi? Ransdorf, Grebeníček... Castro, Stalin, Kim,.. + zástupy podobně postižených.