23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

OSOBNOST: Smířlivý modernista Josef Čapek

Jako novinář a spisovatel setrvával Josef Čapek ve stínu slavnějšího bratra Karla, jeho literární odkaz je však stejně osobitý jako dílo výtvarné, v němž spatřoval své hlavní poslání. Texty z mládí, které podepisovali společně, vycházely často z jeho nápadů a literárně zběhlejší Karel je pak dotahoval.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kraus 22.8.2013 12:49

Ano, bratři Čapkové,

jeden z velkých majáků, který stále ještě září optimismem a nadějí. Aspoň těm většinou už starcům, pro něž jsou stále živí. Budiž jen připomenuto, že mladá umělecká levice je chtěla, z čisté zlomyslnosti, poštvat proti sobě navzájem (Karel obratný stylista, Josef opravdový umělec), což se jí povedlo a vlastně je rozdělila. Pro Karla pak bylo těžší zůstat Josefovým ochranitelem, což na Josefa mělo nikoli jen kladný vliv. Podle některých spíš naopak.

Nenávistná kampaň krajně pravicových kruhů proti oběma Čapkům po Mnichovu? To je opsáno z nějaké rehabilitační příručky z 50.let. Čapci byli uprostřed a ta nenávist na ně mířila rovnoměrně ze všech stran. A vezmeme-li v úvahu, že nacisté byl spolek teoreticky i prakticky ve všem levicový, kdo na té „pravici“ zbyde? Nejen tady, ale v české historii obecně se tady projevuje jakési ustrnutí v úrovni konce 80.let. Firt, Peroutka i jiní u nás vyšli až potom, generace opravdových zájemců o to, jak všechno bylo, mezitím odešla nebo zestárla a tak se ti exulanti moc neberou na vědomí. To se netýká historie vojenské. Autorovi pochopitelně díky za článek.

A dedukce aktuální: nacismus byl zpočátku (v době Mnichova) předkládán evropské veřejnosti jako hnutí vysoce positivní, které odstraňuje nerovnost. Proti němu se negativně vymezovali lidé, vyznačující se nenávistí k pokroku. A takové zlo přece stát nemůže tolerovat.

 

 

Š. Šafránek 22.8.2013 14:32

Re: Ano, bratři Čapkové,

Máte pravdu, že to Čapci po Mnichovu schytávali zprava i zleva. A tím zprava nemyslím nacisty, které - jak zde někteří oprávněně poukazují - je třeba řadit  také nalevo, ale hlavně konzervativně-katolické kruhy, jejichž představitelé využili hnusné doby a Čapky ztotožnili se všemi neduhy masarykovské republiky.

P.S. Zdravím a díky za komentář k Lukrécii. Strmice jsou fiktivní obec, ale snažil jsem se do ní promítnout atmosféru a zvláštní půvab úpadku řady podobných zdevastovaných vesnic na konci socialismu. Netopýry jsem skutečně na renesančním stropě jedné fary viděl, naopak dům dr. Kittela byl při mé návštěvě asi před 10 let (nevím jak dnes) v desolátním stavu a nepřístupný, čertovskou díru ve střeše jsem však nespatřil, asi už byla zalátaná...

Š. Šafránek 22.8.2013 12:39

Díky,

Čapky (a zváště Josefa) miluji. Škoda že text není obsáhlejší!

J. Mannheim 22.8.2013 8:24

Jojo, kdyby Čapkové žili dnes

tak by z nich klausofilové udělali služebníky ďábla, Bátora by organizoval protestní akce, Bobo by si taky proti nim nějakou filipiku vymyslela a Hájek by napsal knížku, jak jsou ti Čapkové prolhaní. Jojo, není nad autentické pravičáky s bolševickým myšlením...

V. Ondys 22.8.2013 8:48

:)))))))))))))))))) Asi to je jenom o mentalitě s přesvědčením

že víc hlav společensky příkladně :))))))))))))))))) duní!

J. Kanioková 22.8.2013 20:25

Klausofilové ???? Naopak... levičáci !

J. Kanioková 22.8.2013 20:28

A ještě bližší určení ? --- P&L levičáci !

J. Mannheim 23.8.2013 7:13

Re: A ještě bližší určení ? --- P&L levičáci !

jo, a ukažte mi P&L levičáka, který obdivuje Putina...

J. Mannheim 23.8.2013 7:12

Re: Klausofilové ???? Naopak... levičáci !

ještě jsem neviděl P&L levičáka, aby napsal knížku, že jeho ideový protivní sloužil satanovi, dále jsem nezažil P&L levičáka, aby sestavoval a veřejně vystavoval seznamy svých ideových odpůrců, dále jsem neslyšel o P&L levičákovi, který by varoval před tím,že se nám tu budou roztahovat esesáčtí synáčkové, zvláště, když kandidoval do státních funkcí za komunisty. O P&L levičákovi, který by tady pod pláštíkem vlády trhu insticionalizoval zlodějinu také nic nevím, tak mě laskavě poučte...

V. Ondys 22.8.2013 7:47

:)))))))))))))))) Autor asi patří ke krajně levicovým kruhům a hloupě ignoruje fakt

že Stalin udělal pravičáky ze svých nacionálně socialistických bratrů až po zradě jejich přátelství a napadení Sovětského svazu (hned po Mnichově by se tak o nich vyjadřoval snad jenom náš horlivý autor, kdyby tehdy žil), když dřív nechal popravit polské důstojníky zajaté nacisty a vydané na základě bratrské smlouvy o dělení dobytého území mezi nacionální a internacionální socialisty. :)))))))) Však se taky nacionální socialista Hitler projevil jako věrolomný učedník, který obdivoval Stalinovo stěhování celých národů a budování společensky příkladných pracovních táboru s ekonomicky dokonalým vytěžením údajných odpůrců snad během dvou let otrocké práce s tím, že to dovede k dokonalosti bez ruského barbarství. :)))))))))) Projevil se jako břídil proti Josefovi!

V. Ondys 22.8.2013 8:11

Re: :)))))))))))))))) Autor asi patří ke krajně levicovým kruhům a hloupě ignoruje fakt

I Klement Gottwald se vyjadřoval o nacionálních socialistech jako o soudruzích s hakenkrajcem s neskrývaným obdivem k projevené odvaze v boji s demokracií začátkem třicátých let v Duchcově a Frývaldově...

J. Mannheim 22.8.2013 8:21

Re: :)))))))))))))))) Autor asi patří ke krajně levicovým kruhům a hloupě ignoruje fakt

i ovečky bečely - pravice pravice, dobrý dobrý, levice levice, špatný špatný

R. Langer 22.8.2013 11:30

Re: :)))))))))))))))) Autor asi patří ke krajně levicovým kruhům a hloupě ignoruje fakt

... a měly pravdu!

J. Kanioková 22.8.2013 20:29

Ano..