20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J.G. Pašek 2.6.2008 15:05

K. Biebl byl dobrý přítel J. Wolkera . . .

Spolu si léčili TBC v Dalmácii sanatoriu . . .   Když 23 letý J. Wolker zemřel na TBC, pár spisovatelů přijelo do Prostějova na funerál . . . . . po fůnuse, paní Wolkerová  je pozvala domů na pohoštění. . . . pan Wolker, bankéř, jim ukazoval účetní knihu, kolik jaké měl vydání s léčbou szna TBC . . . .paní Wolkerová  u stolu při jídle nabádala a přemlouvala snoubenku nebožtíka J. Wolkera, aby vstoupila do kláštera a stala jeptiškou . . . 

Cestou na nádraží, hezoun K. Biebl vyprávěl J. Sefertovi, když  p. Wolkerová přemlouvala snoubenku, K. Biebl po stolem ošahával snoubenku . . .  a ona držela,  necukla a nemukla . . . a tak díky K. Biebla, snoubenka se nestala jeptiškou . . . dobře se vdala za hodného manžela a měla hodně dětí . . . .  z knihy J. Seiferta VŠECKY KRÁSY SVĚTA

Mistr Jan Hus 2.6.2008 14:17

Re: Re: "Živil se kdysi také jako horník (v rámci „převýchovného procesu“), taxikář a kulisák..."

Pro koho dělal? ;-D

J.G. Pašek 2.6.2008 14:17

Mutace genů . . .

Otec K. Biebla, zubař, spáchal sebevraždu . .  . dcera E. Hemingwaze spáchala sebevraždu . . .

I-Worm 2.6.2008 13:07

Re: "Živil se kdysi také jako horník (v rámci „převýchovného procesu“), taxikář a kulisák..."

životní útrapy jsou zajisté mnohem bohatším zdrojem inspirace, nežli teplý pelíšek. Tím spíše, jestli jim tento časově předchází.

Niky 2.6.2008 11:25

Re: NO ANO

Šinágl a antikomunista,děláte si legraci? Tito Šináglové,Mejstříci a Štětinové,to jsou ve skutečnosti ti největší bolševici.

Jura Jurax 2.6.2008 10:58

Re: Re: Byl to

Čas voněl snem - četl jsem její internetovou verzi. Byla psána opravdu svěžím jazykem, dobře se to četlo, bylo tam hodně věcí, které jsem nevěděl ani v náznaku - ale při vší úctě k autorovi se obávám, že v zájmu čtivosti poněkud obětoval historickou věrnost.

Něčemu díky celoživotnímu zájmu docela rozumím - je to historie létání, letectví, letadel a věci související. A tady se nemůžu ubránit dojmu, že autor zacházel s fakty diplomaticky řečeno poněkud volněji nebo si je dostatečně neověřoval. Ostatně psal jsem to tehdy do diskuzí k jednotlivým dílům.

Samozřejmě lze chápat jako hnidopišství popírání například tvrzení, že Airacobry (Bell P-39) či Hawk (tedy Curtis P-36) se účastnily obrany Moskvy v zimě 1941, jak autor tvrdí a tak podobně - nicméně vždy, když přijdu na to, že autor se dopouští chyb v oboru, jemuž rozumím, nemohu se ubránit podezření, kolikže chyb má v oborech, jimž nerozumím. A v některých jeho článcích na serveru Militaria se našlo chyb víc, než by se serióznímu autorovi mělo v článcích tvářících se jako literatura faktu stávat.

Takže zůstalo-li dílo nepovšimnuto odbornou kritikou, bylo to možná k tomu dílu laskavé.

elvis 2.6.2008 10:42

Re: "Živil se kdysi také jako horník (v rámci „převýchovného procesu“), taxikář a kulisák..."

No a co je na tom špatně, jak se snažíte v podtextu a nekorektně naznačit???

Tonevadí 2.6.2008 10:00

"Živil se kdysi také jako horník (v rámci „převýchovného procesu“), taxikář a kulisák..."

O mrtvých jen dobré. Nicméně by také mělo být: jen pravdivé.  Ve všech povídání o Benešovi (všech vycházejících z jeho údajů), nikdy neschází zmínky o jeho těžkých zaměstnáních a jiných životních útrap.  (Těžko najít povídání o jiném našem umělci, kde by byly podobné zmínky o jejich životních strastech.)

Ale co vždycky u Beneše schází jest, že tyto jeho "útrapy" tvořily zanedbatelný zlomek doby jeho života, který jinak strávil na dobrých teplých místech v redakcích a ve školách (důstojnické a několik uměleckých), na něž normální smrtelník (natož takový "antikomunistický") neměl ani šanci pomyslet.

A pikantní je, že detaily těchto jeho životní "strastí" jsou mnohdy různě podávány samotným Mistrem v různých variantách.  Specielně ty, kde vždy dává k lepšímu, jak prchal dvakrát narychlo z republiky (bez dětí) a jak dostal po letech své děti k sobě do zahraničí.  Stačí si ho zagoglovat a je námětů na mnoho románů... 

A zde pan Autor jede v podobném duchu: "byl stážistou na Harvardské univerzitě a nakonec pracoval po dlouhou řadu let jako lektor dějin na vojenské jazykové akademii v Kalifornii."  

Magor Milda Mgr.etc. 2.6.2008 9:54

Benešovi protivníci jsou ve všech stranách v ČR,změnili jenom partajní knížku

ale kradou a podvádějí jako předtím. Pro člověka, jako Jan Beneš to je nepochybně katastrofální situace. Tepal je svojí nezbolševizovanou češtinou, jak mohl, oni tepali zase jeho. Od Havla po Klause musí mít všichni špatné svědomí.

Martin Š. 2.6.2008 9:32

Re: Byl to

Také byl mým přítelem a také jsem na to pyšný. Jeho kniha Čas voněl snem je zásadní dílo - bohužel zůstalo nepovšimnuto odbornou kritikou, pokud u nás něco takového ještě existuje. Autorovi článku velmi mnoho děkuju!

ježek 2.6.2008 9:01

Taky díky za připomenutí

Jako člen bývalé DEU jsem měl možnost se p.benešem jednou setkat. A to, že jeho smrt a skromný pohřeb téměř zapadly v hektickém víru - tomu se nelze divit. Dnešní vládnoucí garnitura bude raději vychvalovat Dalíky, velkozloděje a zločince.  Doufejme, že se jednou ODS dočká "účtu" za svoje zhoubné vládnutí v naší krásné zemi. Škoda, že není více takových lidí jako byl p.Beneš. Dnešní mladé sytí svými bláboly plátky jako AHA,ŠÍP,BLESK apod. O úpadku MF a LN ani nemluvě. Karel Čapek by se obracel v hrobě kdyby viděl tu svoloč a sebranku kolem.

Naštěstí "Žádný strom neroste do nebe!"

Mejla 2.6.2008 7:44

Archiv Jana Beneše je nesmírně cenný a jeho informace zasahovaly silně komunisty "s lidskou tváří".

Jan Beneš uměl velmi dobře vystihnout podstatu politických činností a dokonale i srozumitelně formulovat myšlenky.

Mejla 2.6.2008 7:41

Děkuji autorovi za připomenutí. Jen poznámka: Benešovy "Dějiny VKSb aneb čas voněl snem" jsou snad nejlepší knihou o podstatě komunismu.

U Benešovy výtvarné činnosti to autor trochu přechválil - panu Benešovi výtvarná práce moc neseděla, na Expu se spíše svezl a také výtvarnictví brzy nechal. Jinak zmíněný Pavel Tigrid Beneše dosti podrazil a ten se zejména kvůli němu dostal do vězení. Jan Beneš se nikdy za nikoho neschovával a je ostudou naší země, že na jeho pohřbu bylo jen několik lidí, nikdo z vlády ani z čelných politiků a snad ani žádné sdělovací prostředky. Zítra na Jana Beneše vzpomenu s jeho spolužákem a kamarádem.

bobr 2.6.2008 7:38

Re: A hodně

...a ty jsi zase hola p/r/d/e/l  mistre!!!(Y)

PROKOP BUBEN 2.6.2008 7:14

NO ANO

 Spisovatel Jan Beneš se rozhodl takto a určitě ke škodě myšlenkám, které zastával.....O to víc mne zarazalo, že hlavního slova na jeho pohřbu se ujal Šinágel, kterému jeho antikomunismus nezazlívám, spíše naopak, ovšem myslím si že zesnulý nebyl tak einfach, aby si poslední slova v tom směru zasloužil.....

van Kat 2.6.2008 6:44

A hodně

Tě nasíral, co?

Mistr Jan Hus 2.6.2008 6:29

O mrtvých jen dobré! Jinak Beneš jako spisovatel byl asi na úrovni Havla.

;-D Byl to kyselý dědek, všekritik a provokatér.

Borek@exil 2.6.2008 4:30

dchod /příchod do exilu mi umožnil setkat se s lidmi, jaké jsem v Těžkoslovensku hledal jen obtížně.

Setkal jsem se i s Janem Benešem, do smrti si budu vážit jeho přátelství. Kdyby nic, tak už jenom poznání lidí jeho kalibru stálo za ten odchod, který se ale dá zároveň považovat za příchod. Nezapomeňte na jeden fakt....exil má dvě části. Od někud odejdete a někam zase přijdete. Ten příchod bývá významější a pozitivněji nabitý než celý odchod.

jiri 2.6.2008 3:30

Uz je to rok....

Tez na nej casto vzpominam.

Chybeji mi jeho clanky.

s.p. 2.6.2008 1:07

zato dnes v Cechach

pod vedenim Zaoralku a Filipu vyrostli "novy Tamasove" (Y)

Pavel Pekárek 2.6.2008 0:54

Byl to

můj přítel a jsem na to pyšný.Té komunistické sebrance nastavoval zrcadlo, takže mu nemohli přijít na jméno.

Ale byl to chlapík.

Moc na něj vzpomínám.

Jen v dobrém