19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

OSOBNOST: Poručík Columbo

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Petr 9.4.2009 21:23

Monck

Nejlepší je Monck, o tom by se dal napsát článek ;-)

abraxas 9.4.2009 21:33

Píše se Monk.

A Vy jste Pytlík.

Anna Šochová 11.4.2009 20:58

Re: Monck

Monk? snad to Ivo zvládne někdy příště. Je úsměvný a zvláštní. Ale nejlepší? Je včleněný v současnější době, používá jinou stránku handicapu - jemu leckdy i překáží, ale ukolébá zločince taky. Táhne se to a komplikuje, už  dost násilně, řekla bych.

Ivo 13.4.2009 20:17

Re: Monck

O Monckovi tu slyším prvně. Neznám.

Madholman 21.4.2009 13:18

Re: Monck

Monk je dobrej,ale nejlepší je právě Columbo!!!!

Libor 9.4.2009 18:26

Tede

Tede mu řekl jeho kolega policista v uniformě, když za něj šel na střelby.

Fencl 9.4.2009 20:01

Re: Tede

Ale já četl, že to jako oslovení Tede jen znělo, ve skutečnosti že snad jde o nějaké... citoslovce nebo tak... I.

Libor 10.4.2009 17:38

Re: Tede

Ne opravdu mu řekl Tede. Až ten díl uvidíš tak na to dej pozor. Já to viděl 2x a a je to tak.

Madholman 21.4.2009 13:16

Re: Tede

Ale v angličtině to neni Tede,ale Tent=Lieutenant,takže to je jenom blbej českej překlad

Anna Šochová 8.4.2009 22:19

Colombo školitel

Taktiky poručíka Colomba se využívalo i během školení k prodeji, kde jsme se například měli od dveří otočit a vybafnout otázku (pokud jsme byli odmítáni) Hodně momentů z toho jeho postupu lze vyzkoušet a úspěšně. To podepisování a chvála hvězdám je přece klasická uspávací taktika vůči sebevědomým... 

Jinak nepodceňujme naše policisty. Kriminálka umí leccos a určitě nic moc nezapomněla od dob socíku. Mám pár ročníků kriminalistických sborníků a jsou tam popsané některé vyšetřovatelské pokusy. Například při úmrtí rodiny se vyzkoušelo několikrát, jak a kdy asi došlo k uhašení ohně v kamnech a udušení lidí CO. Připadala jsem si jako v klasické detektivce, kde si říkáte, že na takové prkotiny se každý v reálu vykašle.  Vida, nevybodne!

Odfláknutí nebo korupce se, samozřejmě, vyloučit nedají. Bohužel.  Jinak  - zajímavé čtení.

Jakub S. 8.4.2009 23:16

Re: Colombo školitel

To musí být zajímavé instruktáže.

Na to se zeptám synka, je u kriminálky!

11.4.2009 16:36

Re: Colombo školitel

původní předlohou byl por.Kalaš,,nich wahr?,,

R 8.4.2009 11:57

Petr Falk

už před nějakou dobou proběhla zpráva, že má pokročilého alzheimera, takže bohužel už netočí.

Fencl 8.4.2009 12:18

Re: Petr Falk

Točí. I letos.

http://www.csfd.cz/film/234381-american-cowslip/

Jestli ho někdo vodí na plac, to samozřejmě nevím.

abraxas 8.4.2009 13:16

Nojo, vážně,

tak to klobouk dolů. Také jsem sem chtěla poznamenat, že od listopadu vídám nepříznivé zprávy o zdravotním stavu Petera Falka, a i když snad scény s ním mohly být dotočeny vloni, těší mne, že si ještě zahrál...

Lucifer 8.4.2009 10:41

Red Dwarf

V červeném trpaslíkovi je, že Columbo objevil i Ameriku.:-)

Jakub S. 8.4.2009 10:12

To jsem si pošmákl! Díky, uznání!

Určitě jste to lehce a radostně i psal, zdá se mi. Prima!

 Když jsem ve svém absolutním filmu, Nebi nad Berlínem, najednou v té ohradě uviděl Petera Falka, a on zpozorněl a pomalu a s úsměvem přicházel k andělovi, co už andělem nebyl  - a zastavil se a columbovsky pravil: Tak to jste vy - ? Představoval jsem si vás vyššího... a on praví: - vy mě vidíte?! Vy jste - taky byl...? -  Ale jistě! Takových nás je...a široký úsměv Boha Otce - tak jsem lapal po dechu. Takového něco. Wenders, no...

Ivo 8.4.2009 10:13

Re: To jsem si pošmákl! Díky, uznání!

Radostně jo, lehce ne.

Martin 8.4.2009 9:47

Pozor na DVD AHA!

První, pilotní díly byly hrůzně sestříhané, aby se vešly na jeden disk. Jak je to s dalšími, nevím, už jsem ten brak pochopitelně nekoupil. Doporučuji výtečně vypravená polská DVD s Colombem, za vlídnou cenu, doplněná bohatou tiskovou přílohou.  

VL 8.4.2009 15:04

Re: Pozor na DVD AHA!

Mají i nepolskou zvukovou stopu?

Pejsátko 10.4.2009 8:49

Re: Pozor na DVD AHA!

Ty pilotní díly bylo opravdu sestříhané, ale ty další už nejsou (nebo tak nenápadně, že to nejde poznat). A vlídná cena těch polských DVD? :-/ Za polské DVD s jedním dílem se musí dát o 20,- Kč více než za to české se 2 díly. Při téměř 70 dílech je to dost peněz.

aneta 26.5.2009 11:00

Re: Pozor na DVD AHA!

já jsem si je kupovat nemusela...u nás jsme je dostali zdarma v rámci jedné firemní akce od našeho specialisty na event fun (givent - www.givent.cz), takže jsem se na ně podívala a zjistila jsem, že to vážně není až tak prostříhané, i když u některých dílů nevím, jelikož jsem je nikdy  v televizi neviděla, tak nemohu posoudit, jak vypadaly původně..doufám, že takhle někdy vyjde i seriál Dempsey a Makepeace (možná sem to napsala špatně, nevím moc, jak se to přesně píše)

Informace 8.4.2009 9:45

Detektiv

 Nickovi v IP: 67.204.17.xxx Já nevím, ale mně se ta Fenclova prezentace líbí, je snad trochu dlouhá, ale každý máme svůj způsob výkladu. Vtipně a zábavně jsou vystiženy hlavní konstantní rysy jak postavy, tak situací a prostředí. Je to právě příměs humoru do kritických lidských situací jako vražda, která zmírňuje dramatičnost scén a zároveň dělá z detektiva postavu sympatickou, s lidskými vlastnostmi. Jinak by jeho nadpřirozená inteligence byla asi pro diváka nebo čtenáře nepřijatelná. Když se podíváte na seriálové detektivní postavy jako Poirot, inspektor Barnaby, komisař Maigret, Philip Marlowe (i když ten patří k žánru hardboiled crime), všechny mají nějakou podivnou trochu komickou vlastnost nebo trochu komické chování a proto je vidíme jako lidské bytosti a ne jako geniální mašinky na rozřešení záhad. To, že detektiv vždy najde vraha, je ustálená charakteristika žánru sine qua non, jinak by postava nemohla dost dobře existovat. Kdyby jednou vraha našel a po druhé ne, to by úplně rozvrátilo celý půdorys zámyslu. Anebo by se vytvořila úplně jiná postava a jiný seriál. Teď v televizi jdou nové americké seriály CSI, NCIS, Cold case, kde místo jednoho geniálního detektiva máme celý policejní team, který používá vědecké metody, ale pravidla detektivních seriálů jsou více méně zachována, až na to, že občas něco nevyřeší. A komičnost  je obvykle soustředěna jen na jednoho policistu a ne na všechny postavy.

mil 8.4.2009 9:27

Kariéra

Velmi zajímavé je, že ač má takřkas absolutní důvěru nadřízených a všechny případy vždy vyřeší, zůstává stále jen poručíkem. Žádné povýšení, o pochvalách či zvýšení platu také není řeč. Mít takového borce ve sboru, je už dávno alespoň kapitánem ... Od roku 68 poručík a stále nic ... 

cb 8.4.2009 9:30

Re: Kariéra

Protoze vsechny pripady zalozene na jeho dukazech porota osvobodi.

Ivo 8.4.2009 9:36

Re: Kariéra

Což už tam nedali :-))))))))))))))))))))))))))

Pytel 8.4.2009 10:34

Re: Kariéra

"Tím se to vysvětluje..." ;-D

cb 8.4.2009 8:55

Columbo

si vzdycky vyhlidne nekoho jemu nesympatickeho a pak ho ustve.

v 8.4.2009 8:44

tak nevim

jestli to jen tak hrajete, problem je vas nevazny pohled jako nit vsim co pisete, asi tim zakryvate nejistotu, nebo byste se za vaznost stydel...

COlombo ma hodne spolecneho s Herculem Poirotem a nejen osobni metodou - jdouci po detailech, ktere musi sednout (integrace dat do jednoho velkeho harmonickeho celku) a tim se vyjevi pravda.

Columbo stejne jako Poirot jsou romanticka dila, cili je uplne mimo uvazovat ve spojitosti s nimi o realnem zivote kriminalky a neodhalenych vrazd atd atd. Osobne si ale myslim, ze v realu temer nedochazi k vrazdam, ktere jsou opatrne a genialne promyslene a proto jdou neobjasneny. Samozrejme neobjasnenych vrazd je dost, ale ne proto, ze vrah genialne mel vse promysleno, ma to spis prozaictejsi duvody.

Manzelka se nikdy neobjevuje, protoze od sameho zacatku to tak bylo planovano, jestli znate Rodinku Tluchoru, tak Kotek je to same. Dodava to pribehum kontinuitu a humor a krome toho v tech pribezich by nemela co delat, kdyby se tam prece jen mela objevit (coz by muselo byt momentalnim pomatenim rezisera, nebo by mel za sebe zaskok hodny vaseho cteneho jmena), tak kazdy kompetentni strihac by ji nechal na striznim pulte, ditto reziser az by zase dostal zpet smysly, anebo prevzal kontrolu. Ten dil na lodi kde se temer pani Kolombova objevuje, ale neobjevuje, byl udelany prave kvuli ohlasu divaku podobnych vam, jako takovy teazer.

Dobra detektivka i kriminalka musi mit urcitou davku humoru a to splnuji jak Colombo, tak Poirot, zvlast ten filmovy.

Co se tyka te urcite pritazenosti za vlasy, tak to mate pravdu, holt se nekdy tezko da neco kloudneho delat s rozdelanou myslenkou, mozna kdyby clovek znal konkretni podminky pri nataceni, mozna by to bylo jasne proc tomu tak nekdy je. Jakkoli se to mozna lidem nezda, vetsina dilu Colomba jsou umelecke kousky vzato z mnoha stranek, vcetne treba te vizualni (jak okoli, tak obleceni hercu), hudebni, a samozrejme herecke vykony. Na to jak by to mohlo byt vyprsknute jako rohliky z linky jsou to moc

v 8.4.2009 8:46

Re: tak nevim

... jsou to moc dobre udelane dily, az na tech par nepovedenych tedy, ale i ty jsou i tak divatelne.