16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

OSOBNOST: Petr Příhoda, důkladný laický historik

„Na podzim roku 1976 jsme se s přáteli, psychologem Petrem Příhodou a historikem Milanem Otáhalem rozhodli, že začneme pracovat na souhrnném textu o problematických místech v moderních českých dějinách...,“ napsal Petr Pithart.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 1.10.2019 8:44

Kniha Češi v dějinách nové doby je propagandistické dílko, které ukazuje český národ očima německých nacionalistů. Proč ji napsali tři čeští autoři, lze jen hádat. Patrně je v tom taková nemoc či móda kopat do vlastního národa. Kdo zadával zakázku a kdo ji platil nemusíme dlouho hádat.

J. Friedlaender 1.10.2019 11:21

Není povinností historiků tlumočit vládní stanoviska. Ani stanoviska většiny. Pravda není předmětem lidového hlasování.

F. Navrátil 1.10.2019 11:46

Já proti nim nebrojím a nevyžadují zákaz publikování jejich úchylného plivání na vlastní národ. Pokud trpěli oikofobií, pak se měli léčit. Ani jim nezávidím peníze, které za svůj protičeský pamflet inkasovali. Jen sděluji svůj názor a nečiním si nárok na historickou pravdu. Když jsem si knihu přečetl, měl jsem dojem, že nějak takto by ji sepsali za protektorátu Moravec, Krychtálek a Vajtauer.

J. Friedlaender 1.10.2019 18:36

Že trpí oikofóbií? Nepletete si to s objektivitou? Jsou si ta slova dost podobná!

F. Navrátil 1.10.2019 20:39

Tak to jste mne dostal! Objektivitu považujete za fóbii, něco jako posttraumatickou poruchu? Tak už chápu, proč si nerozumíme. Vy považujete objektivitu za psychickou poruchu a já chápu objektivitu jako nezávislost poznávání, aby se jev co nejvíce přibližoval pravdě.