24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

OSOBNOST: Na téma Utopie...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Prokop 7.7.2006 8:14

No

Zaciatok posudzovania Thomasa Mora v dnesnom clanku je v duchu paralely s ceskym kazatelom.

Z neznameho dovodu uzaver je urobeny pre Mora nelichotivo, takmer ako praotca dnesnej Severnej Korey (odpudiveho statu nebezpecnych primitivov). Nepriamo povedane Thomas More nema nic spolocne s dnesnou anglosaskou civilizaciou.

Aky zaver potom urobime s ceskym kazatelom? Je praotcom fasistov, alebo cervenych Khmerov? A to prave na smutne slavne vyrocie obidvoch muzov ...

Autor zjavne zavidi londyncanovi nepochybnu svatost a potrebuje ju okydat ironiou.

inspektor Trachta 7.7.2006 8:54

Re: No

No jo, přitom vůbec není jasné, jak to vlastně More myslel. Předpoklad, že to co napsal opravdu myslel jako seriozní návod na to nejlepší úspořádání státu (jak to pochopili později utopičtí socialisté), není zdaleka samozřejmostí - při tom co o autorovi víme. Já jsem tu knihu četl a spíš se kloním k tomu, že More napsal pamflet na dobové zprávy o úžasných nových světech v zámoří, kde je ideální zřízení. Kolem roku 1515 bylo nejspíš v přístavech dost lidí, kteří vyprávěli o báječném světě kdesi za mořem, tak jako Rafael Hytlodaeus v knize ;-)

Prokop 7.7.2006 15:09

Re: Re: No

Tiez si to myslim. Mozno by bolo vhodne spomienku na neho doplnit dobovou situaciou - jednak uzasne nove svety kdesi "za koncom sveta" - a jednak napr. jeho priatelstvom s Erazmom z Rotterdamu. 

Kancelar s pevnym charakterom z doby pred velkym poziarom Londyna (1666) by v Cechach mohol invokovat aj spomienku na slavneho Vaclava Holana.