28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
uncle K 8.2.2010 19:02

Jo,jo

krásně se to vzpomíná,co? Ale jsou tu spousty jiných kapel i když nejsou zasuty v obecném povědomí. Třeba orch. Ládi Bareše z Liberce, bez kterého se neobešel žádný ročník LVT. Nebo litoměřický orchestr Františka Honzáka, mimochodem otce známého jazzmana Jaromíra, To byly ti dělníci kultury a líhně talentů, ze kterých pak Vlachové,Krauťasové atd. vybírali špílmachry. A tak by se dalo pokračovat,jéje.

O. Suchý 9.2.2010 5:15

Re: Jo,jo

...například orchestr Jaroslava Echtnera (http://www.semanovice.cz/index.asp?a=13&id=911221347) anebo Erika Knirsche (http://www.semanovice.cz/index.asp?a=13&id=85165) - přijďte se podívat...

Brumla 5.2.2010 23:07

Co takhle napsat něco o současnosti?

Vždyť tolik skvělých jazzmenů jako máme dnes jsme nikdy v minulosti neměli! Dorůžka, Honzák, Procházka, Najponk, Kabrna, Benko, Pivec, Liška, Hobzek, Zelenka a mnozí další!

Jakub S. 5.2.2010 23:24

Re: Co takhle napsat něco o současnosti?

Ale měli. Co tak bromovci po 62, kdy se GB rozhodl věnovat se už výhradně jazzu, co krautgartnerovci, co Reduta v šedesátých - ?

Ferdinandeste 6.2.2010 0:03

Re: Co takhle napsat něco o současnosti?

Co takhle přestat mu do toho kafrat? Nebo to má být politická objednávka? Kdo vám brání, abyste sami něco vytvořili?

Brumla 6.2.2010 1:45

Re: Co takhle napsat něco o současnosti?

Vážený pane, při vší úctě, diskuse je od toho, aby se kafralo. Diskuse je česky kafrání. Tak nám do toho kafrání nekafrejte.

Brumla 6.2.2010 1:43

Re: Co takhle napsat něco o současnosti?

Víte, tenkrát to u nás byla špička a díky těmto lidem u nás jazz žil. V podmínkách jaké tu byly (kromě Velebného jazzových praktik žádná literatura a nahrávky těžko dostupné, nedalo se cestovat) dělali co mohli. Ale když si pustíte ty české nahrávky z té doby a pak si pustíte Davise, Coltranea, nebo Gillespieho, Monka.. tak cítíte tu propast. To dneska neni. Ti mladí mají dnes jiné možnosti a je to hodně slyšet. Řada z nich studovala na Berklee nebo strávila roky v zahraničí. Prostě nemůžete srovnávat takového Daška, Viktoru nebo nedej bože Kašubu s Dorůžkou, Zelenkou a Šmoldasem. Hulana s Honzákem. Nebo Viklického s Najponkem. Nebo Stivína se Stverackem. Ta propast mezi starými pardály a mladými je obrovská. Ve prospěch mladých. To se na mne tedy prosim nezlobte.

Brumla 6.2.2010 1:54

Re: Co takhle napsat něco o současnosti?

Vlastně je příznačné, že ti nejlepší naši jazzmani téhle doby - Hammer, Mráz, Vitouš - byli všichni emigranti.

figura 5.2.2010 22:46

A pane Suchý...

...vyčarujte prosím něco o Jiřím Vašíčkovi a Jiřím Jelínkovi. Prosím.

figura 5.2.2010 11:09

Opět krásné, pane Suchý.

I když pana Lochmanna s orchestrem v paměti nemám, doma jsme měli plno nahrávek velkých orchestrů a dodnes se do nich občas velmi rád zaposlouchám. Obzvláště miluji saxofony. Asi proto, že na něj hrál můj tatínek. A samozřejmě na štěbenec. Učil se na tyto nástroje v nějaké škole pro pracující u Karla Kraugartnera. To byla hvězda a tatínek o tom vždy rád vyprávěl. Často vzpomínal na to, jak jim dal K.K. fouknout do svého saxofonu. Měl v něm tak tvrdý plátek, že nikdo z amatérů nebyl schopen nástroj karla Kraugartnera ufouknout a vyloudit tón.

Ještě jednou díky za Vaše psaní. Je to opravdu pohlazení.

Pamětník 2 5.2.2010 12:26

Re: Opět krásné, pane Suchý.

Doba byla složitá,ale muzikantů i zpěváků,které jsme měli rádi bylo dost a myslím si,že i velmi kvalitních.Rozhodně nemuseli ke zpěvu používat desítky tun přídavných zařízení a myslím,že zpívali živě.

figura 5.2.2010 13:08

Re: Opět krásné, pane Suchý.

Zase na druhou stranu, dnes je hudba barevnější, rozmanitější díky mnoha udělátkům. A i přes tato udělátka lze poznat kdo umí a kdo ne. Nebyla-li by tato všemožná a všemocná kouzelná zařízení, nemohl bych poslouchat mé milované Floydy, Jarreho, Oldfielda.

A stejně si myslím, že kdo umí ten umí. Tenkrát i dnes. Jenom asi dříve vypadli Ti, co neumí. Právě proto, že technické možnosti umělce převažovaly nad technickými možnostmi aparatur.

magi 5.2.2010 15:21

Re: Opět krásné, pane Suchý.

přesně tak! Hráli na španělku a snímali to z mikrofonu. Jenom nechápu,jak dneska může někdo koupit desku D.Nekonečnýho,když on nezpívá,protože mu na hlavě hoří klobouk. Pak taky jeden zpěvák zpívá mumulant,nebo mamulat. Furt nevím jak se to jmenuje a o čem ten hoch zpívá. Ty Floydy taky rád poslouchám. Byl jsem na nich na Strahově v 94 roce. Díky pane Suchý za pěkný vzpomínání.

Nemo 5.2.2010 16:27

Re: Opět krásné, pane Suchý.

Je to píseň Mumuland, kterou zpívá Petr Kotvald. Ten Mumuland má být ostrov.

Honza Smutný 5.2.2010 19:08

Re: Opět krásné, pane Suchý.

Moc děkuji za přiblížení mých mladých let.Přeji hodně zdraví a elánu do další záslužné práce.Pozdrav také Vaší ctěné manželce. Děkuji.

figura 5.2.2010 22:45

Re: Opět krásné, pane Suchý.

Ty Floydy v Praze jsem nezvládl a do smrti smrťoucí toho budu litovat. Nedal jsem si uniknout už čytřikrát Chrise Reu, Rod Stewart nepřijel. A drobnou radost mi působí Balbínka. Tam je to paráda. Musím tam stihnout Honzu Spáleného a Jiřího Schmitzera a vcelku pravidelně chodívám na Štěpána Kojana.

aida 5.2.2010 23:46

Re: Opět krásné, pane Suchý.

Manžel tenkrát byl (já nemohla, dcera byla úplně malinká) a dodnes na to vzpomíná, prý největší zážitek jeho života. A to jsme toho od 89 stihli dost, všechny naše dřívější idoly.

magi 6.2.2010 7:18

Re: Opět krásné, pane Suchý.

můj první zážitek byli Swining blue jeans v Č.Budějovicích. Nevím přesně,jestli v r.67-69. Pak Suzi Quatro,pak Pink Floyd. V r.1996 Kiss. Všechno bylo parádní,ale nejraději vzpomínám na Mefisto v r.63 v Č.Budějovicích a na vojně v r.67 na Flamengo s P.Novákem a K.Kahovcem. Ahoj!

J.G. Pašek 5.2.2010 4:58

Obdivoval jsem Karla Krautgartnera. . . .

To byl pán Mistr Klarinetista . . . . 

Pro klarinetistu je snadné naučit se hrát na saxofón . . .  Opačně to je obtížné . . .