29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Hoffman 29.9.2007 12:29

V suvislosti s clankom by som mal dve otazky.

1. Kto bol skutocnym autorom vynikajucich detektivok z prvorepublikoveho a vojnoveho Ceska, Vrazda pro stesti, Vrazda se zarukou a Vrazda v zastoupeni, kde je hlavnym hrdinom detektiv sukromnej detektivnej kancelarie Ostrozrak? Oficialne je to Jan Zabrana, ale niekde som cital, ze v skutocnosti len kryl J. Skvoreckeho.

2. A co ma zaujima najviac - v zavere Vrazdy v zastoupeni  sa spomina stvrty pripad Vrazda bez duvodu, ktora sa ma odohrat na hore sv. Kateriny v roku 1948. Vysla vobec niekedy tato kniha alebo ide len o nerealizovany zamer?

Dakujem za odpoved.

dt 29.9.2007 12:39

Re: V suvislosti s clankom by som mal dve otazky.

Ke spoluautorství detektivek Vražda pro štìstí (1962), Vražda se zárukou

(1964), Vražda v zastoupení (1967), povídky pro dìti Táòa a dva pistolníci (1965) a

k autorství pøekladu Prezydent Krokadýlù W. Millera, které vyšly pod jménem J.

Zábrany, se 1990 pøihlásil J. Škvorecký.

To mam z internetu,taky ze  Zabrana umrel uz v r. 1984.

krmič 29.9.2007 14:26

Re: V suvislosti s clankom by som mal dve otazky.

Už dávno, když jsem to četl poprvé, jsem si říkal, že to snad musel napsat Škvorecký! Kdysi, brzy po Velké Sametové, Škvorecký někde vysvětloval, jak to se Zábranou společně psali, a pokud se dobře pamatuji, přičítal si většinu té práce. Podle mého názoru jsou tyto knihy opravdu vynikající, výrazně lepší než ostatní Škvoreckého detektivky (myslím ty opravdové detektivky, třeba skvělé Lvíče k detektivkám neřadím). Takže ten podíl Jana Zábrany asi nebyl zanedbatelný.

dt 29.9.2007 11:35

-

Olser nechal vytisknout svuj nepekny clanek o cikanech v platku te hystericke starostky z Ostravy, ktera na schuzi vyrvavala jako Hitler.Krtil prave svou novou knihu, tak to byla  vyborna reklama.

Pan Skvorecky, kdyz mluvi o cikanskych  detech ,ma pravdu. Ony  venku  slysi  rasisticke nadavky a citi nenavist nekterych lidi jeste  podnecovanou tzv. "novinari" a "politiky" (Cunek), takove decko to nechape a co z neho ma pak  vyrust?Hecovanim se nic nezmeni, prave naopak, nenavist vznecuje jen nenavist .

krmič 29.9.2007 14:32

Re: -

Vy bydlíte s Cikány, že víte tak dobře co cítí?

pp 29.9.2007 21:12

Re: Re: -

Když k nám přišli vietnamci, také je nikdo nemiloval a byla tu vůči nim všeobecná averze. Jako národ jsme totiž většinou značně xenofobní s rasistickými sklony. Přesto jsem ještě neviděl vietnamského kapsáře, bezdomovce nebo žebráka.

servác 29.9.2007 8:20

chudák Škvorecký!

Ten Olšer o něm ale neví ani ň! Ani tak prostou věc, že poručík Borůvka vznikl dřív než eva Adamová (Páter Knox), nemluvě o Nápadech čtenáře detektivek. Jinak tu správně padlo, že neumí ani postavit větu

dt 29.9.2007 11:41

Re: chudák Škvorecký!

"Zachytit smutek plynoucí z komedie a vytvořit komedii ze smutku - to

zvládá mistrně. Je to také znamení exilu, poznamenání spisovatele"

Tak ten literarni kritik taky kecal nesmysly. Napr. Horkej svet napsal pan Skvorecky doma a ve vsech povidkach to je.Tak jakypak znameni exilu.

krmič 29.9.2007 14:09

Re: Re: chudák Škvorecký!

Přesně tohle mě taky okamžitě trklo! Možná je to tím, že tyhle americké nebo kanadské literární kritiky vůbec ani nenapadne, že by mohla existovat nějaká literatura v jiné zemi než je ta jejich. Takže ho ani nenapadlo podívat se do životopisu autora a zjistit, že psal (a publikoval) dávno před svou emigrací.

krmič 29.9.2007 18:57

Re: Re: Re: chudák Škvorecký!

A co vlastně Škvorecký v tom exilu napsal? Jistě, Mirákl a Příběh inženýra lidských duší, to je síla. Ale to je asi tím, že první se odehrává v minulosti a druhý z velké části v ještě dávnější minulosti za autorova života. Doma mám Scherzo capriccioso, ale musím se přiznat, že jsem to odložil po přečtení několika stránek. Nevím, jestli najdu sílu to někdy přečíst celé. A obávám se, že Nevěsta z Texasu by se mi asi taky nelíbila.

J.G. Pašek 29.9.2007 22:14

Re: Re: Re: chudák Škvorecký!

Možná je to tím, že tyhle americké nebo kanadské literární kritiky vůbec ani nenapadne, že by mohla existovat nějaká literatura v jiné zemi než je ta jejich.

A PROČ BY JE TO MĚLO ZAJÍMAT?  . . . . Zbabělci? Tankový prapor?  . . . . příliš provinční, projiné než pro Čechoslováky to není . . . . osudy a život pod rudým bičem je nezajámá . . . 

Knihy Tankový prapor, Zbabělci jsem vyhodil i když VHS film na TANKOVÝ PRAPOR vlastním a občas zhlédnu . . .  sentimetalita a moje vlastní vzpomínky, na 3. Tankový prapor v Milovicích . . . . .magory majora Drobníčkaa kapitána Stejskala . . . . . kluci, kteří dostali 21 vostrých v zimních mrazech v milovické base si odnesli do civilu rozhašené ledviny  . . . . .

krmič 30.9.2007 12:40

Re: Re: Re: Re: chudák Škvorecký!

Já jsem měl spíš dojem, že ten kritik dílo Škvoreckého zná, ale domnívá se, že to bylo napsáno až v Kanadě. V tom asi není sám. Už minule tu pan Olšer, tvrdil, že Bassaxofon byl napsán v Kanadě. Já nevím, kam na ty chybné informace lidé chodí. To je oč tu jde.

68 30.9.2007 3:27

Re: Re: Re: chudák Škvorecký!

Krmiču, máš recht. Sou to domýšliví tupci tam v tom zahraničí. Eště že si Ju neopustil a tím pádem nezahynul. Klika.

kapitan m/rdalek 29.9.2007 2:19

POZORUHODNE PLACANI

vazeny pane olsere vzdyt vy neumite dat dohromady ani vetu - bylo utrpeni se tim procist

taky Honza 29.9.2007 5:06

Re: POZORUHODNE PLACANI

Prosím neurážejte autora. Dělá to, co s vidlemi umí !!!!!  Bože, to jsou kydy. A ten podřadný hnůj.

pp 29.9.2007 21:06

Re: POZORUHODNE PLACANI

Tak proč si děláte násilí, když vám slabikování dělá problémy?