20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

OSOBNOST: Hegel a čas

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zvědavec 25.8.2006 22:04

Kdyby Hegel

vystudoval přírodní vědy, asi by žvanil méně, což by bylo pouze přínosem. Tohle se skutečně nedá číst. Co tím chtěl básník říci ?

třetí 25.8.2006 10:33

Prosím autora

o bližší vysvětlení, proč je podle něj Prigogin pravdivější Hawkinga. Děkuji

M.D. 25.8.2006 15:39

Odpověď

Hawking píše: "Byli jsme (s Penrosem) schopni dokázat, že v matematickém modelu obecné teorie relativity musí mít čas počátek v události, které říkáme velký třesk. (...) Obešli jsme Kantovu antinomii čistého rozumu tak, že jsme vypustili její implicitní předpoklad, že čas má význam nezávislý na vesmíru" (Vesmír v kostce). Naproti tomu Prigogine: "Všude v přírodě (...) pozorujeme výsledky spontánních procesů, které v žádném případě nemůžeme kontrolovat tak, jak jsme si donedávna představovali na základě fyziky a klasické mechaniky. (...) Evoluce vesmíru není evolucí popsatelnou termodynamickými zákony. (...) Místo aby vesmír vznikl ze singularity, vznikl z nestability. (...) Vesmír byl započat vystřelením šípu času. (...) Dokonce jsem v pokušení tvrdit, že čas tu byl už dříve: musel tu být, ale nebyl manifestován" (přednáška Znovuobjevení času).Hawking jede po klasické koleji deterministické fyziky, která čas bere jako matematický atribut hmoty, který společně s ní velkým třeskem vznikl, od rychlosti jejíhož pohybu se v nepřímé úměře odvíjí i jeho plynutí a bez níž neznamená vůbec nic, nejméně pak nějaké a priori. Prigogine jde dál: vnímá tvůrčí princip, který je v čase zakletý, chápe, že je to něco víc než jen čtvrtý rozměr prostoru. Jinak řečeno, Prigogine překračuje meze karteziánství a překonává omezení analytické metody materialismu, jeho mateřské fyzice jinak nezbytně vlastní. Klasičtí fyzici předpokládají čas jako cosi až metafyzicky daného, ale nepřiznají to, Prigogine jako by tak činil: "Mohli bychom předpokládat, že časoprostor může vyprodukovat hmotu, ale hmota nemůže vyprodukovat časoprostor."A tak si opravdu myslím, že Prigogine je Hawkinga pravdivější. Čas je podle mne totéž co jakýsi světový duch, kosmické vědomí, mysl boha, a je to myslím patrné i z ostatních mých článků. Jinak mě velmi těší, že tohle alespoň někoho zajímá, a děkuji Vám.

Jenda 25.8.2006 17:38

Re: Odpověď

No ja byt Hawking tak se urazim uz jenom ze se moje jmeno vyskytuje pobliz toho vaseho pindala. Prominte filozofa. Ovsem kazdemu co jeho jest, kdyz vam vzletne cancy vyhovuji tak si je uzivejte.

quetzal 25.8.2006 22:58

Re: Re: Odpověď

Jendo, Jendo,

on Prigogine není jen tak nějaký pindal, je to vynikající chemik. Filosofovati jest zalibou mnoha přírodovědcům.

Josaf 25.8.2006 2:46

Hegelovi těžko porozumět

což jste právě dokázal tím útržkovitým povídáním

Jenda 25.8.2006 17:28

Re: Hegelovi těžko porozumět

V tom pripade je to opravdovy filozof. Kdyby mu nedejboze rozumet bylo, nebo kdyby byl dostatecne pitomy aby prohlasil neco co je mozno dokazat ci vyvratit, pak uz by to nemohl byt opravdovy filozof.