16.4.2024 | Svátek má Irena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Daniela 4.8.2006 18:36

To, ze napsal (spolu s jinymi) encyklopedii byl nadlidsky vykon

Uz k vuli borceni myt.

Ale, jeste vetsi vykon bylo vydani takoveho dila. Nesmi se zapomenout, ze veskera korespondence tykajici se tisku byla tydny na cestach. Vyfanim Encyklopedie vznikl velky nedostatek papiru, ten se musel kupovat po cele Evrope. (Papir z celulosy tehdy nebyl znam). Papirny musely dodat nekolik vzorku (belost, struktura, tloustka) s pozadovanou cenou.

Cela korespondence presahuje 100'000 polozek. Archivovanych mimo Francii. Tam bylo klima Diderotovi nepriznive...

G. Pašek 4.8.2006 15:13

Když Diderot potřeboval peníze na věno své dcery . .

When the time came for him to provide a dowry for his daughter, he saw no alternative than to sell his library. When Catherine II of Russia heard of his straits, she commissioned an agent in Paris to buy the library, and then requested the philosopher to retain the books in Paris until she required them, and to constitute himself her librarian, with a yearly salary. In 1773 and 1774 Diderot spent some months at the empress's court at St Petersburg.

Když Diderot potřeboval peníze na věno své dcery, prodal knihovnu carevně Kateřině II, která slyšela jaký byl chudák, poslala agenta do Paříže filosofa Diderota knihovnu koupit . . . knihy neodvezla, najmula Diderota coby "knihovníka" a platila mu mzdu . . . .

krmič 4.8.2006 12:35

Nějak nechápu

ten první odstavec. Co má společného Hrabal s Diderotem? Ano, oba psali knihy. A co dál? Spisovatelů jsou tisíce...

G. Pašek 4.8.2006 15:24

Re: Nějak nechápu

Já tomu rozumím takhle . . . 

. . . . pointa, co stavbě dodá grácie a prosvitnou ještě i další, podprahové plány. Diderot píše geniálně záludně, sofistikovaně, poutavě.  . . . . .a tady patří ten první odstavec z Jeptišky . . .   autor, i když ne na plnou hubu, stejně píše Hrabal, s grácií, průsvitně, záludně. sofistikovaně, poutavě . . .  což se dá číst, ale nesnadné o tom psát s hasákem a šroubovákem v ruce a hlavě.