24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
milda 6.1.2010 7:35

děkujeme

Vážený pane Suchý, moc vám děkujeme za vaši záslužnou činnost v oblasti vzpomínek. Je to paradox, že jen díky moderním technologiím jako je internet se dostaneme do dob dávno minulých a je smutné že tradiční šiřitel informací jakým je rozhlas naši krásnou zahrádku neustále oklešťuje...

autor 6.1.2010 13:30

Re: děkujeme

Já děkuji vám všem, kteří mě utvrzujete v tom, že má tahle moje práce nějakou cenu! :-)

Výborný Článek 4.1.2010 22:08

Čekám na další.

Kdo si po padesáti letech vzpomene na dnešní interprety, zajímavé je , že slova tehdejších písniček si pamatuji dodnes jen z poslechu rozhlasu, ale je to i proto, že si je člověk sám pro sebe rád prozpěvoval. Zajímali by mě hlavně takzvaní zpěváci jedné písničky, kteří se přesto vtiskli do paměti a člověk už dnes ani neví, jak se všichni vlastně jmenovali viz dnešní Jiří Straka.  

Talián 4.1.2010 23:47

Re: Čekám na další.

Tato písnička měla také text, který parodoval osudy šlechtické rodu z plzeňska: "Na silnici do Křimic, štěrkoval pan Lobkovic......Tato verse byla všemožně potírána, stejně jako jiné "protistátní" texty oblíbených lidovek. Třeba: Haj husičky haj, přes zelený háj, máme Prahu stověžatou a v ní Martu pr..latou, .... škodováci budou makat a Toda se může flákat... Na balkonech při tanečních zábavách stáli fízlové a sledovali kdo zpívá, aby ho vytřídili do připraveného antona. Podobných textů bylo požehnaně. Současníkům by jistě lecos připoměly.

alena 4.1.2010 19:21

Potlesk!

Nečekaně zajímavý a výborný článek - dík. Neměla jsem pojem, vždycky jsem si myslela, že písníčka je to starší, snad z počátku století. Byla to oblíbená mého dědy - a ta harmonika je tam naprosto úžasná.

Zdareček! (už bez amerického vetřelce Smajlíka...)

Viz na konci 4.1.2010 23:01

Re: Potlesk!

Jen tak mimochodem, zdraví Pardál

magi 4.1.2010 14:28

skleněný desky

baly všeljak barevný,ale jak se nahrávaly? U nás v Jižních Čechách se nahrávaly někde u Budějc,ale nevím kde. Vím jen,že naši si vždy objednali nějakou desku a ta byla červená,modrá,nebo žlutá....Byly tam vždy ty písničky,který pouštěli kramáři u kolotoče. Páni kluci. V ten dnešní den,někam pojedem...Škoda,že už nemám žádnou,abych to mohl ozkoušet. Měli sme gramofon na kliku 78 otáček a táta furt pouštěl Hurvínka,a v radiu autofaren! Toho cestáře pouštěl taky denně,ale byl problém s jehlama. Furt byly ohraný a pak to hrálo špatně.

Jakub S. 4.1.2010 16:22

Re: skleněný desky

Den, pěkný den, někam pojedem - A já jsem od své cerky dostal konečně přes Ježíška  k l a s i c k ý  g r a m o f o n - ! ! ! Bože, to se budu mít. Moje sbírka desek začíná Josefinou Bakerovou 1928, Skupovým Hurvajzem...

magi 4.1.2010 17:00

Re: skleněný desky

toho Huvínka se Skupou táta furt pouštěl. To byla nádhera. Jak ty starý desky pouštíte na novej gramofon?

Fencl 4.1.2010 17:40

Re: skleněný desky

Skupův Spejbl a Hurvínek naštěstí vyšel cca před 10 lety na audiokazetách, asi to reeditovali poměrně kompletně, nicméně stejně asi není nad starý gramofon na... 45 otáček to bylo?

magi 4.1.2010 18:17

Re: skleněný desky

ne,to bylo všechno na78 otáček! Musely se měnit jehly,který se ohrávaly,ale problém byl s novýma. Že vyšel celej hurvajz na audio kazetách to nevím. Jinak 45 otáček,to bylo později a to byly malý desky,který se nedaly rozbít.

Jakub S. 4.1.2010 20:18

Re: skleněný desky

Právě jsem zjistil, že v důsledku nečekané a trvalé poptávky nynější "staré" gramofony mají 45 i 78 ot.

Han 4.1.2010 14:13

Cestáře hráli třikrát denně...

...u nás na vesnici (JČ), před každým družstevním hlášením. Samozřjemně, že deska byla patřičně ohraná a kvalitu poslechu "zvyšovalo" kvalitní HiFi místních pouličních reproduktorů. (kam se hrabalo pozdější stereo)  :-))

Jakub S. 4.1.2010 16:24

Re: Cestáře hráli třikrát denně...

Tlampače na Zálešné v padesátých - každých sto metrů, a každý natočený jinam... to bylo stereo!! Cestář se střídal s Cangaceirem a Jove jóvé, to to bólí...

krmič 4.1.2010 10:48

Cestář

Vždycky jsem si myslel, že to nahrál nějaký anonymní studiový orchestr a ten Rudý koutek čs. státních silnic byl jenom takový vtip (ale to by se tehdy asi nesmělo, že).

Jednou jsem v rádiu, už nevím v jakém pořadu, slyšel francouzskou nahrávku někdy z počátku minulého století, s nějakým tehdy asi populárním kabaretním umělcem. To byla ale naprostá ubohost, s tou naší nahrávkou nesrovnatelná.

Fencl 4.1.2010 10:22

Dost divné (Černín)

Je možná trochu divné, že se právě tato písnička od nás z Plzeňska stala "svolávací hymnou" škodováckých milicionářů, při které jim "jídlo padalo z ruky", protože k její popularitě přispělo i to, že ji někteří posluchači začali spojovat s osudem šlechtice Čertína, který byl právě v letech padesátých nucen se zde živit... jako cestář.

Oprava 4.1.2010 10:23

Re: Dost divné (Černín)

ČeRnína, pochopitelně...

Jardys 4.1.2010 8:34

Plzeň,Cestář a Franta Váňa

 Moc hezký pamětnický článek. Já, jako rodilý Plzeňák mám na tuto písničku jen positivní vzpomínky. Koncem 50.let vždy na "zimáku" při hokeji  jí zpíval celý stadion stejně jako jednu ruskou ( tuším Píseň frontového řidiče), kdy místo  slova "frontovaja" řval celý stadion " Franta Váňa" ...... Z dnešního pohledu nevýznamný projev, tehdy ale  druh politické recese.   

Jakub S. 4.1.2010 16:30

Re: Plzeň,Cestář a Franta Váňa

Oj daróžka Franta Váňa - kristepane! Doopravdy? Fakt?!

A kdo byl FV? Nebo jenom spodoba?

John C. Balcarek, M.D. 4.1.2010 6:10

Ondreje Sucheho Muzikanti

Vazeny pane Ondreji Suchy,

jak mam rad vaseho bratra Jiriho od mych sestnacti let jeste ve Smeckach, znal jsem o vas velmi malo, i kdyz jsem o vas vedel. Teprve v poslednich deseti letech jsem se dostal k vasim knizkam o "zapomenutych" muzikantech, ktere mam rad pro jejich profesionalni informovanost a hezke cteni. Vase Psi clanky, bohuzel ne prilis caste, jsou vzdy bezvadne. Az prijedu na jare do Prahy, doufam, ze najdu dalsi novou knihu. Vypada to, ze jste docela talentovani bratri, ne?

S pozdravem a diky,

MUDr. Jan Balcarek, Huntsville, Alabama

P.S. Mejte oba dobry a spokojene pracovni Novy rok 2010. Pro stariky hruza, ale nedame se. J.

Jakub S. 4.1.2010 16:19

Re: Ondreje Sucheho Muzikanti

Alabama... co nad ní tak září ty hvězdy? Nebo to je nad něčím jiným? Tak tam se taky už nepodívám. Ku*vy bolševický. No co už...

No tihle bratři jsou oba úžasní! Jasně, o tym žádná!!

A nemáte náhodou ve svém zdejším příbuzenstvu jednoho archiváře - historika?

Irena 4.1.2010 3:15

pisnicka o mladem sevci

Nezna nekdo nahodou pisen trochu podobnou, ze stejne doby, ve ktere se zpiva neco jako "sevce jarku, zanech narku...za chvili do kramu krasna divka vesla mu a povida, zda strevicky ma? Mam ty nejkrasnejsi, zdarma dam je hned budu li jen smet s vami na ples jet... atd." Nezna nekdo nazev te pisnicky a kdo ji zpivaval? Uz nekolik let ji marne shanim.

Dekuji predem tomu kdo si vzpomene.

cipísek 4.1.2010 9:05

Re: pisnicka o mladem sevci

Tuším,že se to jmenovalo "Kos a švec" , ale ruku do ohně bych nedal.Ostatně : "ševče jářku,zanech nářků...", on se tady určitě najde někdo,kdo to bude vědět najisto.

magi 4.1.2010 9:59

Re: pisnicka o mladem sevci

ahoj krajane! Máš pravdu. Ta písnička se jmenovala Kos a švec. Zpíval jí Richard Adam. Někdy  zajeď na medvědy. Přeju hodně zdraví v Novým roce!

krmič 4.1.2010 10:37

Re: pisnicka o mladem sevci

"Ševče jářku, zanech nářků" je z písničky Kos a švec.

"..za chvíli do krámu krásná dívka vešla mu...", to je něco úplně jiného. Francouzská písnička, autor hudby Rudi Révil, český text Vladimír Merhaut. Jmenuje se to česky Mladý švec. Na desku nazpíval Jaroslav Čmehil, doprovází Karel Macourek se svou skupinou. Roku 1958.

V notách vydalo u nás SNKLHU, včetně původního textu, který napsal Francis Lemarque. Původní copyright 1953 by Les Éditions Tropicales.

krmič 4.1.2010 10:39

Re: pisnicka o mladem sevci

Ještě jsem zapomněl napsat původní název: Le petit cordonnier.

Jakub S. 4.1.2010 16:28

Re: pisnicka o mladem sevci

Teda! Vy jste fachman, poklonu - !

Zvláště ve Zlíně zněla tahle pěkná písnička pořád - ale ani se moc neoposlouchala... no, dnes už ta sláva zcela zapadla. A já, jako někdejší informatik celého toho odvětví v ČSSR, se už jen z kopce dívám na ten chátrající gigantický areál... Ševci. To bylo vyznamenání. Leč to je jiná pohádka, promiňte... tristní. Zoufalá. Bezútěšná.

magi 4.1.2010 10:46

Re: pisnicka o mladem sevci

máte pravdu. Ta pani zamotala dvě písničky dohromady. Nevíte náhodou,kdo zpíval ve filmu Smrt v sedle tu ústřední píseň? Nemyslím na desce,ale v tom filmu. Dík.

honzak 4.1.2010 11:40

Re: pisnicka o mladem sevci

Seno a stáj? Dávali to tak před 1-2 měsíci. Kdybyste mě zabili, tak interpreta nevím.

magi 4.1.2010 11:56

Re: pisnicka o mladem sevci

přesně ta! Na deskách to zpívalo spousty zpěváků,ale kdo to zpíval v tom filmu,to taky nevím. Třeba to bude vědět pan O.Suchý.