28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

NAPŘÍČ MORAVOU 1: Svatoplukova země

Řeka Morava je dnes v okolí Hodonína regulovaná až až. Pár slepých ramen ještě zbylo, ale její napřímený tok by obyvatelé Velké Moravy určitě nepoznali. Za jejich časů a ještě dlouho po nich (až do 20. století) to byla líně se kroutící nížinná řeka vytvářející všelijaké obloučky a zátočiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Kocourek 12.9.2020 1:01

"Konstrukt" Velká Morava se dá označit termínem "ranný stát". Mimochodem, podle některých názorů Velká Morava prostřednictvím kontaktu s Franskou říší přejala model veřejné správy, ve kterém jsou velmožové knížecími / vévodskými / královskými úředníky. Ten byl na západě již na ústupu a nahrazován systémem vazalů, kteří půdu vlastnili, nikoli jen spravovali pro suveréna. Vychází to z podobnosti veřejné správy Česka, Uher a Polska jako nástupnických států Velké Moravy a jejich odlišnosti od soudobého uspořádání na západě. Pokud přijmeme karolinský koncept "renovatio imperii" jako opravdové pokračování antické Římské říše, tak jejím posledním výhonkem byly zmíněné tři nástupnické státy Velké Moravy.

K. Kocourek 12.9.2020 0:47

Podobný charakter a průběh měla zřejmě i podobná "říše" Boleslava I. a Boleslava II. Náhlý rozmach, zřejmě financovaný kořistěním a obchodem s otroky, vyčerpání zdrojů a úpadek. Stát představovalo několik tisíc bojovníků, kteří se zřejmě přinejmenším zčásti přidali ke konkurenci, která nabízela lepší příležitosti. V případě českých Boleslavů se odpadlíci přidali k polskému Boleslavovi Chrabrému, u Velké Moravy nejspíš k Maďarům.

P. Janoušek 11.9.2020 22:42

No jo. Oni to naši předkové mysleli dobře, jenže netušili...

Když už to nenapravila naše generace tak snad ta příští. My na to třicet let jenom čumíme.

J. Kanioková 11.9.2020 15:30

Díky, Mariane, miluji dokumentace..

P. Bařinka 11.9.2020 11:19

Zajímavý článek. Jen jedna poznámka: kostelík v Kopčanech není jediný dochovaný z velkomoravského období. Celkem dosud stojí tři - všechny na dnešním Slovensku. Mimo kopčanský kostelík se jedná se o kostelík v Kostolanech pod Tríbečom (informace zde: http://apsida.sk/c/1066/kostolany-pod-tribecom ) a o rotundu v Nitrianské Blatnici (informace zde: http://apsida.sk/c/3890/nitrianska-blatnica ).

M. Krátký 11.9.2020 9:55

ty narovnané meandry celé řady českých i moravských řek nám byl čert dlužen - otcové těch úprav jako by neznali, že jsme střecha Evropy a co nám naprší z nebe - to si musíme chránit a zajistit co nejdelší dráhu i čas, po který nám bude ta voda k užitku - stejný hřích jako rozorání mezí a hospodaření na nedozírných lánech JZD a Státních statků ( dnes družstva vlastníků a pod. ). Hezký den všem. malá technická k tomu krásnému kostelíčku - víc se mi líbí nenahozený - malta na kamenné zdi stejně špatně drží a ten kámen je nádhernej R^R^R^

R. Dubravský 11.9.2020 9:08

Na Moravské Sahaře je zajímavé mj. to, že je to písečná poušť, vzdálená jen asi půl kilometru od bohaté řeky. Z vyprahlé, prašné krajiny vidíte lesknoucí se hladinu vody.

J. Jelínek 11.9.2020 8:32

Nejsem historik ani archeolog, ale raději bych použil název Oblast vlivu moravských knížat. Do "říše" tak, jak ji chápeme dnes to mělo asi dost daleko. I když, našlápnuto měli.

J. Jelínek 11.9.2020 8:29

Pěkný článek. Jenom, pokud vím, tak ty kostry na které se dívají návštěvníci z ochozu zakrytého naleziště jsou středověké (nebo raně novověké?) umístěné sem jen z "didaktických" důvodů. To nic ovšem nemění na tom, že celý Mikulčický areál je hotová paráda a stojí za to si tam udělat výlet.

T. Kohout 11.9.2020 6:14

1) Dle nejnovějšího bádání a moderního výkladu byla celá "Velká Morava" konstrukt (jedno z mála nových slov, které se mi docela líbí). Ano, lidi tam žili v jakýchsi osadách, ale říše to jako moc nebyla. No uvidíme, co se ještě vybádá.

2) Nicméně, a to říkají i průvodci v Mikulčicích, trvala neskutečně krátkou dobu, to i mě překvapilo. Nějakých cca 20 let, to je dost málo, ne?

3) Ať tak či onak, je tam pěkně, zejména když tam je pomálu lidí. (Tedy jako všude, i na Karlově mostě je hodně hezky, když jsou tam tak 2-3 lidé, daleko od sebe. Ten dav všechno ničí.)