25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MISTROVSTVÍ: Houslista

Joshua Bell se do toho pustí. Exceluje. Ludwig by měl jistě radost. Já taky. A pak prý, že si lidé s kochleárními implantáty užijí jen hudbu, kterou znají z dob, kdy ještě slyšeli. Chachá. Blbost. Díky, Joshuo. Nejsi jen hvězda, ty fakt umíš.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 3.1.2023 9:34

Pěkně čtení. Děkuji.

Ale mám námitku. Zásadní. NENI pravda, přinejmenším. V kumštu, že špičkové dílo ocení jen pár lidí. Ocení i naprosti laici. Pozná se to tak, že člověk bez dechu poslouchá nebo třeba stojí před výrazem a jen se mu v hlavě honí něco jako No to je nádhera. Nebo i Tahle svíčková se FAKT povedla.

Laik neví, proč to tak je, ale pozná, že takhle to má vypadat.

Osobní zážitek. Zámek ve Frýdlantu. Vlevo vidíte, vpravo vidíte... Vejdu do další mistnosti a přitáhne si mě obraz. O minutu později se dozvídám, že "tohle je jediný opravdu vzácný obraz, který na zámku máme".

Z. Lapil 3.1.2023 9:35

Stojí před barákem. Nevím, kde se tam vzal výraz.

V. Dolník 3.1.2023 20:48

Vím, že si v článku lehce protiřečím, jako lehce poučený laik si přece troufám posuzovat Bellův výkon, byl jsem jím nadšen, proto jsem ten článek psal. Ale neumím posoudit čistotu jeho tónů a spoustu dalších věcí, kterých si všimne a které rozezná spíš jen trénovaný houslista. Jeho výkon jsem tedy ocenil, ale ne v takovém rozsahu, jako by to udělali profesionální houslisté. Ale ono je to všechno samozřejmě trochu složitější. V Amsterdamu mají ve van Goghově muzeu obraz, na kterém specificky upozorňují na židli, kde van Gogh nezvládl perspektivu. Jistě se snažil, ale tady to jaksi nevyšlo. Je ten obraz vzácný? Maloval ho van Gogh, tak asi je. Za svého života prodal jediný obraz, dnes jsou ceny jeho obrazů úplně mimo. Mám za to, že je spousta lidí, kteří uměli a nikdy se nestali hvězdami a naopak hvězdy, které zazářily a rychle zapadly. Byly ty hvězdy "vyhnané práškama" anebo uměly a doplatily na špatný marketing? To je téma na knihu a ne na krátký odstavec. :-)

Z. Lapil 3.1.2023 23:25

Díky za reakci.

Pořád tvrdim, že vy falešnou hru poznáte, i když "jen" podle toho, že se vám nelibi; že se vám nelíbí proto, že je falešná, na to právě potřebujete odborníka. Nebo ladičku.

A když všechno dokonale umíte, tak zjistíte, že existuje nejakej Picasso, kterej perspektivu postavil na hlavu a několikrát zarotoval souřadnicemi a je to všechno naprosto blbě a vy před tím stojíte a mumlate si něco o geniovi.

A pohádka na dobrou noc, tedy v mém časovém pásmu: v Národním divadle mají oponu a na opone psa a na tom psovi ukazují, že Hynais neuměl zvířata. Asi mají recht, ten pes je opravdu takovej jaksi dřevěnej. A zase: neptejte se mě, kterej kloub má jak špatně. Netuším, ale špatně namalovaného psa poznám, když ho vidím.

Proto taky nemaluju psy 😉.

J. Vorlický 3.1.2023 8:08

Ano. Hezký článek.

F. Žůrek 3.1.2023 4:11

Děkuji za pěkný článek. Také jsem kdysi hrál na housle a je to skvělý nástroj. Teď jsem však hluchý dědek. Co se dá dělat.

Mrzí mne, že jsem ještě neslyšel hrát Václava Hudečka. (Třeba Luhačovice mám blízko, jsem ze Zlína.) Co se dá dělat.

Jednou byl (prý) také geniální jeden mladý český houslista. Jmenova se snad Pospíšil a po koncertu, když slyšel Paganiniho, dokázal jemu z paměti jeho koncert přehrát na své housle. Nikolo Paganini jen hleděl, protože on hrál své koncerty zpaměti a to nebylo ještě nikde piblikováno. A tento mladý český houslista (snad nějaký Pospíšil) zemřel brzy velice mlád na zápal plic. Co se dá dělat...

J. Jedlička 3.1.2023 9:53

Nemáte na mysli náhodou slavného českého houslistu Josefa Slavíka?

L. Severa 3.1.2023 13:50

Jistě, dokonce byla tato scénka natočena v životopisném filmu J. Slavíka.