Neviditelný pes

MÉDIA: Štědrovečerní Kouzelník Žito...

2.1.2019

... chyběl už jen prvomájový průvod

Málokdy se pouštím do recenzí „uměleckých děl“ z českého televizního světa, ale prime time ČT na Štědrý večer je přeci jen alespoň minimálně k zamyšlení.

Veřejnoprávní pohádkové šílenství kolem vánoc se snad musí zajídat i těm nejtolerantnějším konzumentům princezen, čertů a králů. Den co den v hlavním vysílacím čase pohádka v týdnech kolem vánoc překrmí snad všechny. Nicméně 24. prosince se pohádka tradičně očekává. Letos jsme tedy v premiéře mohli zhlédnou kus s názvem Kouzelník Žito.

V pokojné a požehnané atmosféře Štědrého večera jsem tedy i já přepnul na ČT1 a čekal, co nám za nemalé poplatky veřejnoprávní producenti připravili. Nebudu chodit kolem horké kaše ... zklamání bylo převeliké. Ani příběh, ani výprava, ani hezké písničky, ani excelentní herecké výkony. Přiblblá agitka, ve které snad chyběl jen prvomájový průvod a EET.

Mladý sluníčkový mládenec Žito chce spasit svět. Je naverbován do armády, kde neposlouchá a místo zavření do káznice je vyobcován zlým správcem z hradu. Mezitím se do něj ale zamiluje přitroublá čertice a naivní princezna. Obě si jej chtějí vzít, a tak čertice Žitovi pomáhá, Žito pomáhá princezně a správce jim to chce všechno kazit. Žito dostane kouzelný kámen a koná dobro. Je zajímavé, že zlé lidi nachází mezi společenskou smetánkou na hradě, ale také to je sedlák, obchodník a další „živnostníci“ z podhradí. Fuj, hamba jim.

Nakonec se však po různých peripetiích Žito prodobrosere až do pekla, kde si jej má vzít vykutálená čertice. Tu však na vedení nahlásí uvědomělý čert, tak je to správné, milé děti, bonzovat není pěkné, ale hlásit se to musí, a zasáhne Lucifer, jenž nakonec čertici potrestá a Žitovi umožní veselku s princeznou.

Ufff. Kdyby to mělo alespoň nějakou poetiku, nějaký vtip či pěknou hudební kulisu. Ale nic. Nejvíc mi to námětem i skrytou ideou připomínalo komunistického Císařova pekaře, jenže blbějšího. Za ty peníze, kterými ČT disponuje z našich poplatků, dát podobnou slátaninu v hlavním vysílacím ročním čase? To je prachobyčejná ubohost.

Psáno pro a více na: pravyprostor.cz

Převzato z Kriz.blog.idnes.cz se svolením autora



zpět na článek