19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
glutasol 12.8.2007 21:58

ta bigbítová kapela ze Zvětšeniny

The Yardbirds, Praha – Retro Music Hall, 9. 10. 07

target 12.8.2007 11:57

Každé řemeslo by se mělo umět!

 Novinařina je řemeslo jako každé jiné a slouží především k obživě. Každou práci lze odbýt a chytrácky přijít k penězům. To je celospolečenský Český jev. A tak se také můžeme dočíst nejrůznější(již zaplacené) bláboly, články napsané na politickou nebo reklamní zakázku. V tom moři blbého hnusu pak občané loví to, co je podle jejich chuti. Že to degraduje kvalitu je jisté. Ale co s tím?

 Snad, aby se každý zamyslel nad svou vlastní prací. Ať už je to instalatér, pekař, doktor, filosof anebo novinář. Kvalita práce je totiž odvislá od úrovně společnosti. Ta naše je opravdu mizerná a tak se není co divit úrovni novinářských prací ve vztahu k filmovému umění. Ani úroveň kritiků těch kritiků není nic moc. :-/

havran 12.8.2007 10:51

děkuji za zajímavý článek

R^

nepolitik 11.8.2007 14:42

Včera si LN a HN pochvalovaly

o kolik tisíc stoupl počet jejich čtenářů. Ovšem, že to především důsledek jejich bulvarisace už mlčí. Skutečně seriozní noviny typu převálečných Lidových novin, Národního osvobození nebo Přítomnosti dnes nenajdeme, i když dvat tituly se stejným názven vycházejí i dnes. Ovládli je, bohužel, novinářští šmoci.

Richard III. 11.8.2007 13:14

Ne peníze, ale tvůrci!

Článek, zejména jeho poslední odstavec, je opět naprosto přesný zásah, jak už je u Petra Žantovského zvykem. Přesto si dovolím jedno podoknutí. V americkém filmu vznikají i dnes filmy veice kvalitní, zabýající se základními otázkami žití. A některé vznikají za tak málo peněz, že by se naši filmaři ani neobtěžovali o takových podmínkách jednat. Takže to není zdaleka jen v penězích, ty samy nic nezmohou, pokud chybí tvůrce.

kurbet 12.8.2007 14:11

Re: Ne peníze, ale tvůrci!

Richarde máte téměř ve všem pravdu až na jednu maličkost,že v Americe i"některé filmy vznikají za tak málo peněz...",kdežto u nás veškeré filmy tak vznikají.A těch pár co občas mají větší rozpočty jsou tak svázáný sponzory,že na nějakou myšlenku není prostor.

milanS 11.8.2007 10:24

Součást reklamní kampaně

Když neávno všechny naše TV ukazovaly v hlavním zpravodajství, pištící faninky čekající na vydání H. Potera, nikde jsem neviděl označení spotu jako REKLAMA. Když pan X upeče dobrý chleba, tak žádný respondent TV ankety nesmí říci nebo jen naznačit, že mu chutná právě tento chleba. To by byla přece REKLAMA.

Můžeme si jen položit otázku, co za to TV dostaly jako protihnotu - nebo kdo dostal ??

vajan 11.8.2007 10:07

První krok

Asi není náhodou, že se objevují (sice sporadicky) první kritické připomínky do vlastních řad (Hvížďala,Žantovský). Bohužel prostituce novinářů dosáhla takového stupně, že se nedá utajovat. Mám ale podezření, že jako s prostitucí sexuální (i na Václaváku) si stát neumí poradit, stejně neschopný bude i s tou intelektuální. I kdyby tisíckrát se dobře vyučený absolovent novinařiny snažil, praxe mu ukáže kudy vede cesta (Moravec) - bohužel. Měřítkem je zisk vydavatele, morálka je přebytečný a drahý přepych.

omaha 11.8.2007 18:00

Re: První krok

R^Není co dodat! Děkuji.R^

Stoliočný 11.8.2007 8:33

Jojo, chytrý

Dobře se ten příspěvek četl. Pravdivé a chytré. ... a není to všechno především o tom, že jsou "kulturní" novináři nekulturní? ... a není to také o tom, že je u nás setřen rozdíl seriozní tisk - bulvár? Neklulturní novinář, nekulturní šéfredaktor, nekulturní majitel novin. Bohužel. Na prvním míste je prodejnost a ta by nebyla dostatečná, kdyby i "seriorní" noviny nelaškovaly s bulvárem. Takže summa semarum -nekulturní čtenáři. Nezbývá než vyměnit národ :-)

servác 11.8.2007 8:26

tzv.vážné umění

se dostalo do věže ze slonoviny, přístupné jen nemnohým členům téhož klubu. Námět, forma, zpracování jsou nestravitelné. Byly časy, kdy dámy ze společnosti četly Balzaca, Pražané rozuměli svému Mozartovi, ba dokonce kdy vydání Dona Juana zaplatilo Byronovy dluhy. Jenže ta díla  k tehdejší  veřejnosti mluvila a měla o ně zájem. Nedivte se, že Nohavica nahradil básíky, Pán prstenů romány, Tmavomodrý svět drama, Pink Floyd atonální hudbu. Buďte za to vděční.

EW 12.8.2007 14:37

Re: tzv.vážné umění

Jo, presne tak. Mozartovy hituvky si piskali ucednici na ulici - protoze to slo. Zkuste si zapiskat Weberna ;-D;-D Co se vytvarna tyce, tak mi pripada, ze cim ohavnejsi a depresivnejsi objekt, tim vice ho kritici opevuji. Mne napriklad totalne dostal jeden objekt z te slavne galerie Medy Mladkove. Dve sprsle cca 1.60 dlouhe, ohlazene a poclive nalakovane do pulky cerne, od pulky bile. Prisroubovane na zed svisle rovnobezne tak, aby cerna pulka jedne byla vedle bile pulky druhe. Hotovo. Velke umeni je zplozeno, Haleluja!

Kliknete si na

http://www.museumkampa.cz/new/cz/galerie/

polozka Sbirka stredoevr. umeni, tam se ty sprsle mihnou na 11. obdelnicku. Pozoruhodny je taky ten umelecky smotany nerezovy plech.

Koukam, ze mnoha dalsi inspirace by mohlo vzniknout pri navsteve Hornbachu ;-D