25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MÉDIA: Mým sdělovacím prostředkům

Nevím, jestli je náš národ zrovna vzorem národa vysoce kulturního. Svědčí o tom i fakt, jak jsou pod titulek „kulturní akce“ v různých informacích uváděny i hokej, fotbal, kuželky - nic proti nim, v pořádku, ale je to ZÁBAVA a nikoliv KULTURA,- opakuji to už dlouho při každé příležitosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 12.10.2014 23:15

Jojo, paní autorko,

balet - a to ani Čajkovskij - mi nic neříká.

Ale zato čtu rád detektivky - třeba Chandlera, Simenona, Hammetta, Christie, Sayersovou, Jamesovou, ba i Fikera a Erbena (Václava, ne Karla Jaromíra). A scifi namátkou Lema, bratří Strugackých, Alldisse; a fantasy Holdstocka či Sapkovského.

Včera jsem s uspokojením shlédl detektivku V žáru noci, ondyno třeba Bullitův případ, Čínskou čtvrt či českou Vrah skrývá tvář. A Maltézského sokola s Bogartem.

Co myslíte, jsem ve Vašich očích dostatečně kulturní nebo jen opovrženíhodný barbar?

Ovšem část těch výtek k ČT bych bral - ty dobré filmy se pravidelně dávají pozdě večer, v prime time jsou nezžídka hovadiny. Ještě že pokrok techniky umožňuje tohle eliminovat ...

V. Vaclavik 13.10.2014 19:51

Re: Jojo, paní autorko,

Kultura je hodne siroky pojem a neni vzdy snadne urcit presne mantinely. Ale v konkretnich pripadech lze tyto zaradit bud jako kulturni, nebo jako zabavni, nebo dokonce i jako przneni kultury.

Sdilim s vami ty detektivky (nejoblibenejsi detektiv jednoznacne Poirot) i nejakou tu scifi (tam je to dost slabe a je strasne malo toho, co se me libilo a pomer ubohosti k dobre scifi je strasne velky). Ovsem krome detektivek muzu nalezt zalibeni v opernim zpevu, v baletnich predstavenich, apod., a to v plne soukromem prostredi, kdy nejde o mozne nejake verejne ukazovani se, jak je kdo kulturni.

Je take rozdilne, co si kdo z ceho 'odnese', nebo co zaziva pri sledovani neceho - napriklad me napadaji filmy Amadeus a My Fair Lady (jak ho uz tradicne zarazuje v obodobi vanocnich svatku kazdorocne na nasi TV). Na takove filmy se muze divat i pomerne nekulturni jedinec, ale ten sleduje jen povrchni pribeh, zapletku, a hlubsi prinos mu unika, nezasahne ho to emocne. Kultura divaka spociva prave ve schopnosti, do jake hloubky dokaze to ktere dilo ocenit. Samozrejme nekdo muze nalezt zalibeni vice treba v divadelni zive sfere umeni, jiny zase ve vytvarnych pracich, malokdo obsahne vse - a neni to ani zapotrebi k tomu, aby clovek byl ohodnoceny jako kulturni.

Je hloupe odsuzovat neco kvuli tomu, ze na to chodi jen snobi, jak tu nize zanelo - jiste je mezi navstevniky divadel a koncertnich salu plno snobu, ale mezi nimi se nalezaji i taci, kteri dilo dokazi ocenit (je jeste jina kategorie znalcu, kteri jsou v zajeti technickeho hodnoceni toho ktereho dila a nejsou to ani snobi ani nejak moc kulturni lide, spis jde o takovou tu intelektualstinu typickou pro hodnotici kritiky pisicich do tisku) a i v tech pripadech, ze na neco prijdou jen snobi nic o tom dile samotnem nedokazuje.

V. Vaclavik 13.10.2014 19:56

Re: Jojo, paní autorko,

Ohledne kultury je treba rici jeste jedno, a to ze malo kulturni (tedy nikoli nekulturni) clovek muze nalezat zalibeni ve folklorni, tedy lidove muzice a predstavenich (typicky tance), pro nas Cechy je to lidove recena 'dechovka', ale tam to pro neho konci, napriklad na operu uz vetsina takovych lidi nema a proto je nudi, kdezto vice kulturni jedinec, ktery se vyziva v opere, dokaze nalezt jistou uroven vyziti i v te lidove hudbe provozovane na dechovych nastrojich.

Snobi neco takoveho ovsem zavrhuji, je to cast definice snobismu, ale to na veci nic nemeni. Da se rici, ze v takovych pripadech jde o miru kulturnosti, nikoli o nekulturnost. Nekulturnost spociva v nalezani zaliby v dilech, ktera jsou nikoli nizke kulturnosti, ale jsou nekulturni, jdou tedy proti kulture jako takove, nizke, ci vysoke.

Takhle nejak myslim, ze je spravne rozlisovat mezi nizkou a vyssi, az vysokou kulturou a na druhou stranu nekulturnosti, kterou ovsem take lze rozlisovat jako nizkou a vyssi, az vysokou, kde pak jde o vulgaritu a hulvatstvi (tady je dobre znat latinsky vyznam techto terminu, vypovida hodne o vetsinove lidove populaci kazde doby, vcetne te nasi.

J. Jurax 13.10.2014 22:47

Re: Jojo, paní autorko,

No tak tady moc nesouhlasím. Anžto nemusím ani dechovku, pravím - proč stavíte operu - v podstatě pop music své doby - nad dechovku? Hudba jak hudba, jde o to, co se komu líbí. Víte, že se mi líbí folk a nalézám semtam zalíbení i ve slováckých pěsničkách? Holt na operu už nemám - takže jen barbar letmo civilizovaný ... hm. Jo - a taky nečtu básně. Již na střední škole jsem svého dobrého profesora jazyka českého popudil a zarmoutil výrokem, že je-li báseň epická, je jednodušší to říct prózou a je-li lyrická, není vlastně o čem mluvit.

Já bych vysokou a nízkou kulturu moc nerozlišoval - leda v rámci žánru. Je lepší a horší opera, je lepší a horší jazz či rock, je lepší a horší detektivka, scifi atd. Ale mít jedince, co čte výhradně "psychologická" díla zabývající se rozervaným jástvím (dodnes nevím, co to je jáství, ale bývá rozervané) za kulturnějšího než je čtenář detektivek mi přijde hloupé, neboť pro tyto množiny není společného měřítka. nanejvýš lze posuzovat zvládnutí řemesla.

J. Jurax 13.10.2014 22:28

Re: Jojo, paní autorko,

A víte, že s Vámi souhlasím?

Tedy s drobnými výjimkami - filmový Poirot takměř geniálně panem Suchetem ztvárněný jistě ano, ale co literární postava spíš Phil Marlowe ... a taky kapitán Exner :-)

Ovšem operní zpěv nikdy, já mám hudbu svého mládí - Beatles a vůbec to, čemu se kdysi říkávalo big beat :-)

A to zasažení emocí je ale opravdu hodně individuální ...

J. Pospíšil 13.10.2014 22:21

Re: Jojo, paní autorko,

Zde autorka původního textu. Děkuji všem, kdo mé řádky četli a reagovali, celkem shrnuty všechny příspěvky to bylo skoro jako debata u kulatého stolu s vysokou úrovní. Moc mě to těší.Ono s tou kulturou je to, myslím, jasné při srovnání osobní kultivovanosti těch, kdo ji umí rozeznávat - není nutné, aby se v ní vyžívali. Ale dospět tak daleko, že aspoň umí číst. Osobně velice ráda čtu detektivky taky, hlavně ty, které se odehrávají v jiných krajích, případně dobách: R.v.Gulik - Soudc Ti (stará čína), Upfield - Komisař Bony Napoleon (/Austreálie), Melville- Komisař Ótani (Japonsko) a mnohé jiné.Samozřejmě i Austenovou, Dickense, Maupassanta, i naše klasiky.  Co se hudby týče, jistě, A.Dvořák byl synem řezníka a hostinského, ale v jeho době byly děti vedny k hudbě povinně ve školách. Pohyb lidského těla může být sprostý, nešikovný nebo půvabný a může vyjadřovat i myšlenky beze slov: baletky se možná ničí, ale světu něco poskytují, takový závodník F-l, boxeři nebo horolezci se ničí a nic se tím netvoří. My tu kulturu doma prožíváme včetně našeho psa, má raději hudbu Mozarta než Ebena - odpusťte, Mistře, je to pes.. J.V.Pospíšilová-Š. P.S. Jedna z našich prvních dam šla na Prodanou s konvičkou na mlíko, když tam budou prý dávat Smetanu...J.V.O.-Š.

J. Jurax 13.10.2014 22:55

Re: Jojo, paní autorko,

Jojo, neznáte-li box, neoceníte krásně provedený upper-cut, neznáte-li balet, neoceníte grán plijé :-)

Ovšem srovnávat sport s kulturou je jako porovnávat třešně s kuličkami z ložisek. Ty třešně ani nejsou kulaté :-)

V. Vaclavik 12.10.2014 18:11

Investice do kultury se vrátí v úsporách...

Tou pobidkou k investovani do kultury autorka zrejme vybizi k jeste vetsimu, razantnejsimu socialismu, nez ten doposavadni, v tomto pripade na poli kultury, pricemz si neuvedomuje, ze tim vybizi k jeste vetsimu vytlaceni kultury na pokraj zajmu, protoze jinak to skoncit nemuze. Vysvetlovani proc ale byva v takovychto pripadech marne, nema vyznam se o to pokouset, zejmena kdyz ani diskuze neni inspirujici (vsichni se zrejme vyrhli na volebni vysledky, v jejichz analyzovani se citi jako doma, kultura jim muze byt ukradena).

L. Severa 11.10.2014 15:53

Ono je to těžké,

protože existuje něco jako sledovanost a o tu mezi sebou televizní společnosti bojují. Protože ve skutečnosti nejsme nějak moc kulturní národ jsou programy takové aby se líbily. Proto jsou divákům předkládány většinou stupidní seriály a ve zprávách hlavně soukromých televizí se to skoro hemží bulvárem.

P.S. Také z dob socialismu, což se tváří jako vtip, ale stalo se to v roce 45. Ruská vojska potřebovala v naší čtvrti obsadit několik místností ve škole. Nábytek, který se jim nehodil házeli jednoduše z okna. Ředitel školy, který ovládal ruštinu z vojny, je upozornil, že je to přece škola, že to tak nemůžou dělat. Dostalo se mu odpovědi: "My nepotřebujeme školy, my jsme kulturní národ."

V. Ondys 11.10.2014 13:10

:)))))) Otázka zní

Je na místě peskovat okolní konzumenty za něco, co je bytostně spojené s duší?

J. Plzák 11.10.2014 11:51

Rozhodující je

mít svobodu žít bez toho, co jiní považují za kulturu. Kulturu nesmí nikdo nikomu vnucovat stejně jako i jiné dobro.

Hezké je i porovnání mažoretek s baletkami. Baletka / ák, když to dobře výjde, je v pětatřiceti mrzák, zralý, zralá, na invalidní rentu. Mažoretka, pokud si zrovna nevypíchne oko tou hůlkou, kterou ani neumím pojmenovat, se ve zdraví může dožít i vysokého věku.

Teď, co to píši, vidím vedle portrét něžné duše Landovského. Jestlipak byl také kulturní?

J. Farda 11.10.2014 10:17

Paní autorka

článku se pozastavuje nad skutečností prázdné presidentské lóže při premiérách v ND. Proč, když náš plebejský hradní Gosudar radšej vyzpěvuje, zlitý jako ruský mužik, na ambasádě Ruské federace, nebo se, odskočivše na Rhodos, papí před svými ruskými hostiteli znalostí jejich jazyka? Počemu, gospoža avtor, počemu?

P. Kersch 11.10.2014 9:58

ano, už to tady bylo,

autorka článku má svou definici pojmů kultura a zábava za definitivně nebo alespoń dlouhodobě (v řádu století) platnou a nevzdělanci trestuhodně zanedbávanou. Jenomže - jak už to v praktickém životě chodí - existují průniky, fuzzy množiny, fraktály i v humanitních oborech. Kulturní počin může být (a často je) velice zábavný. Zábavná akce může být řemeslně odbytá, ale taky řemeslně umělecká - jako se liší od sebe obyčejný plot od plotu, který (za drahé peníze) zhotoví dílna uměleckého kovářství. Do této hry pojmů vstupují další: například kýč. Jsou firemní obrázky, zobrazující krásku, která laškovně svírá holbu piva, do zábavy nebo do kultury? Ale, ale, paní autorko - pozor! Obrázek vytvořil Alfons Mucha! Aha - ono záleží na pověsti autora! A dálší sporný kulturní pojem: snob! Bez snobů by například divadlo nemohlo existovat. Ale, ale! - Pozor! To nepíšu já, to se tak zábavně vyjádřil Karel Čapek, víte. - Inu, já bych nechal svět kultury žít bez dohledu, patří do něj lecos, o čem ani nevíme do chvíle, kdy to chybí.

V. Vaclavik 11.10.2014 4:20

Myslim

ze kulturni stanky nejsou od toho, aby pomahaly menit hovada v lidi. Nefunguje to ani s detmi, leda s temi, ktere by vyrostli do kulturnich obcanu i bez toho, ze je rodice vzali do divadla, nebo podobne.

Stav CT Art jen odrazi smutny stav nasi socialisticke televize (nadnesene zvane verejnopravni), je nad slunce jasne, ze ji neprovozuji nejaci kulturni lide, ze ji provozuji jen za plat, jako zamestnani, srdce v tom nemaji ani nahodou. Asi jako onehdy jsem videl zamestnance nejake firmy stehovat vetsi mnozstvi knih a na miste urceni je nandali na police i hlavou vzhuru, proste jak jim prisly pod ruku, jako cihly.

Nasi verejni cinitele byli naposledy kulturni pred nastupem komunismu, dnes navstivi nejakou kulturni udalost jen kdyz 'se to ma', nebo kdyz v tom citi nahaneni volebnich hlasu.