20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vládík 5.7.2006 14:18

Byl by to zajímavý článek

kdyby  obsahoval je ty věcné partie.  Opakování bolševika ideologickými žvásty naruby mně málem zabránilo se k faktologii prokousat.

Skepticus Maximus 5.7.2006 13:12

Zajímalo by mě, proč Viktor Šlajchrt zrovna v souvislosti s dílem Eduarda Štorcha

přetřásá tu komunistickou pakáž? Asi nějaká obsese bez které se neobejde. :-/

Charlie 5.7.2006 15:23

Proč přetřásá tu komunistickou pakáž?

Protože ta pakáž  se sra la  do všecho, všechno zkur vila, posra la  na co šáhla, a teď znovu zvedá hlavu. Proto je nutné do té pakáže kopat při každé příležitosti.

Je mnoho zapomnětlivých v národě českém !

Charlie 5.7.2006 13:06

Krásné stonání

Někdy tak v druhé třídě, (jsem ročník 48), jsem dostal příušnice, hrozná nemoc, hlavu zabalenou v pleně, prostě hnus.  Pak ale asi tak třetí den, já už byl z toho ležení  zničenej jak Varšava, přinesl tatík ze školy, (učil v Resslovce na Obchodní Akademii)  plnou aktovku mayovek.  Kdo z  žáků měl, ten půjčil.  V životě jsem už tak krásně nestonal.

Charlie 5.7.2006 13:12

Co jsem chtěl ještě říct,

Ke koupi tehdy pro děti opravdu nic nebylo, nějaký Čuk a Gek, a jinak nic, i ten Ferda Mravenec se půjčoval od známých.

solitér 5.7.2006 11:10

kdo chtěl

Ona skutečně nebyla jen povinná četba.Kdo chtěl,ten našel a koupil.popřípadě si vypůjčil.Verne,Ransome,Štorch,Běhounek,Troska,May,v šedesátých letech Foglar/svinstvo bylo,že jen v šedesátých letech,pak opět zákaz/, a spousta dalších.spisovatelů.Nepamatuhji se,že bych tyto knihy jako kluk četl z ideologického hlediska.A spoustu dobrodružství oněch literárních hrdinů jsme aplikovali do našich klukovských her.Včetně čundrů a lesní moudrosti od Setona.Kdo chtěl,ten našel.Kdo nechtěl,ten tu dobu vidí značně pokřiveně-a z četby zná skutečně pouze tu Zoju a pionýry.

Muki 5.7.2006 12:31

Re: kdo chtěl

Takze jste byl vlastne disident?

solitér 5.7.2006 15:18

Re: Re: kdo chtěl

Ne.Byl lsem normální kluk který hltal knížky.Ti,co dnes nejvíce řvou/či lžou-viz snaha nás přesvědčit že existovala pouze "Zoja",ti si tak dnes říkají.Jen mám špatný pocit z toho,že v některých oblastech se i nyní opravují dějiny.A poté se i stokrát opakovaná lež stává pravdou-viz snaha přesvědčit neznalé o vydávané literatuře.Tím neobhajuji minulý režim-vadí mi,že současní vykladači minulosti používají komunistické metody.A znovu opakuji-já v knížkách,na kterých jsem vyrůstal ideologii nehledal.Na to jsem byl moc mladý či blbý-nehodící se škrtněte.

Čudla 5.7.2006 21:31

Re: Re: Re: kdo chtěl

Pravda, já to cítím stejně.

Láďa 5.7.2006 7:26

Kopčem a Vinnetou

Asi nemělo smysl točit na Barrandově v sedmdesátých letech Vinnetoua s Bartoškou, když už byl natočený v šedesátých letech u Plitvických jezer s Pierrem Bricem. A všichni jsme ho viděli kině. Souhlasím s předřečníkem, bez té ideologické křeče by se to četlo lépe. Je vidět proč Respekt potřebuje těch 30 mega od Bakaly, tenhle styl asi nejde číst pořád.

Strašidlo D.Z. 5.7.2006 0:33

Byl by to dobrý článek,

a zajímavý o skvělém spisovateli a učiteli.Proč však zase primitívní antikomunismus vmaštěný do solidního textu?

Jarda 5.7.2006 2:01

Re: Byl by to dobrý článek,

Knihy Eduarda Storcha byly oblibene i za protektoratu, stezoval by sis ze do clanku byl vmasten primitivni antifasismus? Jedno jako druhe jest.

Strašidlo D.Z. 5.7.2006 2:40

Re: Re: Byl by to dobrý článek,

Ano,stěžoval bych si.Nic takového ve článku není.Primitívní antifašismus? Vidím,pojmy jsou mimo Vaše rozumové rozlišení,mění se v průjmy.Pokuste se pro začátek osvětlit Váš průjem,co si představujete jako "primitívní antifašismus".

Jarda 5.7.2006 5:44

Re: Re: Re: Byl by to dobrý článek,

Nic takoveho v clanku neni, ano mate pravdu, neni. Procetl jsem si ho pozorne, zadny primitivni antikomunismus jsem tam nenasel. Autor zrejme patri ke stejne vekove skupine jako ja a ten kdo vyrustal v letech padesatych dobre vi co autor uvedl jen fakta jsou. Opravdu jsme nic jineho na cteni nemeli nez Zoju Kosmodejanskou, Pavlika Morozova atd.E. Storch byl nasim oblibenym spisovatelem. Pokud Vam neni jasny tak jednoduchy (primitivni) pojem pak potrebujete mozkove projimadlo, aby jste svuj mozek v cinnost uvedl, dobrou noc.

Strašidlo D.Z. 5.7.2006 10:09

Re: Re: Re: Re: Byl by to dobrý článek,

Netočte se jako káča,starý pane.Vysvětlete svůj  průjem - primitívní antifašismus.Pokud jste nenašel v článku primitívní antikomunismus, je to Váš problém,příště zkuste lehčí žánr,nejlépe holé věty.K dalším Vašim pohádkám.Uplatněte v českoněmeckých novinách,tam za ně rádi zaplatí.Po mém otci(Váš současník)zůstaly knihy a knihovny,mohu si tedy vytvořit dobrý obraz,kdy byly vydány,co se četlo a co se dalo sehnat.Také nám zůstal jeho čtenářský deník,který vyplňoval dle výpůjček v městské knihovně.Váš problém,že jste četl jen povinou četbu.Možná můžete dodat další pohádečku, jak Vám komunisté znemožnili vzdělání.Ano i takové věci se děly a bylo to svinstvo.Ve většině případů to však je jen výmluva na vlastní neschopnost.Kdo chtěl,ten četl a sehnal vše,co chtěl číst.Kdo chtěl studovat a měl na to,studoval.Mnohdy jako starší a při zaměstnání i to bylo svinstvo.Primitívní antikomunismus Vaši generace spočívá zejména v tom,že jste mlčeli a souhlasili.Dnes mnozí z Vás vymýšlejí svůj fiktívní odboj typu, jak jsme kradli pionýrům šátky, jak jsme na protest proti únoru 48,zatínali pěstičky ve svých kočárcích.Tak už to chodí...bohužel,"hajhou".

Muki 5.7.2006 12:30

Re: Re: Re: Re: Re: Byl by to dobrý článek,

Mate pravdu, vetsinou to byli lide neschopni. Schopni lide spolupracovali s rezimem, nebo vstoupili do komunisticke strany, proste delali, co pani vyzadovali a nemeli problemy

Strašidlo D.Z. 5.7.2006 15:25

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byl by to dobrý článek,

Ach Bože,další! Vám to budu nucen přeložit. Bůůůůůůůůůůůůů,búúúúú,bu,búůúůúů.Z Vašeho nicku nerozeznám pohlaví,ale pokud mužské,pak za Vašeho malého skutečně,ale skutečně nemohou. Búúúúúúúúú,bůů,bu?

Strašidlo D.Z. 5.7.2006 15:46

Pokračování. Enter je svinja :)

......za Vašeho malého skutečně nemohou komunisté.Búúkobééémuééénibúúúúste.Bu?

Harpyje 5.7.2006 12:50

Re: Re: Re: Re: Re: Byl by to dobrý článek,

Mladý muži, ve Vašem příspěvku se snoubí hloupost s drzostí. Ale lidská blbost, ignorance a špatné manýry nejsou omluvitelné mladistvým věkem. Naučte se číst, než začnete blábolit o primitivním antikomunismu.

Minorita 5.7.2006 13:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Byl by to dobrý článek,

Harpyje, někdy jste chytrá, ted jste jen rozčilená. Ale pro duševní zdraví je to dobré, pokračujte.

Jako dětský čtenář jsem nezažil padesátá, jen šedesátá. V těch jsem se dostal úplně ke všemu, co kdy v tomto žánru stálo za to. Česká cenzura tehdy odfiltrovala shity, ale lepší položky díky slušným redaktorům, někdy po vysilujícím hádání se s řežimními kořeny, nakonec vždycky vyšly.

A ono to platilo i v sedmdesátých a osmdesátých pro jiné žánry. Po listopadu jsem se snažil dohnat, o co jsem myslel, že jsem byl ošizen, ale na nic jsem nenarazil (nemyslím literaturu faktu).

Nebyl jsem v Pionýru, ani v KSČ. Jistě to zajímá nejen Harpyji.

Strašidlo D.Z. 5.7.2006 15:39

Vážená Harpyje,

madam na zem s úctou padám a omlouvám se Vám.Jistě jste si při své brilantním postřehu všimla,že můj příspěvek nebyl adresován Vám.Proto Vaše hodnocení mého osobnostního a vzdělanostního profilu považuji za nadbytečné,rád Vám ho vracím a zasuňte si ho do své určitě vzdělané a prostorné......hlavičky.

h 5.7.2006 14:13

přesné