23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Oprava 10.12.2008 19:57

Autorem

Autorem chystané knihy o Součkovi je Jan (ne Josef) Kubát

Lerak 9.12.2008 23:30

Z knih pana Součka jsem četl jen Tušení.

Četl jsem také nějaké interwiev, a byl asi  "divný" protože na rozdíl od jiných dentistů tvrdil, že čištění zubů není důležité, stačí sníst jablko, nebo chroupat mrkev.  Mám asi malou představivost, ale jaké pokusy mohl dělat dentista?? Vypadá to jako špinavá pomluva člověka, který je inteligentní a tím vyniká z řady.

Třetí oprava 9.12.2008 18:35

Správný titul jedné z nej Součkových SF

Bratři  černé  planety  (s malým Č)

Fencl 9.12.2008 18:02

Upřesnění

V Tvorbě vycházelo pod názvem Tušení světla ne Tušení stínu, ale samozřejmě Tušení souvislosti. Opravuji! Ten Souček se skutečně vzpírá, i do tohoto článku se mi záhadně vloudilo několik divných nepřesností.

Fencl 9.12.2008 17:33

Ne, Koláčkova kniha rozebraná není

To jsem se sekl. Neprodává se zase tak skvěle, jak bych jako Součkův fanoušek čekal. A jak by se prodávala ještě třeba deset let po jeho smrti...

Falk 9.12.2008 18:42

Re: Ne, Koláčkova kniha rozebraná není

Také se divím, že není rozebraná, ale je fakt, že mnoho třicetiletých ani pořádně není kdo LS byl - a to je určitě škoda

Jíra 12.12.2008 9:51

Re: Ne, Koláčkova kniha rozebraná není

On ale upřímně řečeno ta kniha je dost hrozná. Studoval jsem ji pěkně dlouho v knihkupectví, ušetřil jsem. Pro součkofily nezbytnost, styl knihy a sebeoslavování autora příšerné. Velmi upřímná a (pokud mohu posoudit tak pravdivá) výpověď syna Davida je z toho asi nejzajímavější.

FEncl 13.12.2008 10:57

Re: Ne, Koláčkova kniha rozebraná není

Do značné míry souhlasím, viz také http://neviditelnypes.lidovky.cz/literatura-ukradli-soucka-uz-zase-drw-/p_kultura.asp?c=A080813_163047_p_kultura_wag 

Tomáš 9.12.2008 16:16

Pokusy na amerických vojenských zajatcích ?

Prosím o info, neví-li někdo o tom, že Souček znal fakta (nebo se toho i sám účastnil ?) o pokusech na amerických vojenských zajatcích z Vietnamu, které se prováděly v ČSSR. V odborném tým experimentátorů prý byl i někdo, kdo byl za WW2 spolupracovníkem Mengeleho v Osvětimi, pak zkolaboroval s komunisty a měl v ČSSR vysoké postavení. Souček měl pak být zabit StB, vše mělo být nainscenováno jako smrt příčinou srdeční zástavy, nebo co...., protože hrozilo vyzrazení. Něco málo je zde : http://www.hyena.cz/05/12/051202pes.html. Velice vážný text je zde http://www.szcpv.szm.sk/pamat.html. Připadá mi to jako obrovská aféra, kterou se jednou snad podaří alespoň částečně objasnit.

Kresinka 9.12.2008 17:00

Re: Pokusy na amerických vojenských zajatcích ?

Víte, pan Hedvíček toho píše moc, ale jaksi nedodává důkazy. Nevím, je to už hodně dlouho, co vzpomínala  manželka L.Součka, mj. psala, že zemřel doma, na svém oblíbeném kanapi, odkud už se skoro nezvedal. Ona ho našla. V jiném časopise uvřejnil p. Hedvíček fotografii čsl.vojáků, snad z Koreje. Ovšem jednoznačně L.Souček mezi nimi není, jak p. Hedvíček uvádí. Měl by to chápat i on:  podoba se sice může trochu změnit, ale výška ne, všichni ti muži jsou prakticky stejně velcí. A kdo znal L. Součka tak ví, že většinu chlapů přečníval

Tomáš 9.12.2008 18:08

Re: Pokusy na amerických vojenských zajatcích ?

A myslíte, že ty pokusy na amarických zajatcích u nás probíhaly, nebo ne ? To by bylo porušení mezinárodního práva a válečných konvencí strašným způsobem !

VLK 9.12.2008 18:18

Re: Pokusy na amerických vojenských zajatcích ?

Tomáši, přečetl jste si na Sardenu něco o tom románu? Tam byste zjistil nebo alespoň dostal tucha, jak to Neff v tom příspěvku v Hyeně myslel. Neff je taky velký fabulátor.

A ohledně těch amerických zajatců - dokud nebudu mít nějaký hodnověrný pramen, tak tomu věřit nebudu. Bohužel v současné době jediné alespoň trochu hodnověrné prameny o tomto by se daly najít jen v archivech rozvědek nebo armády. Naší, ruské a korejské. Pamětníci už vymřeli. Takže možná neuvěřím ani pak.

Tomáš 9.12.2008 18:25

Re: Pokusy na amerických vojenských zajatcích ?

Sorry, nic pořádného jsem nečetl. Jen mi uvíznulo v paměti cosi, že u nás ty pokusy byly prováděny.... Někde jsem o tom musel číst, nebo mi to někdo říkal. Žádný solidní zdroj nemám. Proto jsem v rychlosti hodil na Google pár klíčových slov a byly z toho ty dva články, jejichž linky jsem uvedl.

Střelec 10.12.2008 8:28

Re: Pokusy na amerických vojenských zajatcích ?

Celá aféra má původ ve výpovědi "semínkového" generála Šejny, který si před smrtí náhle "vzpoměl" na různé důležité skutečnosti, o kterých ovšem neměl páru pár dní poté, co se odtud vypařil. Jeho "padawan" Hedvíček pak tyto nové pověsti šířil, jako jistá "Julietta" pravdu......

VLK 10.12.2008 10:41

Re: Pokusy na amerických vojenských zajatcích ?

Sorry, teď jsem to zblbnul. To, co jsem četl, to nebyla ukázka na Sardenu, to jsem si přečetl pár stránek přímo v knihkupectví. Tak tedy vězte, že Neff na základě toho drbu fabuluje zcela jiný příběh s úplně jinými artefakty, který dává Součka do úplně jiné role. Ale je to čistá sci-fi.

Tomáš 10.12.2008 11:11

Re: Pokusy na amerických vojenských zajatcích ?

Dík za info...

Mirka 9.12.2008 14:56

Díky...

Díky za článek o L. Součkovi. Kdysi jsem jeho knihy Tušení souvislosti - a další, přímo hltala. Článek o něm mi mnohé osvětlil. Byl to neobyčejně nadaný člověk... R^

V 9.12.2008 12:37

tak nejak

jsem se v tom clanku nakonec ztratil, pisete moc narocne, jako pro nejaky klub zasvecenych, apropo, proc jsou ty odstavce ocislovany?

Nejakeho toho Soucka jsem v mladi taky cetl a neco o jeho kontroverznosti znam, ale je to natolik bizarni ze clovek nevi cemu ma v te neuveritelnosti verit. Asi jako cemukoliv o tom vynalezci Nikolajovi Teslovi, to je taky podobna zumpa, ze to ani nema cenu cist.

IF 9.12.2008 14:11

Re: tak nejak

Tesla je rozhodně oblíbeným námětem záhadologů.

http://www.citarny.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=762&Itemid=3574 

fo-ol 9.12.2008 12:16

a co blazni z hepteridy?

muj nejoblibenejsi soucek :) taky by moznqa stalo za zminku ze soucek si nasel cesticku i do jedne plihalovy pisnicky :)

Po dvou dalších půldeci se malíř stává snílkem,

na zahradu přistál talíř a Marťan s tykadýlkem,

strká nosík do hlíny, on pozoruje broučka,

odpusťme to malíři, že v mládí hltal Součka

Lobo 9.12.2008 10:17

Scartaris

Nevíte náhodou někdo, kde leží Scartaris, jeden z vrcholů Snæfellsu? Nebo si to Verne vycucal z prstu a Souček to od něj opsal?

VLK 9.12.2008 13:01

Re: Scartaris

Snaefells je sopka na konci Snaefellsk0ho poloostrova, jednoho z výběžků Islandu směrem k západu. Jeho vrchol je pokryt ledovcem, který tam tvoří na jednu stranu přechýlený hřeben severojižním směrem. Žádný otevřený kráter tam není, žádný vrchol nad kráterem tam není, Scartaris neexistuje. Co skutečně existuje, to jsou mnohé jeskyně, většinou jsou však až ve spodní části, ve skalnatých rifech nad pobřežím. A je tam i nějaký ledový oblouk na kraji ledovce. A překrásné vodopády.

Bohužel, pokud se Verneho či Součkovi hrdinové spouštěli do nějaké sopky na Islandu, utajili nám oba spisovatelé, do které, a podvrhli nám falešný cíl. Je fakt, že těch možných kráterů je na Islandu hned několik.

J.G. Pašek 9.12.2008 8:32

Déjà vu . .

No...Je plagiátor? 9.12.2008 8:14

Plagiátor někomu ukradne jeho data a vydává je za svá

Je tenhle "koláč" tím plagiátorem, co ukradl? Nebo je to poctivý a slušný sběratel faktů...???

Mirek 9.12.2008 2:34

Asi opravdu fotograficka pamet a neuveritelna schopnost skladat.

Součka mám samozřejmě rád jako literárního autora. O jeho vazbách na struktury státní moci nechci rozhodovat nemaje žádné podklady. Nicméně po přečtení článku jsem si vytáhl jeho "Tušení souvislostí" a po prolétnutí pár kapitol (četl jsem to možná před 25 lety) jsem překvapen.  Vzhledem k minimální možnosti komunikace a omezeným možnostem k přístupu k informacím jsou překvapivě jasně podávaná "fakta" podepřená mnoha zdroji (neuvěřitelné, ten člověk musel mít asi opravdu fotografickou paměť). Zřejmě si před spaním asi oživím některé jeho knihy.

mik 9.12.2008 0:44

Souček nebyl český Mengele

ale asistent těch ruských rozhodně ano.

Antonín I. 9.12.2008 6:07

Re: Souček nebyl český Mengele,

ale jsa o něco mladší než on, si ho pamatuji když byl ještě kluk. Souček byl (naneštěstí pro něho) vychován slabým otcem a velice ambiciosní matkou, kterou jsem jako dítě upřimně nenáviděl, bydleli v sousedství. Byl starší než já, ale v tom věku bych se byl s ním nikdy nebyl mohl kamarádit. Byl pro mne "nějaký divný". Stejně jako ta jeho matinka. Zmizel mi z očí potom, co jsem šel na gymnasium, on byl už zřejmě v KSČ. Potom přišlo vitězství soudruhů. Nestaral jsem se pochopitelně o jeho osudy, ale pak jsem se dověděl o jeho činnosti v armádě a o těch obviněních a to se mi vyjevil jeho obraz  obtloustlého nevyváženého mladíka, který byl "opět nějak divný". To samozřejmě nic neznamená, ale když jsem po létech slyšel o jeho  (možná zlovolné), činnosti, tak mne to nepřekvapilo. Jeho literární činnost je ovšem jinde. Pro mne ale - jestliže je pravda, že se jako lékař choval neprofesionálně anebo dokonce zločinně - by to nebylo překvapující. A i když uměl psát, jestliže vědomě ublížil jedinému člověku, v mých očích je vinnen a jeho vinu nic nemůže ospravedlnit. Jistě můžete říci, že tato moje slova nejsou podložena jediným důkazem kromě mých pocitů. Máte jistě pravdu, ale myslím si, že jak se za mého dětství říkalo "dítě a pes pozná dobrého člověka".

Jura Jurax 9.12.2008 13:02

Re: Souček nebyl český Mengele,

dítě a pes pozná dobrého člověka - jistě, problém je ovšem poznat, zda to bylo opravdu právě to dítě či ten pes, co pozná dobrého člověka ;-)

Antonín I. 9.12.2008 18:38

Aby bylo jasno,

tím dítětem jsem myslel sebe, tím úslovím jsem chtěl naznačit, že jsem Součka jako dítě nepovažoval za "dobrého člověka" a ten dojem mi zůstal dodnes. Snad je to ted´ opravdu jasné.