24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

LITERATURA: Pět vzpomínek na knihy

Dnešní děti budou s výjimkami úplně postrádat vzpomínky na knihy. Nečtou. Potkal jsem jednoho kluka, asi osmiletého, a chvíli jsme se hádali, kdo koho předjel. Měl koloběžku, ale já se pohyboval na kole opatrně, takže mi dal fleka. Poradil jsem mu, aby dával bacha na auta, což je rada za milion. Kdybych mu ji nedal, jako by se nestalo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Žaloudek 31.8.2022 19:01

Moje maminka je dodnes přesvědčená, že knihy je škoda kupovat, když si ji můžete kdykoli vypůjčit. v dětství jsem tedy vlastnil jen několik málo knih, z nichž si vybavuju sbírku pohádek Český Honza a pak hlavně Dětskou encyklopedii, vskutku úžasné dílo: vidím např. text: "Po silnici choď vždy vlevo, i když táhneš sáňky" (už ale nevím, co to bylo za heslo). Jo a ještě Putování za švestkovou vůní (to bylo o trpaslíku Pitrýskovi).

No ale držel jsem se vypůjčování a po několika letech už mě v knihovně pouštěli do oddělení pro dospělé, protože dětské jsem měl přečtené. Ovšem při takovém stylu je těžké jmenovat 5 nejoblíbenějších titulů z té doby. Ale v současnosti, když vynechám sci-fi, tak asi půjde jednoznačně o Waltariho. Dnes samozřejmě vlastním asi 1000 knih, ale přiznávám, že opakovaně čtu málokterého autora, nejvíc asi Dicka Francise (a Waltariho).