29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
aboard.horse@klikni.cz 6.4.2008 11:28

Nuda k vojně patří

Ze své vojenské služby si pamatuji hlavně na všudypřítomné odporné  bláto a hroznou nudu. Po většinu dne se nic nedělo, a z literatury vím, že ve válce to na většině úseků fronty nevypadá jinak.

Zdenek 5.4.2008 22:49

Biggles na Borneu

V tomto dílu jsem narazil na část, kde přistane liberátor na anglické letadlové lodi. Tak tohle napsal člověk, který o létání něco věděl. Nebo to mohlo být nesmyslným překladem. Dost mě to zklamalo. Jinak velbloudí stíhačky jsou super.

Kanuk 4.4.2008 19:49

23489539

 23489539 Proboha, co se tam zas "panu censorovi" nelíbilo?

Dědek 5.4.2008 21:09

Re: 23489539

Von asi zblbnul! Můj příspěvek taky vyhodil a to neby ani sprostý ani reklamní. Dokonce si myslím že byl k věci. Nebo se dnes trestá i nostalgie!;-(

Miloš 4.4.2008 17:57

Nešahejte mi na Bigglese

Je to už asi 25 let, co jsem tyhle knihy četl a mám jich jen pár, po dědečkovi. Myslím, že to hezké, co ve mně po nich zůstalo je pocit takového chlapského džentlmenství, které jim například nedovolilo k smrti ukopat již upadlého nepřítele. Škoda, že se to již nenosí. Jinak pane Fencle dík za připomenutí, ještě dnes prohlédnu ten nejzaprášenější kout mé knihovny.

Bianca 4.4.2008 15:05

Ja tu nudu, myslim, docela chapu

Ti piloti si pri vsech svych letech uzivali tolik "adrenalinu", ze jakakoli jina cinnost byla pro ne nudna.

Biggles je fenomen, ktery je mozno opravdu "vychutnat"  jen v tom "spravnem veku". Ja to stesti mel. Stejne tak s knihami K. Maye, J. Foglara, J. Verna, E. Štorcha, J. Londona, B. Travena...., pozdeji E.M. Remarquea... Nedavno zde vzpominany E.R.B. mne tak nejak se svym Tarzanem minul a uz to nebylo ono.

B. od velbloudich stihacek jsem byl tehdy  nadsen a prahnul po dalsich. "Nastesti" nebyly  tehdy k mani, sehnal jsem jen "vzdorovani hakovym krizum" a "Borneo". Dnes jsem tomu docela rad, protoze jsem se nestihl "otravit".  Co se toho "Bornea" tyce, nemam ho zrovna po ruce, ale nemohu se nejak upamatovat, ze by tam bylo neco o pristavani Liberatora na letadlove lodi. Mam vydani z doby tesne po II. WW.  No, az ho na pude najdu (slibil jsem ho synovi:-))) podivam se, jak to vlastne bylo.....

J.G. Pašek 4.4.2008 15:01

Autore, tu recenzi dejte 10 letému klukovi . . .

který, aby máma nevěděla že nespí, hltá pod peřinou při baterce jednu za druhou . . . 

Ten by Vám řekl, kam si můžete tu chytrou recenzi strčit . . . .

Potom přišly na paškál Verneovky a potom jsem objevil holky a šmytec  . . .

F..A.Kekule 4.4.2008 17:43

Re: Autore, tu recenzi dejte 10 letému klukovi . . .

Pane Pašku, máte-li žaludeční vředy, doporučuji zajít k lékaři. Jinak si vaše žlučovité příspěvky vysvětlit nedovedu.

J.G. Pašek 4.4.2008 18:01

Re: Re: Autore, tu recenzi dejte 10 letému klukovi . . .

Že by pan Keukle byl citlivý jako mozart? Co je na mém příspěvku žlučovitého?

Žaludeční, ani jiné vředy nemám . . .  ale i tak děkuji za starostlivost a zeptání . . .

Ivo Fencl 4.4.2008 17:53

Re: Autore, tu recenzi dejte 10 letému klukovi . . .

Mám teprve devítiletého syna, ale jeho matka zemřela. Několik povídek s Bigglesem jsem mu přečetl, tak jako spoustu jiných věcí (viz seznam na www.citarny.cz ), ale ačkoli blbej neni, SAMY dnes děti čtou strašně nerady. Vynálezci počítačových her úplně změnili (nebo mění) psychologii dospívajícího lidstva! IVO 

Bianca 4.4.2008 18:18

Re: Re: Autore, tu recenzi dejte 10 letému klukovi . . .

:-))) Vite, je to dnes s tou cetbou mladeze docela zajimave. Muj syn (26) v tom "spravnem veku" prakticky necetl. Velmi mne to mrzelo. Jako kluk jsem vsechny ty mayovky, foglarovky, verneovky, londonovky.... schovaval "pro syna" a zustaly prakticky bez jeho vetsi pozornosti. Nu a pak, "najednou" zacal....

Nyni po mne chce najit toho Bigglese. K vanocum totiz jako darek slepil pro svoji milovanou model  Richthofenova Fokkeru Dr. I. Vzhledem ke svemu zaujeti milovanou a jejimu prani, ho vyvedl ovsem nevyvedl v rude barve, ale ponekud nestandardne - v barve ruzove, krize zamenil za srdicka, ta vsak nechal cerna, s bilym lemovanim, vypadaji trochu jako karetni piky:-)). Pri teto prilezitosti jsem mu dal precist ono zde jiz uvedene Znameni strelce od C. Lewise. Kniha se mu libila, zadal dalsi.... nabidl jsem Bigglese.....

Jo a ty schovavane mayovky, foglarovky, verneovky, londonovky....? Snad vnuk....:-))

Jo, pro uplnost, tady je ten "krasavec":-))):

http://modelforum.upce.cz/forum/viewtopic.php?f=6&t=18922&p=316162

Ivo Fencl 4.4.2008 18:38

Re: Re: Re: Autore, tu recenzi dejte 10 letému klukovi . . .

Ale jo, hezký! : -))) Ivo

J.G. Pašek 4.4.2008 18:23

Re: Re: Autore, tu recenzi dejte 10 letému klukovi . . .

Jak které . . . některří čtou a jiní ne . . . . jedna dcera je čtenář a druhá ne . . . a to se nedá lámat přes koleno.

Já měl na mysli můj čas začátek 50 tých . . .  televize nebyla, komoušové cenzurovali co se v obchodě KNIHY smělo prodávat . . . . v rádiu 2 stanice  .  . .  RAHA I  a PRAHA II  . . . v sobotu 14-15h hra pro děti a v neděli 13-13:30h pohádka pro děti jinak samé budovatelské kecy a častušky. . . .  telefónů bylo 6 =  na Národním Výboře, lesní správě, poště, 2 hospodách a obchodě . . . .

a kluci se chtěli bavit a číst  . . . . tak jsme si půjčovali ty zakázané Mayovky, Biglesovky . . . ty svázané  Biglesovky vlastnil táta našeho souseda . . . .  Honza mě je půjčoval, aby jeho táta nevěděl . . .  po bráchovi jsem zdědil 2 velké bichle . . .  nechal si svázat časopisy JUNÁK  a JUNÁCI VPŘED . . . to bylo počteníčko pro kluka . . .  .kdepak jich je asi konec? . .  

Bianca 4.4.2008 18:32

Re: Re: Re: Autore, tu recenzi dejte 10 letému klukovi . . .

Jeste je mam schovane...:-))

Jo, obdobne, dcera (28) cetla a cte vice, nez syn.  Tez jsem to nelamal pres koleno. Nabidka tu je, snad nekdy prijde i ta poptavka....

Ivo Fencl 4.4.2008 18:41

Re: Re: Re: Autore, tu recenzi dejte 10 letému klukovi . . .

Díky, to už si lidi jako já ani neuvědomí, jak tyhle věci v padesátých letech NEbyly... I. Tak díky za připomenutí.

gerontusinza 4.4.2008 13:40

Pane Fencle, já taky.....

co takhle ještě citace z knihy (románu?) Bigles a zlaté dublony a sbírky povídek Bigles od velbloudích stíhaček....  krása klukovské romantiky.....;-)

Dana Mentzlová 4.4.2008 13:09

hlášky

K literárnímu rozboru bych ještě dodala, že se v Bigglesovi hojně vyskytuje fenomén, známý dnes jako "hlášky". Bylo by zajímavé zjistit, od kdy se "hlášky" vyskytují v literatuře a kdo s nimi přišel.

Ve 30. letech, kdy Biggles vznikal, jistě nebyly hlášky tak časté jako dnes. Vybavuje se mi: "copak lítám zubama?" Nebo: "měli bychom jezdit na koloběžkách v Kensingtonském parku". Znáte jistě další.

Ivo Fencl 4.4.2008 17:57

Re: hlášky

Zajímavé! Můj názor ale je, že co nazýváte hláškou, muselo být v literatuře vždycky. Možná se pletu, ale opravdu věřím, že by se obdoba hlášek našla třeba i ve starořeckých hrách. Ivo  

Bianca 4.4.2008 18:34

Re: Re: hlášky

No, soudim, ze primo prehrsle hlasek jsou ve Foglarovych Rychlych sipech:-)))

Ivo Fencl 4.4.2008 18:44

Re: Re: Re: hlášky

Kreslený seriál Rychlé šípy už dneska působí, jako by byl celý jen z "klasických" hlášek : -)

Bianca 4.4.2008 18:37

Re: Re: hlášky

Nu a obdobi antickeho Rima je hlaskami primo nabity!!!

Kanuk 4.4.2008 20:00

Re: hlášky

Ty "hlášky" u Foglarovek jsou dány asi tím, že se musely vejít do "bublin".

Mimochodem. Mám tu dost knížek od Foglara, kompletního Trosku (Kapitán Nemo, asi 6 dílů), uvažoval jsem poslat to českým škautíkům. Nebyly by to vyhozené peníze? Mohou tyto knihy dnešním klukům (myslím, že míň holkám) ještě něco říct?

Ivo Fencl 4.4.2008 21:46

Re: Re: hlášky

Podle mne Foglar ano, Troska už jen výjimečně. Ale JE dobrej!

Dana Mentzlová 4.4.2008 12:26

ta nuda je opravdu zábavná

Nedávno jsem četla po letech opět Bigglese od velbloudích stíhaček a tahle "nudná místa" mě taktéž zaujala. Biggles jen lelkuje kolem hangáru nebo postává ve dveřích důstojnické jídelny a je to scéna živější a působivější, než když jinde hrdina kosí jednoho nepřítele za druhým.

Jsou to takové válečné idyly, naplněné bezvýznamností i významem chvíle.

Bigglese doporučuji v originále a pouze "Velbloudí stíhačky". Ostatní knihy pouze pro "zažrané" čtenáře.

Ivo Fencl 4.4.2008 18:01

Re: ta nuda je opravdu zábavná

Biggles rozhodně není intelektuál, což vnímejme jako sympatickou charakteristiku. Je to voják. Druhou věcí pak bylo, že mezi stresujícími akcemi zřejmě bylo podobné "lelkování" jakousi nutností, třeba na nějaké čtení se možná nešlo ani soustředit. Je to otázka pro psychologa, ale samozřejmě je takové trochu divné, že těma unuděnýma sedánkama pak začínají i mnohé bigglesovky odehrávající se již v poklidných letech míru : -)

F..A.Kekule 4.4.2008 12:19

Biggles, Drummond, Nobody..,,,

ach, kde je ten čas, kdy jsme to hltali pod lavicí, nebo pod peřinou. Tenkrát to byly knížky nad všechny ostatní. Dnes už jsou to jen naivní a hloupé příběhy, takže: vzpomínat a nečíst znova!

P.S. Nevzpomínáte si někdo na knihu "Skautova dobrodružství na cestě kolem světa"? Tenkrát byla přísně zakázaná a zabavovaná a já už si nemohu vybavit, o čem to vlasně bylo.

Ivo Fencl 4.4.2008 18:46

SKAUT

Autor: Arnould Galopin (1865-1931), francouzský autor. Vycházelo od roku 1935 česky v Dobrodružném světě, v patnácti sešitech, tuším... 

Kanuk 4.4.2008 21:01

Re: Biggles, Drummond, Nobody..,,,

Mělo to dva díly. Pokud se nemýlím, tak v prvém díle škautík bojoval proti indickým škrtičům, v druhém proti nějakým pirátům na ostrově, kde měli svoji základnu. Ostrov byl pod anglickou správou,  škautík byl odměněn jmenováním guvernérem ostrova, ale musel se stát britským občanem.

První verse tohoto příspěvku se nelíbila "panu cenzorovi", pámbu ví proč. Tak jsem zvědav, jestli toto proleze.

Ivo Fencl 4.4.2008 21:50

Re: Re: Biggles, Drummond, Nobody..,,,

Jiný dvoudílný Galopinův román, Bigglesovi bližší, se jmenuje Patnáctiletý letec a naposled vyšel česky v letech 1992-1993. I.

Jan chleboun 25.12.2008 7:37

Re: Biggles, Drummond, Nobody..,,,

Ano,jedná se o 2díly.Já jsem četl před 40lety.Francouzský skaut začíná jako námořník a osud ho zavleče do bojů v Indočíně a pronásleduje zločince.