19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ahasver 4.7.2009 6:20

Včelku Máju

nebrat!

Vodička-sapér 4.7.2009 0:02

Měl jsem rád...

Dětský  tel. seriál Včelka Mája byl nádherně dabován do češtiny. Aťka Janoušková, Boris Rözner!, S.Fišer, M. Musil a jiné tehdejší české herecké hvězdy mohly za to , že jsem se tehdy na něj často a s radostí díval. Potom,později jsem byl dost nešťastný, když  jsem nezastihl  v Jokohamě V.Preise,  jako  W. Fogga, také krásný nezapomenutelný dabing.

J.G. Pašek 3.7.2009 8:23

K. Gott zpíval přitrouble Včelka Mája . . .

a to je asi tak všechno co jsem dosud o té Včelce Máji věděl a chci vědět . . . ale dnešní článek se panu Fenclovi povedl.

To jsem ještě nechodil do školy a já si dodes živě dokážu představit mojí první knížku a jak mně učarovala . Byla velkého vydání, velké písmena, ošuntělé tvrdé desky . . . Před 10 lety jí brácha dostal od Jéžíška a já tu krásnou knihu tehdy "zdědil" .  

Ryze česká,, Jana Karafiáta, 1840-1929, překrásně ilustrovaná Jiřím Trnkou  . .. BROUČCI.   . . . . Později jsem tu knihu půjčil kamarádovi, který si "nepamatoval" komu on jí "půjčil" . . .  Potom jsem běhal po knihkupectví a antikvariátech sehnat nějakou novou kopii. Ptal jsem se maminky, proč není nikde k mání . . .   nevěděla.  Ptal jsem se o 10 let staršího bráchy a odpověděl . . . Spisovatel Kratochvíl byl kněz a protože je v knížce řeč o víře v Pana Boha a jeho Synovi, Broučci se před spaním modlí, tak komošové dali tu knihu na černou listinu zakázaných knih a proto jí nemůžeš nikde sehnat  . . . 

Už co dosělý chlap jsem si pořídil fungl novou, nemlich stejnou, od knihkupce z Detroitu, pana Šrámka . . .  Někdy kolem 1994, knihu amatérsky, nepřrozeně a kostrbatě přeložila do angličtiny Češka,, která nějaký čas žila ve Skotsku a Abatros v Praze ji vydal  pod názvem FIREFLIES  . . . a protože naši potomci česky neumí, pořídil jsem 3 pro naše vnuky a vnučky . . . 

Zajímavé je, že pokračování a další knížky J. Karafiáta už nebyly tak popuární  a zapadly v zapomění . . . . Tak možná pan Fencl najde čast něco o tom tady napsat . . .

3.7.2009 8:17

Dík za informace.

Je to poučné a zajímavé.

liberal shark 3.7.2009 8:01

dramatické pozadí

Teď aby se člověk pomalu bál vzít do ruky knížku pohádek, aby za tím nebylo něco podobného ;-). Tušil jsem, že je život složitý, ale tohle 8-o.

A.D. 3.7.2009 7:23

Taky "píseň"

Nedávno jsem v rádiu zaslechla remake úvodní písničky ke včelce Máje a to je tedy síla! :-)

http://www.stream.cz/video/3/3405-nightwork-maja