28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A.S. Pergill 31.3.2008 21:26

Poslední zločin Karla Maye:

Oslavy autorova výročí za nacistů byly na poslední chvíli stornovány. Provalilo se totiž, že K. May spáchal strašlivý zločin: Vzal si za druhou manželku Židovku a dokonce jsou spolu i pohřbeni.

Prostě to neměl lehké, za živa ani po smrti. Na jeho knížkách jsem vyrůstal (prvorepubliční, po tatínkovi, ilustrované Věnceslavem Černým). Za jeho nejlepšího hrdinu považuji "starého Dessaváka", skutečnou historickou postavu, současníka Bedřicha Velkého a Marie Terezie (v jedné povídce se osobně popral s jejím favoritem baronem Trenckem), protože mu nevyrostl do nadlidských rozměrů a zůstal kladným hrdinou i s chybami.

A, mimochodem, věděli jste, že Vinnetou byl feťák? Autor na něj (v původním 5 dílném vydání, vydal ho po revoluci Návrat) prozradil, že kouřil tabák míchaný s konopím.

Servác 31.3.2008 20:42

Já dostal Vinnetoua za vysvědčení v první třídě.

Maminka na to stála frontu a tři brožované svazky stály 90 Kč, což bylo ke konci šedesátých let strašně moc. Myslím, že si to rodiče koupili v první řadě pro sebe, rozhodně to po večerech četli - na mě byla ta písmenka ještě malá. Sérii o Kara ben Nemsí jsem si později půjčoval v dětské knihovně, a bylo příznačné, že je knihovnice měla, stejně jako Rychlé šípy, u sebe za stolem a vydávala jen po jednom díle. Přečetl jsem to několikrát a miloval to. Neumím si představit dětství bez Maye a jsem přesvědčený, že nás obohatil - naši fantazii i etiku. V dospělosti jsem to nečetl a netoužím po tom, ale nevím,. nevím, jestli mi v současných knihách s cynickými a amorálními hrdiny ten May trochu nechybí.

Jarda 31.3.2008 20:07

Me generaci byly Mayovky upreny

Zacal jsem chodit do skoly a tedy cist v roce 1949 a tehdy v knihkupectvich nebylo nic jineho nez Timur a jeho parta, Pavlik Morozov, Mlada Garda, Cuk a Gek atd. Ti co meli doma stara predvalecna vydani byli velice vazeni a s velkym  zdrahanim je pujcovali. Stejne jako Mayovky knihy spisovatelu jako Zane Gray, Max Brand, Jackson Gregory atd. Muj oblibeny roman byl a porad je trilogie Hvizdavy Dan od Maxe Branda. Jak jsme zavideli predchozim generacim ten jejich "brak".

Ivo Fencl 31.3.2008 20:29

Re: Me generaci byly Mayovky upreny

Hvízdavý Dan je opravdu pozoruhodné dílo. Taky to mám, i když nové vydání. A o tu krácenou verzi, tuším od Macha, jsem přišel... I.  

Jarda 31.3.2008 21:15

Re: Re: Me generaci byly Mayovky upreny

Nazdar Ivo, dilo opravdu pozoruhodne. Hvizdavy Dan, Nocni jezdec a treti dil Sedmy muz ktery musel zemrit za Sedou Polly, kone ktereho Dan jsa stvan pronasledovali...Uz je to pul stoleti co jsem ty knizky cetl a porad si myslim, ze Max Brand a taky Zane Grey byli z tech spisovatelu Divokeho Zapadu nejlepsi, Ten svuj Zapad duverne znali a meli ho radi.

Pája 31.3.2008 21:30

Re: Re: Re: Me generaci byly Mayovky upreny

už neví který Grey to byl ale uplně mě dostalo jak tam ti chlapi spolu vyvázli z různých nebezpečí a nakonec když už všechno dobře skončilo tak se kvůli blbosti vzájemně postříleli v hospodě... nepamatujete si někdo co to bylo??

Ivo Fencl 31.3.2008 23:14

Re: Re: Re: Me generaci byly Mayovky upreny

Ahoj. Max Brand, což byl jen jeden z jeho pseudonymů, bohužel padl za druhé světové války.

gerontusinza 31.3.2008 15:54

Pane Fencle,

May byl (a je) pro mě člověk, který psal pohádky trochu jiného druhu a dobro tam vítězilo tak jak v životě nikdy......a je  tím skutečně nejzářivějším zástupcem toho typu básnění, které se dá nazvat básnictvím splněných  snů..... a má sakra pravdu...:-)

R^R^R^

Honza. 31.3.2008 11:22

Díky

Díky za článek. Každé slovo k podpoře Karla Maye, se kterým nejenže jsem vyrůstal (jako mnozí zde diskutující), ale se kterým prakticky žiji dosud - stal se mým celoživotním a jediným koníčkem - je dobré k tomu, aby ho zpopularizovalo a přivedlo ho tam, kam vlastně patří: mezi autory klasiky. Označovat ho za brakového autora je nešťastný omyl lidí, kteří mají strach, aby svým přiznáním, že četli Maye, neztratili hodnověrnost literárního badatele, historika či jiné vědecké hodnosti a postavení. Vedle toho, že je poutavým a čteným spisovatelem, je May i dobrým pedagogem a vychovatelem, což si lidé málo uvědomují, ale kdo mayovky někdy četl, jistě si z nich, byť i podvědomě, ledacos vzal.

Lapil 31.3.2008 11:57

Re: Díky

Ale on to je brak. Jen nezapomínat, že - pravil kdosi - brak je ono bahno, z něhož vyrůstají růže velkého umění.  A v Mayově (a Foglarově a mnohých dalších, klidně i horších, dodávám já) rovněž květy - možná ne jeho, ale určitě naší - cti, hrdinství, obětavosti, respektování jinakosti (můj rudý bratr) a ta Ribana nakonec taky není vzor slepice od plotny.

Jen 31.3.2008 10:44

Syn Rakušáka

K vysvětlení termínu arabského (starotureckého) označení Nemsí pro Němce (správně prý možná Rakušana):

http://www.lonelyplanet.com/thorntree/thread.jspa?threadID=1344632

Jinak ve Wikipedii:

Kara Ben Nemsi (in Arabic Karl the Son of the Germans) is a fictional character in the works of Karl May, best-selling 19th century German writer. Alter ego of the author, everything written from first person perspective, he travels throughout the Ottoman empire, alongside his friend and servant Hadschi Halef Omar.

His character being identical to that of Old Shatterhand, he owns two famous rifles, the Bärentöter (Bear Killer) and the Henrystutzen (Henry-Rifle). Without ever leaving the saddle of his fabulous black horse Rih, Kara Ben Nemsi single-handedly fights off droves of thieves and crooks left and right. On night-long rides through bleak and barren lands, he never wavered in sharing his long-winded religious musings with unenlightened natives and readers alike.

Bianca 31.3.2008 9:54

Priznavam,

ze mne tesi, kdyz se cas od casu nektery z vyznamnych muzu i zen, v rozhovorech prizna, ze ho v detstvi, mladi oslovila dila K. Maye,    J. Foglara.... autoru, oznacovanych mnohymi za naivni, ba i za poklesle.... Ti mnozi totiz nejsou schopni pochopit, ze dila tech  autoru nelze pomerovat s "velkou" literaturou, ze jde o dila prijimana urcitou vekovou skupinou, ktera, kdyz je v tom "spravnem veku"  mine uz nikdy nepochopi, nedoceni...

Stejne tak, kdyz mine v obdobi dospivani dila E. M. Remarquea....

 

skupinu   

Jura Jurax 31.3.2008 10:01

Re: Priznavam,

R^

Jura Jurax 31.3.2008 9:40

Hm, May

a dodneška si pamatuju - a ono to bude cca půlstoletí - Hadži Halef Omar ben Hadži Abul Abbas ibn Hadži Davud al Gossarah ... :-D

Rudý Baron 31.3.2008 14:24

Re: Hm, May

já taky !!!;-D

Kanuk 31.3.2008 8:20

Kara ben Nemsi

Je to Mayova myšlenka, nebo si to vymyslel překladatel?

Pozorovatel 31.3.2008 8:52

Re: Kara ben Nemsi

Kara ben Nemsi je Mayova myslenka, prekladatel si to nevymyslel.Karel, syn Nemcu je jmeno, ktere May dal Old Shatterhandovi pri jeho pomyslnych arabskych cestach.Nejvice mne bavilo jemu padisahem udelene pravo na disparasi, neboli dan za opotrebovani zubu pri spotrebe jidla, ktere mu vesnicane museli pri cestach zdarma poskytovat. Slechetny Old Shatterhand toho samozrejme nikdy nevyuzil, nicmene jen drzeni teto listiny jej pri cestach stavelo takrka na uroven padisaha samotneho.

K. Babák 31.3.2008 10:24

Re: Kara ben Nemsi

Nedávno vyšla kniha o peripetiích vydávání Mayových knih v češtině (tuším od V. Moravce) a jeho sporech s nakladatelem Vilímkem. Mezi ilustracemi je faximile stránky německých novin, kde si May stěžuje na to, jak se s ním zacházelo. A je tam švabachem v německém textu napsáno Kara ben Nemsi. Německy sice neumím, ale jasně se jednalo o odkaz na originální text. Předpokládal bych, že v němčině by se měl jmenovat nějak jinak, ale je to tam takhle.

Sugpa@seznam.cz 31.3.2008 6:46

Tomuto muži náleží medaile za zásluhy pro společnost.

Snad jen málokdo ovlivnil v Čechách několik generací budoucích mužů a vtiskl jim v raném dětsví do tvárné mysly základy etických pravidel, ideál toho dokonalého muže, hájícím za každé situace ty nejvyšší ideály lidství, spravedlnost, pravdu , lásku, svobodu, mír, milosrdenství, odpuštění, soucit a mnoho dalších, které později v dospělosti nepozorovatelně i zjevně ovlivňují náš život a život celé společnosti.

Troufám si tvrdit, že jeho společenský přínos pro lepší budoucnoust lidstva je tak velký, že hravě zastíní některé zástupy politických a náboženských postav i skupin, které si tyto lepší zítřky kladou do úst, zástav, knih a dalších jiných nežitých abstrakt.Srovnání s panem Foglarem má svou logiku a hloubku.

Ano, v jeho knihách lze najít i brakovitost, schématičnost atd ,co všechno možného ještě dokážou stylisté najít, ale stejně tak třeba neuvěřitelné krásné, hluboké, zřídkavé, krátké odstavce o Bohu, které dosvědčují autorův vlastní duševní stav a vypovídají o něm více než sto tisíc kritiků. Přečetl jsem si, zprvu náhodou, nějaké jeho knihy znovu po dvaceti, třiceti letech a užasl jsem, jak časový posun odkryl nečekané hloubky jeho tvorby z mého pohledu.

Sugpa@seznam.cz 31.3.2008 6:46

Re: Tomuto muži náleží medaile za zásluhy pro společnost.

Co se týká, tématu blízkého přítele, domnívám se , že zatahovat do toho sexuální vidění je nesmyslem, který  plyne z dnešní sexualitou posedlé společnosti a zcela nepřiměřenou hysterickou publicitou okolo homosexuality a její polarizování.Slovo "přítel" mělo v kontextu té doby, společnosti a života zcela jiný význam a váhu, dnes jen zřídkavou, jen považte, jaké by to bylo z pohledu právě takovéto dnešní společnosti, kdybyste například vyjadřovali otevřeně své city svému nejlepšímu příteli( skutečně ve významu přítel, ne registrovaný nebo nergistrovaný partner a podobně) na veřejnosti třeba objetím nebo vzali jeho ruku do své.No přinejmeším vzbudíte nežádoucí pozornost okolí , nebo přímo podezření  partnerek, sousedů,kolegů, známých atd.Takové je podnebí dnešní doby.

Ideál K.Maye o dokonalém muži a blízkém příteli není ničím jiným než hledáním ideálu nejvyššího, v tomto případě v mužské podobě.Vezmeme-li všechny ideály a srovnáme je, zjistíme, že většinou maji tu či onu větší nebo menší nedokonalost.Naskýtá se otázka co vlastně člověk tedy hledá , dokonalost?Je jím dokonalý ideál, Ideál ideálů, prostý všech nedostaků a vad.Avšak co jím je?Odpověď je prostá a blízká a zároveň doslova nekonečně složitá a vzdálená, a věčná. Je jím Bůh.A právě tohoto Boha hledá K.May v tomto příteli a muži, jak potvrzuje ve svým občasných zamyšleních ve svých knihách.

Rovněž děkuji za článek, který připoměl tohoto muže , který má mé velké uznání.

PetrM 31.3.2008 6:54

Re: Re: Tomuto muži náleží medaile za zásluhy pro společnost.

R^

Jura Jurax 31.3.2008 9:07

Re: Re: Tomuto muži náleží medaile za zásluhy pro společnost.

Souhlas R^

Saša 31.3.2008 9:33

Napsal jste to stejně skvěle,

jako sám autor článku. R^

Rudý Baron 31.3.2008 14:28

Re: Re: Tomuto muži náleží medaile za zásluhy pro společnost.

hezky napsáno, dík.R^

VLK 31.3.2008 17:23

Re: Re: Tomuto muži náleží medaile za zásluhy pro společnost.

Zajímavé je srovnání těch jeho dvou přátel v odlišných světech - Vinetoua a Hadži Halefa Omara. Jako by v každém hledal něco jiného z toho přátelství.

kája 31.3.2008 14:49

Re: Tomuto muži náleží medaile za zásluhy pro společnost.

Nejen mužů, nejen mužů. pamatuji si, jak jsme v roce 62 a 63, kdy se u nás promítal film (asi to byl Poklad na Stříbrném jezeře nebo první díl Vinetoua, to už nevím a nechce se mi to dohledávat) jsme měli v Raspenavě na táboře za stany v lese wigvam a hráli jsme si každý den na indiány. bavilo to i nás, holky, i když jsme měly podružné role. Ale jednou jsem byla Klekí Petra, heč!

VLK 31.3.2008 17:19

Re: Re: Tomuto muži náleží medaile za zásluhy pro společnost.

Co to bylo za tábor, kde jste měli tolik času, tolik nevyužité fantazie a přitom takové podmínky jako wigvam v lese, že jste si tam hráli na indiány samostatně? Při pořádném programu s dostatečně silnou celotáborovou hrou by se Vám to nestalo! Aha, 62. No, začínám chápat.

Klekí Petra je velmi dobrá postava. Četl jsem jeden sešitek z jihočeské edice Statečná srdce, rok 68, kde se podává první díl Vinetua a určitý děj před tím z jeho pohledu. Až do jeho smrti.

Ivo Fencl 31.3.2008 18:18

Re: Re: Re: Tomuto muži náleží medaile za zásluhy pro společnost.

Konkretizace: Jde o knihu z pera knihkupce, redaktora, překladarele, nakladatele a příležitostného spisovatele Jaroslava Moravce (1900-1974) Klekí Petra, bílý otec Apačů (Růže 1969, edice Statečná srdce, svazek 2, II. vydání Magnet - Press 1991, edice Dálky, svazek 6/91) 

Pozorovatel 31.3.2008 5:23

Z Mayovek take vnikl ciste cesky fenomen,

ono prevzate "HOWGH". Je to des. Nekdo muze byt doktor, pravnik, nebo zrovna tak pomocny delnik a ve veku padesati let ukonci zcela vazne mineny prispevek onim hawgh, pripadne kawk, kavk, kaugh, haug, hau, hovk, hofgh, hofk a ja nevim jak jeste. FAKT JAK DEBILOVE!!! Tohle me seeere a vubec to nechapu, Maye precetli i lide jinde po svete a tuhle hovadi.nu nedela nikdo jiny nez imbecilni sorta jaksinikdy nedospelych Cechu muzskeho pohlavi.

NevericiTomas 31.3.2008 6:36

Re: Z Mayovek take vnikl ciste cesky fenomen,

Howgh