28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

LITERATURA: Angažovanost literární fantastiky (2)

Není náhodou, že v průběhu 90. let se i v Česku na úkor sci-fi vyšvihla do sedla fantasy. Z výše uvedeného je zřejmé, že musí existovat souslednost mezi tímto jevem a stavem světa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 15.11.2022 15:18

Já myslím, že scifi trochu ustoupilo kvůli tomu, že dějištěm hodně scifi děl zvláště z raných údobí padesátých a šedesátých let minulého století byla naše Sluneční soustava a jak se postupně zdokonaluje naše vědění o ní, spousta těch scifi nápadů se stala nesmyslným. Dneska už je velice obtížné vymyslet scifi s dějištěm v naší soustavě.

Druhá věc je podle mne ta, že se obecně ostrakizovala technika a technické a exaktně věděcké věci, tyto věci se tak staly nezajímavé, dokonce pro některé lidi špinavé a odporné a proto to podle některých lidí je věc, která je pouze trpěna a není to téma pro psaní. Naopak místo technických věcí se začínají preferovat věci netechnické a nemateriální, jakožto znak toho, že i v našem životě místo technických věcí a exaktní vědy má čím dál větší prostor netechnická nevěděcká ideologie, třeba zelená, netechnický a nevědecký alarmismus a ovládání společnosti založené na nemateriálních pojmech a dojmech.

J. Jurax 15.11.2022 18:12

V něčem máte pravdu, ono najmě starší hard scifi se nám může může zdát technicky naivní (Lemovy gigantické elektronické mozky v K mrakům Magellanovým nebo popis Kosmokratoru v Astronautech, praskající vakuové obrazovky v Planetě Eden, popis ciferníků přístrojů na můstku hvězdoletu Tantra v Jefremovově Mlhovině Andromedy) a navíc jsouc posazena do budoucnosti se najednou té budoucnosti dožije - a ta budoucnost je hodně jiná.

Jenže dobré scifi má přesah, který tu technickou řekněme naivitu nebo nepřesnost eliminuje.

Ovšem ano, okouzlení technikou už pominulo, kosmickými lety taky, a navíc napsat dobrou hard scifi chce přece jenom člověka s jistou technickou erudicí, který si neplete příkon a výkon ... kdežto k fantasy lze být znalostmi nepolíbený (tedy kromě snad kánonů žánru) - prostě všechno se vymyslí; je arciť fakt, že z toho vyleze slátanina, třeba když popisuje použití koně k přepravě, aniž by ho kdy viděl zblízka. Ono ovšem slátanina vyleze i ze scifi napsané jedincem, jemuž nejsou jasné zákony nebeské mechaniky, ač o nich píše ...

A Vaši poslední vetu bych podepsal ...

J. Jurax 15.11.2022 14:33

No, je pravdou, že dobrou scifi hodnou tohoto jména dnes aby jeden pohledal. Zato fantasy, upírských a zombie škvárů vycházejí tuny.

A při vyslovení slova "angažovaná" literatura nejen fantastická se mi dnes dělá šoufl.

R. Polášek 15.11.2022 15:05

Tak já myslím, že to je dáno dnešními podmínkami. Dříve, dokud se psalo na "poctivých" psacích strojích, tak autor musel umět si celé dílo nebo většinu díla sesumírovat v hlavě a až to bylo hotové nebo téměř hotové, tak to mohl hodit na papír. A takhle se mnohem lépe píše scifi, kde jsou ty věci obvykle omezeny dost striktími podmínkami než fantazy, kde žádné podmínky děje být nemusí. Vytvářet ten děj postupně během psaní je při psaní na psacím stroji mnohem obtížnější.

Naopak při psaní na počítači se děj vymýšlí a upravuje až při samotném psaní mnohem lépe. Uspět tak mohou i spisovatelé, co neumí to dílo udělat předem v hlavě a potom ho hotové hodit na papír, ale vyvíjejí to dílo až při vlastním psaní. A přirozeně vzhledem k dostupnosti počítačů a snadnosti psaní uspěje i spousta nespisovatelů, co nakonec vytvářejí i škváry. A dostanou za to zaplaceno i tak dost, že je to přiměje k dalšímu psaní.

J. Jurax 15.11.2022 17:32

No, nevím, ono škváry i ve scifi i fantasy byly i dávno před počítači, akorát že u nás - tedy případně kromě sovětských - nevycházely. Vyvalily se na nás až po sametu.