18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S. 30.5.2006 16:12

Dík!

- za připomenutí - každé - německé  větve byvší výtvarné kultury v českých zemích.

 Jako kunsthistorik jsem kdysi, když jsem nastoupil v jedné galerii v bývalém pohraničí, zkusil z depozitářů vybrat a uspořádat něco na příp. výstavu. Hned jsem to však vzdal - kromě obtížného prosazení to bylo taky příliš, příliš formálně, tématicky i duchovně (duševně?) vzdálené mým milovaným moderním českým klasikům. Upřímně řečeno, bylo to často jasně opožděnější či provinciálnější. Ano. No vždyť to byla provincie, ne Praha ani Mnichov. No ale teď, s tím odstupem, už to je historie - tak je to snad i plus: nepoznaná určitá exotika... Začít by se všude mělo takovými minuciózními nádhernými věcmi, jako Orlikovy grafiky v ŽM 2002(?), grafické portréty známých lidí a tak.

K tomu českému začátku století - kdybyste (i ve stáří) slyšel Willi Nowaka, pardon Viléma Nowaka, fascinovalo by vás to, jakoby čeština nebyla jeho rodným jazykem. Byly i takové zvláštní případy. On sám se po něm. školách přichýlil k Čechům - a přece ještě v 30. letech, když na školu přišel Maďar z pozdějšího jižního Slovenska Endre Nemes, ožil a náhle s ním - mezi ostatními studenty - Čechy - začal mluvit německy... aby mu to usnadnil. Dixit Endre Nemes sám, mně. - Na Moravě P. Hrabal ještě za první republiky rýpal své úžasné lesní scény zcela v duchu Vídně zač. století, to byl jeho svět (a místo)... A sám měl averzi k Praze a stýskalo se mu po staré monarchii... a to byl český Moravák. Poslední zemský moravský vlastenec - opět přímo od něj. - Spousta lidí mezi Č a N se jasnému začlenění brání.

Ach, střední Evropa. Magický, stísňující, inspirující, nebezpečný, fascinující, domov tvořící guláš.. Ach, mein lieber Augustin, alles ist hin, hin, hin... - Jste šikovný. - JS

No to jen unterwegs.

Jakub S. 2.6.2006 17:53

?

Pane Šlachrte, pane Neffe, čtete i ohlasy? I tento? - JS

G. Pašek 26.5.2006 18:29

1000 dobra vygumuje 1 křivda . . . .

Takový je svět a obvzláště lidé  . . . .

G. Pašek 26.5.2006 15:23

Pane Šlajchrte, nemáte tušení jak závidím tu Vaší krásnou češtinu . . .

Rád čtu Vaše články.

Zdeněk Lukeš 26.5.2006 8:22

Díky za Brömseho

Brömse byl fenomenální grafik, díky panu Placákovi za výstavu a panu Šlajchrtovi za připomenutí, hned se tam půjdu podívat!