20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

KULTURA: Tunel, věž a víno

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Tomas Jasny 20.9.2006 23:56

K válečné historii vinohradského železničního tunelu

Ke konci války v roce 1944 a až do jara roku 1945 byl vinohradský železniční tunel považován za jeden z nejbezpečnějších krytů a to nejenom pro Pražany, ale hlavně pro vlaky, které byly oblíbeným terčem anglo-amerických kotlářů (bitevních letadel přizpůsobených na boj proti těžké technice, jako tanky, lokomotivy a obrněné vagóny).  Z pátého patra našeho činžáku ve Vršovicích jsem s klukovským zápalem často pozoroval jak se takový kotlář prudce snesl na michelské vlakové seřadoviště pod Bohdalcem,  vypálil dávku nebo dvě na místní lokomotivy a pak pokračoval s občasnou palbou po vlacích zběsile uhánějících přes vršovické nádraží směrem k tunelu. Před tunelem kotlář ostře uhnul doprava vzhůru nad vinice Grébovky (současné Havlíčkovy sady) aby se vyhnul palbě německé protiletadlové baterie střílejících z protějších strání na Pankráci.    

doxa 20.9.2006 23:30

Myšlenka tunelu jest prostá jako Kolumbovo vejce

Oleg Goodday 20.9.2006 14:19

Velice pěkné

Děkuji autorovi za krásný příspěvek, duchaplností a vzdělaností tak lišícím se od většiny zdejších výtvorů. Ještě jednou, děkuji. 

kanuk 20.9.2006 2:59

Kdo umí ten umí

 "V 8. století před Kristem .... Štola vytesaná ve skále byla dlouhá přes půl kilometru, dělníci ji razili z obou stran a uprostřed se naprosto přesně setkali."

Tak to teda klobouk dolů. Ti dědulové lecos uměli.

vita 20.9.2006 16:11

Re: Kdo umí ten umí

Pokud vím, tak ta štola navíc nebyla rovná, ale pěkně esovitě zahnutá - a to ve 3D...