Neviditelný pes

KULTURA: Svět bez hodnot - Naše násilí vaše násilí

21.4.2018

„Bůh je mrtev.“ Nitzsche
Dostojevský dodává: „...všechno je dovoleno...“


Opuštění respektu ke kořenům evropské civilizace křesťanství a helénským ideálům uvolnilo ve XX. století cestu k nezměrnému utrpení, vyvraždění šesti milionů Židů německými nacisty a vyvraždění statisíců, možná milionů v lágrech Ruska i dalších zemí sovětského bloku.

Hluboce souhlasím s názorem Jeho Excellence pana kardinála Duky a českých a moravských biskupů k uvedení hry Naše násilí vaše násilí. Ač nejsem věřící, vždy jsem vnímal Písmo, stejně jako díla Platona a Aristotela, jako základ sdílené evropské civilizace. Systematické ničení našich kořenů vede k celkovému současnému mravnímu marasmu v celém světě.

Uvedením hry Naše násilí vaše násilí, v níž Kristus znásilňuje muslimskou ženu, představuje kapitulaci tvůrců, kteří se považují za umělce, na humanistické ideály Evropy snahou šokovat až na krev a získat tím punc umělecké výjimečnosti.

Česká veřejnost přijímá kupodivu tuto hloupost s apatií a vzorně jí v tom sekundují i politici hlásící se svým zaměřením ke křesťanské víře, jako pan Kalousek, Bělobrádek, Cyril Svoboda. Především od nich bych očekával apelaci na projev občanského odporu.

Nejsem věřící, jsem snad i umělec, jsem pedagog, ale tak odpuzující hledání cesty k popularitě lze vyložit pouze kulturní zaostalostí a nevzdělaností. Napsal jsem v tom směru Jeho Excelenci, panu kardinálovi Dukovi dopis, v němž jednoznačně podporuji distanci Jeho Excelence a českých a moravských biskupů k této inscenaci.

A rád bych vyzval všechny věřící i nevěřící lidi dobré vůle, aby veřejně projevili svůj názor na inscenaci, která si nárokuje podporu z našich daní. Obhajoba pana ředitele, kterou veřejně projevil, pro mne zcela podrývá název divadlo Národní.

Převzato z autorova blogu s jeho souhlasem



zpět na článek