25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Blail 22.7.2011 0:27

Reakce na názory ostatních

K ostatním názorům jen tolik, že pokud se stát rozhodne financovat jakoukoli formu kultury, není pak obhajitelného důvodu, proč by měl jedné formě přispívat a jiné ne, navíc pokud daný projekt prokáže, že jeho činnost je společensky přínosná (což činnost rádií jako je Ethno, Rastafari aj. nemá problém prokázat). Pokud chceme polemizovat, které aktivity podporovat a které ne, můžeme také dojít k závěru, že raději žádné, aby to bylo spravedlivé...a můžeme stavět silnice. Budeme státem, který kulturu nepodporuje, zato je zemí s největším podílem asfaltu na rozloze:o). V ničem nenajdeme 100% shodu celé populace republiky, takže o tomto musí rozhodovat stát, ale musí nastavit taková pravidla, aby stejnou šanci měly jak velké filmové projekty, tak malá internetová rádia aj. aktivity. Z našeho pohledu (RR) by stačilo, kdyby stát nezisková, navíc nějak společensky prospěšná rádia např. podpořil únosnějšími pravidly placení práv za vysílanou hudbu, když si na ně jako nezisková nemohou vydělat. A že si to stát nemůže dovolit? Nechci tu detailně rozebírat provozní náklady takového neziskového rádia, ale zřejmě byste byli velmi překvapeni, jak nízko lze držet náklady, když lidé něco podnikají skutečně kvůli té oné věci, nikoli pro hmotný přínos (řádově se jedná o jednotky tisíc kč a 90 % z toho jsou poplatky za hudební práva). Mrzuté na tom je, že je mnoho lidí s invencí, chutí a ochotou obětovat svůj čas a energii na kvalitní projekty, bohužel hlavní bariérou jsou právě finance - jejichž většinu naopak drží často ti, kteří žádnou invenci, natož ochotu dělat něco užitečného nemají. Zde je řada na státu, aby řekl: "Podporuji kreativitu a kvalitativní růst svého obyvatelstva, podpořím tedy invenci". Nápad a prostředky na jeho realizaci totiž většinou bohužel nejsou soustředěny u téže osoby.

O. Blail 22.7.2011 0:27

Reakce na názory - p. Procházka

Zdravím vás, nedalo mi to a podstoupil jsem tuto komplikovanou registrační proceduru, abych se tu mohl vyjádřit.

Nejprve panu Procházkovi: rád pomohu eliminovat přihlouplost a sděluji, že toto rádio dělám se svým kamarádem a skupinou několika nadšenců opravdu zcela z lásky k věci, z vědomí přínosu pro společnost (aniž bych chtěl jakkoli polemizovat, kdo to vidí jak moc či málo přínosným), bez sebemenší odměny, naopak nás provoz rádia stojí vlastní peníze. A to nejsme příjmem žádní členové dozorčích rad (jsme učitel a programátor). Chápu sice, že dnešní doba připouští jen velmi malou pravděpodobnost, že by někdo něco dělal z čirého našení či vědomí "povolání", avšak právě tak tomu v našem případě je.

M. Procházka 13.7.2011 8:40

Spletité cesty.....

Bylo by záhodno také uvést,kdo toto rádio financuje a kdo za ním stojí.V dnešní době věřit,že to dělá nekdo z lásky,je přihlouplé.

J. Kunes 13.7.2011 5:54

statni podpora

Myslim, ze statu vubec neprislusi, aby financoval podniky typu radio rastafari a spoustu podobnych. Jejich cinnost je (mozna) chvalihodna, ale s poslanim statu nijak nesouvisi. Takove organizace si penize na svoji cinnost musi poridit z prispevku lidi, ktere presvedci o svoji prospesnosti. Stat uz nekolik radii provozuje CR xxx a nuti obcany jejich provoz hradit. Nevidim zadny legitimni duvod, proc by mel financovat jeste dalsi.

Navic argumentovat poukazem na to, ze jinde se vynakladaji penize neefektivne, je velmi slaby. Stat, ktery selhava ve svych zakladnich funkcich, napr. udrazba a budovani dopravni infrastruktury, vybira jedny z nejvyssich dani na svete a je zadluzeny, si financovani projektu typu radio Rastafari proste nmuze dovolit.

J. Skála 13.7.2011 10:50

Ty argumenty o neefektivnosti

jsou navíc úplně mimo. Neefektivní a nesmyslná je vůbec podpora filmového průmyslu. Zde se o kultuře a umění nedá mluvit.

T. Pansky 13.7.2011 1:23

Proc je nezjednodusit? ... S miliony vyhozenymi na ...

... podporu ruznych filmovych projektu ma autor pravdu. Proc ale vyhazovat penize za neziskova radia? Pole medii (televize, radio, internet) muze fungovat naprosto dobre bez zasahu statu. Ceska verejnopravni media se z komunistickych dob take moc nezmenila, nebyl duvod. Byla vladnimi hlasnymi troubami drive, zustala tak i nadale. Pritom by uvolneny prostor byl rychle vyplnen soukromymi programy o ktere by divaci jevili zajem. top0625top@live.com