25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Domočech 28.4.2008 12:30

Ať si pražská kulturní fronta ODS užije. Dýchala pro ni desetiletí. Teď je posílána do penze.

A tak to má být.

šefelín 28.4.2008 12:20

Re: Re: Zkreslování

Tento  dotaz, pane  Berclay,  by  Vám  určitě  jistě fundovaně  vysvětlil  statečný  strážmistr  Arazim,  spolumajitel  restaurace  U  Kalicha,   principál  muzikálového  divadla v  Nuslích a  neúplatný   strážce   naší  demokracie,  senátor  za  ODS,  T.  Töpfer.  Ten  má  můj  obdiv, takto  aktivní,  plodný  a    pestrý   život,  snad  nedokázal  žít  ani  Jára  Cimrman.

hanzal 28.4.2008 12:15

Re: Pane Adlere

Pokud si myslíte, že zrovna Semafor a pan Suchý je pochybná kultura tak to jste pěknej magor. Jako soudruh radní Richter

vta 28.4.2008 12:12

Velmi dobře si vzpomínám na jednu nejmenovanu herku z Vinohrad,

kterak si v 90. na jaře v TV pochvalovala, že teď už nebudou muset hrát pro svozové publikum, pro ty burany, které tam navezli z nějakého JZD. To bylo poprvé, kdy jsem řval na obrazovku. A tu nejmenovanou krávu jsem proklel, aby hrála už jen pro ty, ke kterým ji srdce táhne. Když jsem ji pak viděl, jak se snaží v Tovaryšstvu Ježíšovu uhrát  skoroprázdné hlediště (a ve Vinohradském mají nějaké jeviště - to ta prázdnota přímo duněla), říkal jsem si, že bych měl být asi s kletbami opatrnější.

Ne že by mi jí bylo líto. Za kus hovězího ji považuji ještě teď.

Co má Suchý co vykládat o Semaforu? Suchý Semafor rozehnal - hned v 90. si svolal schůzi a všechny, kteří nepatřili do jeho ansámblu - Šimka, Krampola, Dvořáka, Sobotu... vykopl. Zbyli on, Molavcová a obměňovaná tlupa zaměnitelných dívek. A představení založená na starých (dobrých) písničkách, pár nových (nejlepších tam, kde Suchý vykrádal sám sebe) a fórech u nichž jsem se nemohl zbavit dojmu, že jsem je ž někdy (nejednou) slyšel.

Pak se ještě nechal přesvědčit, že mu restitut pasáže Alfa Semafor zrekonstruuje - a nechal se pitomě vyšoupnout. Restitut mu podle očekávání nakašlal, zřídil tam cosi lukrativnějšího a S+M kočovali dokud jim Magistrát nezrekonstruoval jiné divadlo.

Semafor měl být původně SEdm MAlých FORem - ne exhibiční místo jednoho herce dávno po zenitu...

sociolog 28.4.2008 12:02

Re: Adler, Adler,

To jenm rasisti nerozlisuji mezi kseftem a kuturou. A snazi se oboji zlikvidovat.

sociolog 28.4.2008 12:00

Re: Pane Adlere

Ja nevim, zda si kdy byl v divadle. ALE POKUD SE DOSTAT NA PREDSTAVENI TREBA V DIVADLE NA BEZ ZABRADLI, , ANIZ BY SIS NEOBSTARAL ISTKY PREDTIM.

Kdybys tak ucinil tak bys vedel, ze neni duvodu, nicit divadelni kulturu Prahy a okoli nejakymi ekonmi, kteri chodi leda tak na Bilou, ktera pry chce koupit Divadlo v Karline. A mozna, ze i to je duvodem cinnosti pana Richtera. Aby ta cena, kterou nasi ve stne mire zikuchtivi jak nekulturni "nabizeci" musikalu , byla v dusledku krachu so nejnizsi.

To nejdulezitesi pan Adler ovsem opominul. Nase revoluce zacla v divadlech. Coz nemame ani spetku ucty k civilni kurazi lidi, kteri to za nas na sebe vzali, abychom mohli zit, i kdyz castu zcela bezduche (proti gustu zadny disputat) - svobode.

Pamětník 28.4.2008 11:59

Adler, Adler,

nejsou voni mešuge?  Kšeft je kšeft, to jako správnej žid nevěděj?

Tak jakýpak dotace?

vta 28.4.2008 11:58

Re: Re: pan Suchý

Byla taky doby, kdy Semaor nebyl jen Suchý s Molavcovou. Chodilo se na Dvořáka, na Šimka s Grossmannem, pozdšji na Šimka se Sobotou (a Nárožným) nebo na Šimka s Krampolem - tedy ne že by to byl můj šálek culifindy - ale chodilo se.

Ledva revoluce přeběhla - už Suchý všecky vykopal. A teď brečí...

vta 28.4.2008 11:53

A proč ne?

Proč mají platit pár snobům jejich hochintelektuální zájmy ti, kteří takové zájmy namají? A nebo nebudou mít ani na dotované vstupenky? Ti, kterým se zvedly daně, zavedly poplatky tu 30Kč, tuhle 90, tamhle... stačí trochu marodit a jsou z toho stovky a tisíce. Pro většinu lidí dost velké peníze.

Proč by měli platit - a ještě držet huby?

Ostatně, pan Havel by si svou urpremiéru mohl zaplatit ze svého důchodu  - stejně mu ho platíme všichni.

Shakespeare MUSEL psát tak, aby v neděli vymámil penci z tovaryše. Tu jednu penci, kterou si tovaryš uškudlil z týdenního platu - a mohl se rozhodnout, jestli ji utratí za Macbetha, za štvanici psů na medvěda nebo za prostitutku. Nemyslím, že by někdo z našich Velkých Umělců byl větší umělec než Shakespeare.

Pejzlerka 28.4.2008 11:51

Re: Záchranci kultury padají stále hlouběji..

Nedávno  si  takhle  zažebrala-  zafńukala v pořadu  Jak  to  vidí  ČRo 2,  známá herečka,  podle   i jiných  jejích  znalostí, i  na  slovo  vzatá  odbornice  na  velkochovy  slepic,  T.  Fišerová   Prý,   v  současné  době  nemůže  zkoušet,  protože  nedostali  grant,  zahořekovala  nakonec   do  mikrofonu.

brblal 28.4.2008 11:40

Pane Adlere

česky orle,v minulých dnech bylo ve sdělovacích prostředcích uvedeno,kolik divadel a divadélek je v Praze a kolik v Paříži.V Paříži je jich asi o 40 více nežli v Praze,ovšem,o kolik má Paříž více obyvatel nežli Praha?Prostě když je v nějakém oboru podnikání přetlak,musí končit ti,kteří neumí svého konzumenta uspokojit.Tak to prostě bývá.Také jste se zmínil o filmu,že bylo dobré jej ihned po sametu odstřihnout od peněz a státu.Po II.světové válce měl Beneš opačný názor a jednu z prvních věcí bylo filmové ateliery zestátnit.Možná právě proto tam vznikaly kvalitní díla oproti dnešku.A ještě poznámečka:sám podnikám a žádnou dotaci jsem od státu za těch 2O let nedostal.Proč by měla mít výjimku pochybná kultura???

baltahsar 28.4.2008 11:20

Re: Re: Chudí umělcové:

Jo, dva miliony berou .. žádnej z nás nemá takový platy 8-o;-D

ttt 28.4.2008 11:12

Spousta kecu a proc

Ja bych si dovolit obsah clanku prevest do kratsi podoby:

"MY jsme umelci. VY jste barbarove. Zaplatte nam divadlo!!!!"

A odpoved bude taky strucna:

Nasr.t

Alf 28.4.2008 11:09

Otázka

Dotoval magistrát v období naší první republiky divadlo Vlasty Buriana, E.F. Buriana nebo V&V atd.?

kerim 28.4.2008 11:03

Re: Veřejnoprávní bude všecko,

Mám problém, neboť mi uniká smysl výrazu veřejnoprávní. Mohl by, prosím , některý z přispívajících koryfejů vyložit obsah tohoto termitu?

Jara 28.4.2008 11:00

Záchranci kultury padají stále hlouběji..

Zachránci kultury fňukají  stále více a více .Je to nedůstojné.Svými pseudoargumenty se až zesměšňují.Jedná se o nepřímé  žebrání.

nestiham 28.4.2008 11:00

nestiham

ano je to podnikání jako každé jiné, když si neumí vydělat at jde dělat něco kde si vydělá- a nemyslím že zrovna divadelníci musí chodit na polévku do Armády spásy

HANA 28.4.2008 10:48

Re: Re: ARCHA A SEMAFOR

TAK PROČ DOTOVATBYLO BY, ZAJÍMAVÉ VĚDĚT JESTLI  WERICH S VOSKOVCEM DOSTÁVALI NĚJAKÉ DOTACE ,HERCE PLATILI KRÁLOVSKY ,DIVADLO PLNÉ.DNEŠNÍ SEMAFOR NENÍ TO DIVADLO NA JAKÉ JSME BYLI ZVYKLÍ ZA DOB TOTALITY ,TENKRÁT DIVÁKŮM NĚCO DÁVALO. TEDˇJE DOST NEPOVEDENÉ, CO SE TÝČE REPERTOÁRU A HLAVNĚ VÝKONY HERCŮ.TAK PROČ DOTOVAT?

PetrK 28.4.2008 10:35

Vždyť je to také podnikání!

Chce-li někdo podnikat, nejprve by si měl spočítat, co ho to bude stát, kolik mu to vynese a případně požádat o úvěr, nebo si sehnat sponzora. Jsou snad umělci něco jiného?

Psí vrah Čumil 28.4.2008 10:21

Re: ARCHA A SEMAFOR

Ano, soudružko, kultura má být pro všechen lid, ne pro pár snobů, kteří si své zábavy nechávají platit dělnickými penězi...;-D

HANA 28.4.2008 10:18

ARCHA A SEMAFOR

DIVADLU ARCHA BY NESTAČILO ANI DESET GRANTŮ , ABY MOHLA UVÉST HAVLOVU HRU NA ,KTEROU PŘIJDOU JENOM SNOBI .CHTĚLA BYCH VĚDĚT ,KDO TADY ZAPLATÍ ZA ZAMĚSTNANCE DIVADLA SEMAFOR DLUŽNÉ SOC. A ZDRAV. POJIŠTĚNÍ ,TO NEPLATIT NĚKDO JINÝ , TAK MU ZRUŠÍ PODNIKÁNÍ .

HANA 28.4.2008 10:10

RCA A

Denny55 28.4.2008 10:02

Dotace jako nástroj.

Mne osobně nejvíce zaráží to že tito giganti naší kultury o sobě tvrdí že jenom oni jsou ti správní kumštýři a proto musejí za každou cenu dostávat ty zatracené dotace. Nerozumím dnešní a nebo spíše jejich kultuře a proto mi dost vadí když mi někdo říká co se mi má líbit a co ne. Proč někdo kdo si o sobě myslí že všemu rozumí, říká že když půjdu do jiného divadla a ne do toho jejich tak jsem vlastně kulturní barbar. A nakonec jim ještě radnice platí provoz. Když jsem v televizi viděl pana Suchého jak lítostivým hlasem říká že on je vlastně obětí té strašné grantové politiky!!!

V devadesátých letech pan Suchý vyhodil ze Svého Semaforu ostatní herce a autory (mimochodem ty kteří tam dostaly nejvíce diváků)  tak se nemůže diví že k němu do divadla nikdo nechodí. Pokud tam někdo chce jít tak ať si zaplatí plnou cenu za vstupenku a pak si svůj nevšední kulturní zážitek zajisté lépe vychutná.

pondělí 28.4.2008 9:59

Petře Adlere,

 jako vždy, od 60.let min. století, blábolíte nesmysly a i teď plácáte pseudoideolog. plky. P.Suchý prostě neví, kdy odejít. Patří mezi ty, kteří tzv. trpěli. Ale kolik divadel mu všechny ty minulé doby postavily? Kdysi to byl opravdový velikán textu, nyní už jeho "ukrutné" srandy, které plodí snad dvakrát do roka, jsou k lítosti...A divadlo prázdné...

Barclay 28.4.2008 9:56

Re: Zkreslování

Jenže dotace na vstupenku je možné získat i na komerční projekty. Proč ale dotovat vstupenku??? Proč dotovat muzikálová divadla se vstupenkou za 700? Skutečně není nedostatek diváků důkazem kvality - stejně jako není důkaz kvality jejich dostatek!

Kelner 28.4.2008 9:35

Zkreslování

Článek a vůbec celá kampaň za záchranu pražských divadel je hrubým zkreslováním skutečnosti.Realita je naprosto jiná. Pražský magistrát na divadla dal stejnou částku, pouze ji rozdělil jinak. K této změně došlo na základě soudní stížnosti jednoho z majitelů divadel. Nevím z jakého důvodu by měl být divák méně kulturní než člen grantové komise. Celá změna totiž spočívá v tom, že část prostředků byla grantové komisi odebrána a určitá částka bude přidělována přímo na zakoupenou vstupenku.vstupenku.  Nevidím důvod dotovat poloprázdná divadla. To že do konkretního divadla nechodí diváci není důkazem jeho kvalitzy.

-ferry- 28.4.2008 9:14

Autor by si měl rozmyslet ..

.. používání spojení jako "pan,nebo soudruh .." ap.Působí to rušivě a hloupě.Autor zřejmě stále spoléhá na emoce lidí.Myslím ale.že skoro dvacet let od převratu to už moc nezabírá.Autorovi to ale může pomoci,nemusí tolik přemýšlet ...:-(

Psí vrah Čumil 28.4.2008 9:01

Mno, jsem rád, že aspoň někdy má pan Adler všech pět pohromadě.

Na rozdíl od řady komentátorů. Ale je hezké a pěkné, že by se pan radní Richter uplatnil nejlépe v normalizačních časech. Kravatku kýžené barvičky už ostatně nosí.

MMch - slovutný magistrát je zřizovatelem tuším osmi scén. Měl by se tudíž starat o jejich blaho, nikoli o blaho soukromníků.

Barclay 28.4.2008 8:50

Re: Kdo platí, ten poroučí.

Platí daňový poplatník!

Barclay 28.4.2008 8:49

Re: Kdybyste si přečetl zákon o hlavním městě Praze,

Ano, to máte pravdu, o tom není sporu. Za rozdělení peněz odpovídají zastupitelé a tudíž mají i příslušné pravomoci. Ale to by nemělo rozhodně znamenat, aby tyto peníze přidělili hlavně svým kamarádům, příznivcům jejich strany popř. sobě samotným. A už vůbec ne na komerční aktivity.

A oni si to i uvědomují, proto nějaká pravidla pro rozdělení těch peněz vytvořili. Bohužel ta součastná jsou tristní!