24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

KULTURA: Slovanská epopej

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Váňa 18.6.2010 9:00

V mnohém nesouhlasím

Za prvé, soud nezamítl žalobu, nýbrž zamítl návrh na předběžné opatření. To není totéž, a tak prosím pište o tom, čemu opravdu rozumíte.

Za druhé, za odepření výstavy Slovanské epopeje v Japonsku bych na Magistrátě Hl. m. Prahy nechal někoho zavřít. Protože nějaký politik (po kterém za 10 let nikdo ani nevzdechne)  slíbil, že na podzim budou obrazy v Praze, a ony by byly zresturované v Praze až na jaře, to je něco tak hloupého, že si ještě častěji kladu otázku, jak moudří jsou asi ti lidé, kteří o nás rozhodují.

A pak v neposlední řadě i morální stránka věci: přijmu-li od někoho dar s nějakou podmínkou, tak se tím zároveň zavazuji tu podmínku splnit (pakta sun servanda - platí co je ve smlouvě). A řekl bych, že na rozmyšlenou měla Praha času dost.

Rozebírat teď, jestli jsou to obrazy dobré nebo špatné, moderní nebo nemoderní, nesoucí správný odkaz Slovanství nebo ne, je jen hloupá vytáčka. Jestli se Praze nelíbí a jestli nechce splnit darovací podmínku, nechť je prostě vrátí, a bude vše vyřešeno.