25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zirje 5.4.2006 14:04

ehmm

tedy pánové, vy jste schopni si skutečně z textu vybrat to podstatné, nepotřebovalo by vaše po povrchu klouzající inženýrské racio trochu duše? jasně, měli jste jen věcné připomínky - no právě že jen ty! 
dino 5.4.2006 16:59

Re: ehmm

Taky je mi trochu líto, že už se tady poslední dobou stalo zvykem inteligentní příspěvky na pozitivní témata spíš nekomentovat. Prověřil jsem . Jo, takhle když z PC kane předvolební krev, žluč a jiné tělní tekutiny, to je tu znalých a kompetentních. I pár set... někdy. Chtěl bych jen poprosit ty, kdo v podobné náladě usedají ke klávesnici a chtějí se podělit o něco potěšitelného, aby se nenechali otrávit. I když se třeba netrefí do hodnosti fregatního (korvetního či jiného) kapitána. Mimochodem, ono to s těmi hodnostmi, šlechtickými i vojenskými, vůbec není jednoduché - např. francouzská a rakousko-uherská soustava hodností (šlechtických i vojenských) se liší tak, že se skoro nedají převést jedna na druhou. O Britských ostrovech nemluvě. Takže - nesuďte nerozvážně, jak praví Evangelium a pan kardinál...
zirje 6.4.2006 7:53

Re: Re: ehmm

ve vojenství se skutečně nevyznám a v hodnostech tím méně, přiznávám. Znám případy obrácené, když čtu články týkající se mého oboru, chytré a přemýšlivé, jen ta terminologie a jiné oborové speciality kulhají často i na tři nohy.....  snažím se být k podobným prohřeškům schovívavý, i když to se mnou často hýbe - vím, že o to se tu často skutečně nejedná.  
dino 6.4.2006 10:20

Re: Re: Re: ehmm

Souhlas, já Vás nechtěl kritizovat - bohužel si ve svém oboru taky užiju dost nepřesností od nadšených (vždycky), chytrých (většinou) a přemýšlivých (občas) laiků, a někdy si musím držet jednu ruku druhou, abych je nepraštil - a těma sevřenýma rukama si zakrýt ústa, abych je nesepsul . Jen jsem tak meditoval, kdyby se např. srazili ve dveřích francouzský hrabě, říšský hrabě a třeba anglický pair, kdo by měl vlastně přednost? NEVÍM - ale to nic nemění na tom, že si rád počtu o lidské kuráži, šikovnosti a invenci, i když jsem na štíru s technickými termíny. Přeju krásný den.
AceBaran 5.4.2006 8:17

fregatní kapitán

Jen bych trošku upravil - hrabě Dubský dosáhl sice hodnosti fregatního kapitána, ta je ale o stupeň níž než plnohodnotý kapitán (v rakouské terminologii kapitán řadové lodě), takže ani zdaleka se nerovnal admirálské hodnosti (mezi freg. kapitánem a kontradmirálem je kromě kapitána řadové lodi ještě komodor). Pro suchozemské krysy stačí vědět, že fregatní kapitán je ekvalentní hodnosti podplukovníka. Na druhou stranu jeho hodnost nebyla v rakouském kontextu zanedbatelná, neboť takových kapitánů byl onejvýš několik desítek, zatímco podplukovníků tisíce, rakouská marína byla přece jenom maličká... Jediný čech v admirálské hodnosti byl Bořivoj Radoň, který se k 1. 11. 1918 stal právě kontradmirálem.
jmk 4.4.2007 12:54

Re: fregatní kapitán

Bořivoj RadOń nebyl zdaleka jediným Čechem s touto hodností! A co viceadmirál Františejk Holub aj.? "Ceské dějiny" rakouské maríny jsou mnohem bohatší...

Jmk

PPP 5.4.2006 6:49

titul

Pane Šlajchrte, nejsem odborník a proto si nejsem zcela jistý, zda v textu správně používáte šlechtické predikáty a jména urozených s jejich tituly. Nekritizuji, ale asi bude třeba abychom se všichni poučili, až budou naši představitelé a význanmí činitelé uváděni v tisku s jejich titulaturou. Pamatujme, že jen někteří se narodili jako urození a dejme Jeho Jasnosti co jí po právu patří.             V úctě neurozený plebejec PPP, sine nobility.