25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pavlik 18.6.2008 19:46

křečkové a sysli

byli tady vždycky, já to ale vidím neekonomicky - holaaryjoooo. Tak se držte, pane Suchý.

občan Prahy 6 12.6.2008 5:39

p. Suchý: málo diváků = moc vás nepostrádají. A co váš svazek s StB?

Patologický oportunista a sebestředný člověk se snaží prezentovat svůj soukromý zájem (zde dobré živobytí z "umělecké tvorby" a nějakou tu slávu emeritní celebrity, jakkoliv posametová svoboda, tedy i konkurence, jeho pýchu celebrity u vyhladovělého totalitního publika nijak nenahradí) coby nóbl služma jakémusi veřejnému zájmu, potažmu jakési "kultuře". Good try, Mr. Suchý, ale průměrný občan a daňový poplatník je, v roce 2008, triošku dál, než dychtivý, ve slepotě totalitních možností držený naivní občan ČSSR roku 1968, 1978 nebo 1988.

Je-li jádro vaší argumentace v tom, že jste - uplatil? udělal dojem? - na radní z Prahy 6 a ti vám "za kavalírské nájemné", jak cudně píšete, trvale propachtovali majetek všech občanů městské části (nepochybně postavený i provozně dotovaný z prostředků miliónů obyvatel venkova), pak nám, na oplátku - kdo toto plnění, zejména nezávisle a nepodujatě kontoluje? - prý dáváte produkci, "kterou postrádáme v televizi a v divadlech bulvárních."

1) ra vědomá šleha o "bulvárních" divadlech je, pokud si myslíte, že to nevíme, důkazem vašeho elitářství, nedostatku sebereflexe, urážlivého posuzování hodnotového žebříčku těch tisíců spoluobřanů ČR, kteří "bulvární" divadla navštěvují a štědře je, kupováním lístků, podporují.

2) Pokud se domníváte, nebo jste přesvědčen, že vaše tvorba je kvalitnější než bulvár, že je o "HOCHkultur" máte na to jméno, podnikatelský nástroj, s.r.o., navíc - za totalitní zásluhy nebo zapůsobením na radní naší Prahy 6 - oproti 99% jiných divadelníků, nzískanou pohodu stálé střechy nad hlavou za "kavalírský" nájem (sdělte za jaký zlomek skutečných nákladů vám to dávají).

Tradičně, když si šumař myslel, že dělá hochkultur, král, šlechtic, měšťan nebo biskup si ho najali, aby jim zakázku splnil. Hledejte mezi mecenáši, ne v kapse obyčejných daňových poplatníků.

občan Prahy 6 12.6.2008 5:59

když (dotovaný) Semafor s.r.o. zeje prázdnotou: Moc vás nikdo nepostrádá

Kde jsou tedy ti spoluobčané, nejlépe nedobrovolní plátci daní, kteří podle vašeho argumentu "postrádají v televizi a v divadlech bulvárních" tu "kvalitu", kterou váš Semafor s.r.o. (beztak štědře dotovaný "kavalírským pronájmem" budovy) údajně oplátkou za nájem za hubičku nabízí?

Přicházejí z Prahy 6? Z jiných částí Prahy? Přijíždějí do Semaforu s.r.o. za "hochkultur" z blízkého nebo dalekého venkova? Nebo z vísek našeho pomezí? Jako velice inteligentní člověk víte, že ti všichni vás, nedobrovolně, protože to máte dohodnuté s nějakou komisí Na praze 6 nebo ma magistrátu celé Prahy, stále, po léta, ze své kapsy, nejednou na úkor základních životních potřeb svých, svých rodin i svých dětí dotují?

Více kolik rodin a domácností žije z ruky do úst nebo - díky daňopvému zatžení - nemá naději dopřát dětem, sobě, prarodičům nic z toho, co považují za mnohem, mnohem potřebnější, žádoucnější než dotovat vaše ego a životní úrověň?

Že se, jako člověk, který díky exklusivnímu postavení za desetiletí totality a nesvobody, stejně jako po ní, dávno i v těchto věcech orientuje, nestydíte demagogicky, urážkami vkusu průměrného spoluobřana, který je šlověk jako vy, odkazy na "bulvár" a podsouváním toho, že na vaši tvorbu (údajně lepší? vyšší?) občané a daňoví poplatníci řekají, protože jí "postrádají v televizi a divadlech buklvárních"?

Většina šmíráků a kumštýřů, díky tomu, že se ve standardních profesích neuživili, měla a má levicové tendence. Měl je i J. W. Rich (aka Jan Wwerich) atd. atd. Volali jśte po "tvůrčí svobodě", ikdyž ta za reálného socialismu možná nejednou byla, navíc štědře placená (jak i Menzel a Barrandov těď nostalgicky naříkají) než ta reálná svoboda tržní ekonomiky. Teď svobodu i tvůrčí máte a jako sebestřední paraziti a elitisti bez sebereflexe demagogicky a urážlivě k těm, kteží vás už teď, po léta, ne podle výsledku referenda, nuceni z daní živí, nárokujete žít z jejich kapes.

občan Prahy 6 12.6.2008 6:53

Prosím o "netvůrčí", zato pravdivý popis spolupráce s StB

Jiří SUCHÝ, nar. 1.10.1931, důvěrník StB, ev. č. 35235, krycí jméno FAUST - textař, zpěvák, skladatel, autor, herec, výtvarník. Nyní - ředitel a vlastník divadla Semafor s.r.o..

Takové popsání, vysvětlení toho, jak vás a ostatní ve vedení nebo komparsu Semaforu StB a jiné orgány vedly ke spolupráci, o to by byl nepochybně alespoň tak velký zájem mezi spoluobčany a daňovými polatníky jako je o vaší současnou uměleckou tvorbu. Navíc: Pracovníci oddělení kultury pražského magistrátu vám zde nemohou ve sdělení pravdy nijak bránit.Možná kdyby jste dal dohromady nějakou dokumentační hru, která by - zejména z vašich osobních zkušeností - ilustrovala praktiky jednání orgánů totality i jak jste vy, jiní, "typičtí" "pracovníci kulturní fronty" s těmito věcmi úspěšně nebo méně úspěšně (ne)vyrovnávali .... možná by to zaoplnilo sál Semaforu s.r.o.

Možná kdyby jste dal dohromady nějakou dokumentační hru, která by - zejména z vašich osobních zkušeností - ilustrovala praktiky jednání orgánů totality i jak jste vy, jiní, "typičtí" "pracovníci kulturní fronty" s těmito věcmi úspěšně nebo méně úspěšně (ne)vyrovnávali .... možná by to zaoplnilo sál Semaforu s.r.o.

BM 12.6.2008 10:01

rukopis blba

Mily obcan Prahy 6 mas v juesej dvojnika, ktory ma rovnake priestory medzi usami na prenajom a pouziva hrdinsky rovnaku anonymnu proxy aj s vydatnym vyuzitim bold zvyrazneni pre svoje vylevy.

Vid diskusia k dnesnemu clanku HISTORIE: Utajená Plzeň 1953 Autor: ČechoAmeričan IP: 24.151.75.xxx Datum: 12.06.2008 04:44

Jan 12.6.2008 19:01

Re: p. Suchý: málo diváků = moc vás nepostrádají. A co váš svazek s StB?

Pane Suchý,

omlouvám se tímto za anonymního občana Prahy 6, je to blb. Řekněme si pro názornost, že on ze svých daní přispívá na ostrahu fotbalových zápasů, a já zase přispívám na dotaci divadel jako je to Vaše, a můžeme být všichni spokojeni. Díky za optimismus, a vůbec za vše

Jan Mlynář, občan Prahy, obyčejný daňový poplatník

clay 11.6.2008 23:29

pane Suchý

sám to říkáte: děláte zábavu. Tím je řečeno vše a ta spousta vznešených řečí, co se opublikovalo pro zdůvodnění preference osmi divadel ze sta pražských...to jste si mohli fakt odpustitRv

matěj 11.6.2008 22:17

Dotujme veřejné záchody,ty jsou základní kulturou města.

Splachovací,ne suché!

pepe 12.6.2008 0:36

Re: Dotujme veřejné záchody,ty jsou základní kulturou města.

tu chudáčku!!!Rv(Y)

zd 11.6.2008 19:59

jen tak

Jen mě tak napadlo, když  tu 2 měsíce pláčeme nad nedoceněním skutečné pražské kultury, jak je to s ní asi jinde. Třeba v Plzni, Liberci nebo Ostravě...Konečně, je nás na tom venkově 9 milionů. Tam ji nikdo nepotřebuje, nebo má menší finanční nároky, nebo už dávno vymřela a zbyli jen ti diváci Novy a čtenáři Blesku a pouze Praha nás drží nad vodou, nebo jak to vlastně je? Bylo by to zajímavé vědět už pro srovnání.

vlasta 11.6.2008 20:14

Re: Tahle poznámka už bude notně za hranicí tématu,

ale například pro moji babičku byly po celý její život jedinou literaturou modlitební knížky. A dovolím si tvrdit, že byla člověkem kulturnějším a potřebnějším než mnohý dnešní kulturní profesionál.

zd 11.6.2008 20:33

Re: Re: Tahle poznámka už bude notně za hranicí tématu,

Možná ani ne tak daleko za hranicí :-).

Hluboké vody zřídka bouří - a tiše žijí lidé moudří ...říkal Puškin.

Vodička-sapér 11.6.2008 22:15

Re: Re: Tahle poznámka už bude notně za hranicí tématu,

Šťastná to  žena, paní  Vlasto  laskavě  promiňte,  opravdu  s touto otázkou  nemyslím nic  zlého,  ale  nebyla  ona    navíc,  ještě porodní babičkou?  S  ní  by se  pak  kdejaký  současný  žebrající principál, byť  legenda,  nemohl  srovnávat  ani  náhodou. Přeji  Vám  dobrou  noc.

Eva D. 11.6.2008 23:59

Re: Re: Tahle poznámka už bude notně za hranicí tématu,

R^VV

verenka 11.6.2008 19:48

p.Suchemu

Vážený majstre,par pismenok zo Slovenska-mozno sa k Vam dostanu.Semafor a Vy ste moja mladost./krasna/ Spominam si,ako sme zachytavali texty Vasich pesniciek,ako sme mnohe slova komolili-dlho sme pospevovali"stihla jak dlan",ako moj otec absolvent Karlovej univerzity stupol v nasich ociach ked nam vysvetlil,co je to klokoci a ked napisal p.Slitrovi,aby upravil text z Preco Jano ides-preparat na Proc tam Honza bezis-projektor./vedel byt-otec pekne ironicky/ .Spominam si,ako nam v puberte pri Vasich pesnickach mäkli kolena s chlapcami pri ohniku-ach ouvej kde ty snehy jsou...vnimali sme krasu slova i melodie,zanechalo to v nas stopy.A ten pan radny?ten mozno zanechal stopy typu aku ma erekciu a ako je uznanlivy  v societe velkopanskych prostitutok nazyvanych celebrity a za kraty cas po nom ani ony nevzdychnu i keby sa s Bemom vybral  na najvysiu horu sveta .Jeho vrcholom je dobry raut,party a ukazovanie sa v tv.No a co ked nebude Semafor.Mate pravdu .nic.Len dalsie generacie budu citovo plochsie,ale zato budu vediet kde ma ktora celebrita G bod.Tiez dolezite,nie?

vlasta 11.6.2008 20:09

Re: První půlka Vašeho příspěvku ano.

Ta druhá :-/. A to si určitě o sobě tvrdíte, že jste člověk kulturní. Jak těžké je udržet si "fazónu".

kmotr58 16.6.2008 15:45

Re: p.Suchemu

myslím, že jste vytvořil něco bez uvážení. To, co bylo pro Vaši generaci pohlazením na duši, je pro současníky nezajímavé. Oni taky chtějí své "Semafory". Jejich poznání je jiné, netlačte je do toho co se líbí Vám. A že něco zanikne je normální, pozitiva se nadále udrží v literárních záznamech a v mosazné cedulce na budově. Jak můžete vědět, že nevznikne něco lepšího, přínosnějšího. Druhá půlka Vašeho příspěvku je obyčejná závist a pokrytectví. Každý si chce ochutnat něčeho pěkného a na Vás už asi nezbylo. Nechte mládí vydovádět. Na základě čeho si pak přidělujete formát všeználka sdělením, že nové generace budou citově plošší ? Jak to víte ? Zklamal jste mně.

vlasta 11.6.2008 18:54

Pokud jde specielně o Semafor,

bude muset přijít nějaký úplně nový. Semafor.

JK 11.6.2008 18:45

Pan

 farář Kalous, návštěvou u pana děkana ve Studenci, vkládá do úst svých farníků, žertujících o jeho chudobě: „s tím farářem je lekrací, on má kalhoty hrkací“. Oba mužové smáli se tomu upřímně a i mně, dítěti už plynule čtoucímu, líbilo se to moc. Jen pomalu jsem přivykal náročnému humoru Jiřího Štuchala a pamatuju si jistě, že V+W mi připadali jacísi sveřepí a nevlídní – kdoví, čeho by byli schopni. Ale doba si rovnala lidi k svému obrazu a dodneška, když to na mě přijde, pustím si něco od S+Š radši z SP desky než z nějaké MP3. To byl, z pohledu pamětníka, vývoj přirozený a možná dokonce jsme byli svědky jeho vyvrcholení. To aspoň napadá člověka při pohledu na různé baviče, vybírající své žerty z hlubin senkroven, kteří v soudném člověku vyvolávají odpor a úzkost. Jiní zase jsou tak pravdiví a romantičtí, že ztratili všechnu vnitřní sílu a připomínají emocemi zmítanou prázdnotu – pohled neskonale trapný. Tito a jim podobní jsou dnešním dětem a byli už jejich rodičům tím, čím byl kdysi jiným K.V.Rais. Vždy znovu v práci i jinde mě zaráží neschopnost lidí takto vychovaných pokročit od té senkrovny někam dál a jejich zlostná reakce na cokoliv, co se z té senkrovny nezrodilo. Snad to trochu připomíná, včetně ztráty schopnosti logické úvahy, drsný svět Eulenspiegelův nebo prostoduchý svět služek a cesta bude za čas znovu objevena. Je těch zpola zavátých cest stále víc, nejen ta, již jsem se pokusil neohrabaně popsat a kdo na nějaké takové ještě je, pomohl by asi všem, kdyby se snažil držet tradici do poslední možné chvíle. O panu Suchém v tomto smyslu není možné pochybovat a jsem vděčný za jeho povzbuzení.

vlasta 11.6.2008 18:58

Re: Pan

Příspěvek spíše do Literárních novin :-/

čtenář 11.6.2008 18:23

Ach jo, pane Suchý,

existuje Semafor s.r.o., to jest obchodní společnost. To ani náhodou není společnost, která nemá vytvářet zisk. Naopak, má se snažit, aby byla nejen rentabilní, ale i zisková. Pokud se jí nedaří, nemá dobrý podnikatelský záměr, tak jako obchodní společnost skončí. V žádném případě nemohou obchodní společnosti zatěžovat daňového poplatníka nároky na nějaké granty. To platí v případě, že Semafor s.r.o. a divadlo Semafor jsou jedno a totéž. Pokud o všem nejsou, pak by být jednoznačné jasné, kdo o granty pro divadlo žádá a kdo je příjemcem oněch grantů. Je-li to Semafor s.r.o., pak by se měly prozkoumat finanční toky ve směru Semafor s.r.o. a divadlo Semafor. A to obousměrně. Pak ještě existuje OSVČ Jiří Suchý, která má jako živnost jisté činnosti. Tady je také důležité, jak se projevují vztahy OSVČ, Semafor s.r.o. a divadlo Semafor. Ve hře jsou peníze daňových poplatníků. A tato věc nemá vůbec co dělat s nějakým přetahováním se o uměleckost vyšší, nížší, či nulovou, jak se tu "umělecká fronta" snaží pořád podsouvat.

A ten pan Kratochvíl se ozval, proč se neměří všem stejně. Ekonomicky ........... O žádné míře uměleckosti nebyla vůbec řeč.

Majkkl 11.6.2008 19:03

Re: Ach jo, pane Suchý,

.. a já prostě tvrdím, že dávat dotace od daňových poplatníků takové komerční šmíře, jako jsou muzikály s Lucií Bílou v divadle páně Kratochvíla, je nesmysl. Tyhle srágory se vždy uživí samy, od toho se zvou komercí. Se stejnou logikou byste měl doporučit placení koncesionářských poplatků televizím Prima a Nova, přece taky vysílají televizní pořady a obchod je obchod, ne?

Tante 11.6.2008 19:11

Re: Re: Ach jo, pane Suchý,

Nezlobte se, ale hry pana Suchého z poslední doby taky nejsou žádné umění! A kdo má posuzovat, kdo dělá umění a kdo ne? Vy snad? Prostě buď budou dostávat malá divadla dotace všechna, nebo žádná. Stejně jako malé pivovary. Stejně jako kdokoli jiný.

čtenář 11.6.2008 19:55

Re: Re: Ach jo, pane Suchý,

:-)  Vůbec netvrdím, že má pan Kratochvíl dostávat granty a dotace, ale že na ně má nulový nárok i divadlo Semafor (pokud je provozovnou fy Semafor s.r.o.). A vůbec (k čemu zase to meldování o uměleckých kvalitách ?!!), obchodní společnost je obchodní společnost a mapovatelnost finančních toků je mapovatelnost finančních toků.

P.S.: Nova ani Prima nemají podíl z koncesionářských poplatků. Ty vůbec "Majkkle" rád mícháš jabka s hruškami. Nejen tady a teď.

Emil XX 11.6.2008 22:44

A nebylo by lepší neplatit koncesionářské poplatky NIKOMU

Nebo si dokonce myslíte že by se privatizací ČTV mohla její kvalita dále zhoršit???

Za 30 let bude Lucie Bílá "klasika" tak, jako je jí dnes Semafor. Budou na ni chodit nostalgičtí důchodci. Nikoho nenapadne mluvit o "srágorách."

A co byli svého času Beatles. "Pustá komerce," já to pamatují. A psychologové zpracovávali rádobyučené rozbory, co na nich ty fanynky vůbec vidí, počínaje účesem... 

clay 11.6.2008 23:34

Re: Re: Ach jo, pane Suchý,

pan Suchý zde o sobě říká, že dělá zábavu......o umění není řeč. A mně nepřijde ani zábavnej. Nechť ho každej sponzoruje vstupenkami. Sály prázdný, zástupy obhájců nekonečné...to je pane rozpor;-D

V. H. 11.6.2008 22:53

Re: Ach jo, pane Suchý,

Na to "V žádném případě nemohou obchodní společnosti zatěžovat daňového poplatníka nároky na nějaké granty." jste přišel jak? Např. výzkumné granty běžně získávají komerční subjekty. Někdo (správa, samospráva apod.) vypíše granty a definuje si podmínky, za jakých se o ně lze ucházet. Zpravidla tím chce podpořit rozvoj něčeho, co pokládá za přínosné. Otázkou pak samozřejmě může být, jak vypadají ty podmínky a jestli výsledek bude tak přínosný, jak se doufalo...

josef kroumen 11.6.2008 17:43

nechutné

už mi ti somráci lezou krkem. Ty maringotky v minulosti měly něco do sebe. Drzost a nenažranost ...

Majkkl 11.6.2008 19:05

Re: nechutné

Chápu. Kultura pro tebe rovná se Blesk a A-ha, viď!

vlasta 11.6.2008 19:34

Re: Re: nechutné