19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N 12.8.2008 1:26

sken knihy

je k dispozici na ...share.com serveru ... /files/135283543/Lomborg_ZchladteHlavy.pdf | 54868 KB (viz odkaz zveřejněný v diskusi minule). To pro ty, co si knihy zásadně nekupují, neb je už nemají kam skládat a v knihovně čeká na zapůjčení fronta na rok dopředu... A v elektronické podobě vydavatel neprodá a neprodá, ač by to čisté PDFko mohlo mít jenom pár MB... ;-)

Ladislav N 12.8.2008 1:31

Re: sken knihy

Ale ale..., tahle poznámka patří do diskuse k článku

EKOLOGIE: Velmi účinný chladič hlav;-P

krmič 11.8.2008 19:10

ještě k autorským právům

Může zde někdo srozumitelně vysvětlit, proč autor kdejakého napsaného škváru musí mít zaručena svá práva (vydavatel zaručen svůj zisk), když narozdíl od něho vědec - také autor, ale vědeckého objevu - má přímo nařízeno dát výsledek své práce všanc veškerenstvu bezplatně? Autor technického řešení pak může být chráněn jenom patentem, což je cesta problematická a neschůdná.

Nepřeháníme to s tou evropskou kultů(!)rností?

vobčan 11.8.2008 20:48

Re: ještě k autorským právům

Krmiči, kdo Vás nakrmil myšlenkou, že vědec  má přímo nařízeno dát výsledek své práce všanc veškerenstvu bezplatně? 8-o

EW 17.8.2008 1:06

Re: Re: ještě k autorským právům

Pokud dela ve statni nebo verejnopravni instituci a dotycnou vec nepatentuje tak ano, publikuje ji zadarmo - tedy ten ucenec. No - samozrejme copyright ma ten vedecky casopis, kde je to uverejneno.

Ray Bradbury 11.8.2008 17:41

Ještě

pořád píšu. 351 Fahrenheit mě napadlo skoro před 60 lety.

Ladislav N :-))) 11.8.2008 17:49

Re: 351 Fahrenheit

;-) Nebylo těch stupňů 451, pane autore? ;-P

Viktor 11.8.2008 17:14

O čem to tu je

Je to příznačné. Zcela zřejmě jsou autorská práva problémem, který musí do budoucna knihovnictví řešit,  chce-li se kvalitativně rozvíjet. Zrovna tak je ale jasné, že tady to fakt nevyřešíme.

Přesto se najde dost lidí, kteří se stále dokola budou do krve hádat zrovna o tenhle bod - jako by nebylo dost neméně zajímavých "knihovnických" témat. 

Ladislav N 11.8.2008 16:22

Pan architekt (?) "šakal" napsal: "Víte všichni, že digitalizace je DRAŽŠÍ než stavba nové knihovny? To by jeden neřekl...co?

Nevíme. Měl byste své tvrzení doložit nějakými reálnými čísly, která by nám přiblížila, kolik miliard Kč stojí digitalizace knih, jakých a v jakém rozsahu. Jinak je nutno takový údaj chápat pouze jako výkřik do tmy....

Navíc vaše tvrzení o "neustálé redigitalizaci" považuji z a nesmysl z neznalosti, protože se týká problematiky zálohování dat a ne jejich "opakované digitalizace".... :-P

Viktor 11.8.2008 16:34

Re: Pan architekt (?) "šakal" napsal: "Víte všichni, že digitalizace je DRAŽŠÍ než stavba nové knihovny? To by jeden neřekl...co?

Řekněme to asi takhle - pokud si někdo přečetl článek o stárnutí CD a DVD médií a vyvodí z toho, že se to "skenování na cédéčka" bude muset co pár let opakovat, tak by se opravdu měl nadále vyjadřovat už jen třeba ke splavňování dolní Otavy a chovu včel v okrese Jeseník.

Pokud totiž cokoli vypustí k digitalizaci knih tak tu myšlenku rovnou zabíjí, bez ohledu na její skutečný obsah.

jezevec 11.8.2008 15:40

vopčane

jaký je rozdíl mezi tím, když si knihu může ZDARMA a KDOKOLIV pučit 

v JAKÉKOLIV knihovně (buď fyzicky, nebo přes MVS) - a nebo kdyby si jí stejně zdarma mohl stáhnout a přečíst na netu? pochopil bych kdyby autoři protestovali proti knihovnám a/nebo proti nezpoplatněnému půjčování - nechápu ovšem proč protestují proti jednomu ze způsobů jak si NENAKUPUJÍCÍ tu knihu přečte.

každý si může dojít do knihovny - stejně jako každý by si mohl okopírovat digitální podobu knihy. ani jeden by si knihu nikdy nekoupil.  v čem je rozdíl???

Viktor 11.8.2008 15:51

Re: vopčane

Rozdíl tu samozřejmě je. Dramatický. Tu papírovou knihu z knihovny si okopírujete za cenu cca výtisku z knihkupectví - takže to není zajímavé (pokud neokrádáte zaměstnavatele :-/ ), navíc kvalita výsledného produktu je nevalná.

Okopírování digitální podoby je poněkud jednodušší a levnější, kopie je stejně kvalitní jako originál.

Ladislav N 11.8.2008 16:04

Re: Re: vopčane

Princip má ovšem háček - knihovna půjčuje (z nějakého "bohulibého" důvodu) zdarma, otázkou tedy je, proč papírové ano a digitální ne? Vźdyť onen "bohulibý důvod" není monopolem knihovny - poskytovat vzdělání a půjčovat knihy zdarma...

Tady je zjevný rozpor v ochraně autorských práv (ať si autor naloží se svým dílem podle vlastní úvahy) a zákonem zaručeným výsadním právem veřejných knihoven autorská práva legálně porušovat.

Otázka "nač vlastně máme knihovny" je aktuální právě z pohledu moderní doby (a ochrany autorských práv pouze X let od vytvoření díla),  protože všechno, co tuto lhůtu již překročilo  je k šíření volně  předurčeno  -  a je jenom otázkou, kdo  a kdy  (a s jakými náklady) dílo v digitalizované podobě zveřejní. ;-)

vobčan 11.8.2008 16:51

Ladislave N!

Ano, zrušme knihovny! Ať si lidi knihy kupují a basta! ;-P Konec socializmu - již nic zdarma! Autoři nejsou nikoho poskokem! Zapraný socializmus v makovicích kvete a kvete! Kde kdo by chtěl vydělávat nadstandard, ale na druhou stranu by chtěl od jiných výhody zdarma (to neberte osobně - to mluvím pro širší čtenářstvo diskuze).

Proč papírové ano, digitální ne - viz odpověď jezevci v tomto vláknu příspěvku. Ladislave Ladislave N, co kdybyste o věcech přemýšlel více do hloubky. To byste pak některé věci zde ani nenapsal. :-P

Co se mi nelíbí, že implicitně souhlasíte se zlodějinou: ...a je jenom otázkou, kdo a kdy (a s jakými náklady) dílo v digitalizované podobě zveřejní. Fuj, že se nestydíte. ;-P Nebo jste to myslel jinak? 8-o

Ladislav N :-))) 11.8.2008 17:12

Re: Ladislave N!

Nejsem socialista, který se snaží lidi "převychovat" k potřebě režimu. Vycházím jenom z přirozenosti lidské, kterou m.j. studuje i ekonomie. Buďte si jist, že pokud bych věděl, kde se dá koupit za rozumnou cenu (tedy nikoli za cenu papírového výtisku, jak nám analogii předvedli prodejci hudebních nahrávek na Internetu, kde požadovali vyšší částky za stažení v MP3, než byla cena kvalitativně vyššího CD), nakoupiil bych. Je to levnější, než "shánění" po netu něčeho zdarma.

Potíž je v tom, že smysl této tržní volby fungující jako obecný princip nechápete a melete to samé pořád dokola. Já jenom říkám, že trh si vytváří poptávku po něčem, co vy nechcete poskytnout - a lidé si tu mezeru ("díru na trhu") nakonec zaplní sami a bez nutnosti zaplatit jakoukoli přímou platbu za vypůjčení-stažení - podobně jako dřive u hudebních nahrávek či filmů. Jenom vy budete na podstavci ze žuly stát v dešti i pálícím slunci a se zdviženou pravicí mečem mávat a křičet: "Zadarmo ani písmenko, žádné půjčování zadarmo ani v knihovně!" ;-P

vobčan 11.8.2008 16:41

jezevče, prskáš nesprávně :-)

Je tady jeden důležitý (pro autory a vydavatele) ochranný faktor. Knihovna má dejme tomu jeden exemplář knihy k půjčení. Ten je třeba velmi žádaný, tak jde z ruky do ruky. V takovém případě se kniha obvykle půjčí jen na dva týdny (jinak na měsíc) a žadatelé jsou v pořadníku. Takže si ji v okolí dané knihovny půjčí max. 24 čtenářů za rok. Kdyby byla do knihovny umístěna a následně zpřístupněna v digitalizované podobě, tak v ten samý den si ji může stáhnout téměř neomezené množství lidí (dané jen konektivním výkonem serveru). A už by nebylo potřeba ji kupovat. A taky by se nekupovalo, ale kradlo a kradlo a zase kradlo! :-/

Je neuvěřitelné, jak omezené myšlení mají ti co tvrdí, že když se může půjčovat kniha papírová, proč by nemohla i digitální, že je to stejné. NENÍ!!

šimon klein 11.8.2008 17:00

Re: jezevče, prskáš nesprávně :-)

takže ty knihovny jsou zřízeny proto, aby se tolik nečtlo....a hlavně dalo vydělat vydavatelům....ježkovy  brejle 8-o

vobčan 11.8.2008 17:11

Re: Re: jezevče, prskáš nesprávně :-)

Vydavatelé i autoři jsou stejnými ekonomickými subjekty jako jakýkoliv jiný subjekt vytvářející činnost za účelem zisku - tedy nejsou tu od toho, aby někomu něco poskytovali zdarma! Akorát že kryptosocani to zkrátka nedokážou pochopit, a přichází na ně panika, že by už zase neměli mít něco zdarma (paraziticky, na úkor někoho jiného).

Ladislav N :-))) 11.8.2008 17:22

Re: subjekt vytvářející činnost za účelem zisku

Já to pořád říkám, že ta OSA a DILIA s vysokým výpalným z kde čeho (čístý papír zatím bez poplatku, nakupte si do zásoby!!:-)) způsobila lenost autorů, kteří ztrácejí motivaci přiblížit se co nejvíce svým čtenářům ekonomickou vazbou a přímou platbou za využití autorského díla. Vy místo toho, abyste studoval chování lidí a hledal cestu a model, jak se tomu chování přizpůsobit a využít jejich (časově omezené) ochoty platit, hledáte důvody, jak jim to znemožnit. Tohle už je vážně kauza pro Dr. Chocholouška... ;-)

vobčan 11.8.2008 17:51

Re: Re: subjekt vytvářející činnost za účelem zisku

Právě že chování lidí studuji a z toho také vycházím. Právě z toho! A proto nepovažuji digitalizaci jako cestu ani model (na  kterém by autoři neprodělali). Vy to vidíte jen ze svého pohledu někoho, kdo by zaplatil. Ale jak jsem již napsal - jeden zaplatí, deset ukradne. Navíc jaký systém poplatků - nějaká paušální nivelizace?

Ještě k modelům - znám lidi, kteří svou cestu i distribuční model mají. Jen jim ke spokojenosti chybí, aby nemuseli ze zákona poskytovat autorská díla knihovnách a dokonce si ani vůbec nepřejí, aby se v knihovnách objevily. Mají pro to své důvody.

A vOSU a DILINu ani radši nezmiňujte! Ty mám rád jak vosinu v (Y)

Ladislav N :-))) 11.8.2008 18:05

Re: Re: Re: subjekt vytvářející činnost za účelem zisku

Tak to dejte k soudu a třeba část zákona ÚS zruší jako protiústavní . ;-) Za umístění knih do knihovny by měli autoři platit reklamní poplatek, žádné "zdarma"!!;-P

vobčan 11.8.2008 20:51

Re: Re: Re: Re: subjekt vytvářející činnost za účelem zisku

A aby nemuseli ten reklamní poplatek platit ;-P, tak by měli mít právo na vyloučení svých knih z knihovního systému. Mnozí by to určitě ocenili.

vobčan 11.8.2008 21:01

Re: Re: Re: Re: subjekt vytvářející činnost za účelem zisku

K tomu soudu - už jsem inicioval situaci, která by určité věci mohla k ÚS dostat, ale protistrana se toho lekla a neudělala to, co jsem předpokládal že udělá (mohl bych to následně soudně napadnout). Jinak to bohužel z pozice běžného (v)občana možné není. To by museli předložit návrh nějací posranci či špenátoři.

jezevec 11.8.2008 20:07

Re: Re: Re: subjekt vytvářející činnost za účelem zisku

opakuji dotaz:

opravdu si myslíte, že pokud někomu znemožníte knihu si půjčit zadáčo v knihovně (ať už v jakékoliv podobě) - že si tu knihu půjde KOUPIT? že si nepočká třeba rok-dva, až o ní nebude takový zájem? že si nesežene PDFko v nějaké komunitě která knihy publikuje do PDF a sdílí?

že si jí nepůjčí od někoho kdo si jí koupil a už jí 4x přečet? dejte si na hlavu vobklad!!!!

pokuste se prosím pochopit, že jsou lidi (jako např jezevci) - kteří pokud nějakou knihu chtějí VLASTNIT, taxi jí prostě koupí, bez ohledu na to kolikrát už jí přečetli, a v podstatě i bez ohledu na to kolik stojí - získat knihu v digitální podobě před zakoupením vytištěné knihy je může leda více motivovat ke koupi - - -  zároveň tak existuje komunita lidí - kteří si danou knihu NIKDY NEKOUPÍ ale chtějí si jí prostě přečíst. a takoví lidé si knihu nikdy nekoupí - seženou si jí ku přečtení, od kamaráda, z knihovny, xeroxovanou, nebo z nějaké pirátské dílny na CD, nebo počkají až se ocitne v levneknihy či u čejky v antikvariátu - ale pokud se jim to pokusíte znepříjemnit, stejně si knihu nekoupí.

pravím jako vastník cca 7-8 tisíce knih, z nichž asi tak třetinu jsem ještě nečetl, ale chtěl jsem je vlastnit - zatímco dalších řádově 10.000 knih jsem přečetl, ale nikdy bych si je nekoupil. nemám je kam dát a vím že nebudu chtít si je přečíst podruhé.

vobčan 11.8.2008 20:56

Re: Re: Re: Re: subjekt vytvářející činnost za účelem zisku

Důvody i vysvětlení jsem již uvedl jinde na diskuzi, nebudu se opakovat.

A co se týče kradení, mělo by se holt přitvrdit. Je sice pravda, to co tvrdíte, ale proč to někomu ještě zjednodušovat.

Zatím tady nikdo z těch zastánců digitalizace nenavrhl systém, který by eliminoval všechny pro autory negativní stránky takového počinu.

Ladislav N :-))) 12.8.2008 0:07

... Re: subjekt vytvářející činnost za účelem zisku

Ale vy pořád chcete "spolehlivý systém" k placené distribuci digitální cestou, jinak knihu nedáte, zatímco ten součesný je mnohem horší o to, že počet čtenářů papírovývh knih klesá a zájem se přesunuje k elektronickým médiím. Jsem přesvědčen, že e-knihy si najdou své přímé kupce i "zloděje", ale i dobrovolné finanční příspěvky na (nejlépe již v e-books) zveřejněný účet autora, pokud nemají možnost knihu získat klasickou metodou v rozumném čase a s rozumnými náklady.

Potíž je v tom, že mezci jako vy tomu brání a "bojují" s větrnými mlýny proti pár povinným výtiskům zanedbatelné ceny pro knihovny, místo aby hledali cestu ke čtenáři a jeho ochotě zaplatit. Tak si trhněte nohou a koukejte se, jak vám ujíždí vlak.... ;-P

jezevec 11.8.2008 20:20

Re: Re: Re: subjekt vytvářející činnost za účelem zisku

opakuji dotaz:

opravdu si myslíte, že pokud někomu znemožníte knihu si půjčit zadáčo v knihovně, (ať už v jakékoliv podobě) - že si tu knihu půjde KOUPIT????? ŽE SI NEPOČKÁ TŘEBA ROK ČI DVA, AŽ O NÍ NEBUDE V KNIHOVNĚ TAKOVÝ ZÁJEM? že si nesežene PDFko v nějaké komunitě která knihy publikuje do PDF a sdílí? nebo že si jí nepůjčí od někoho kdo si jí koupil a už jí 4x přetet? dejte si na hlavu vobklad!!!!

pokuste se prosím pochopit, že jsou lidi (jako např jezevci) - kteří pokud nějakou knihu chtějí VLASTNIT, taxi jí prostě koupíá, bez ohledu na to kolikrát jí přečetli, a v podstatě i bez ohledu na to kolik kniha stojí - získat knihu v digitální podobě před zakoupením vytištěné knihy je může leda více motivovat ke koupi - - - zároveň tak existuje komunita lidí - kteří si danou knihu NIKDY NEKOUPÍ ale chtějí si jí prostě přečíst. a takoví lidé si knihu nikdy nekoupí - seženou si jí ku přečtení, od kamaráda, z knihovny, xeroxovanou, nebo z nějaké pirátské dílny na CD, nebo počkají až se ocitne v levneknihy či u čejky v antikvariátu - ale pokud se jim to pokusíte znepříjemnit, stejně si knihu nekoupí.

pravím jako vastník cca 7-8 tisíce knih, z nichž asi tak třetinu jsem ještě nečetl, ale chtěl jsem je vlastnit - zatímco dalších řádově 10.000 knih jsem přečetl, ale nikdy bych si je nekoupil. nemám je kam dát a vím že nebudu chtít si je přečíst podruhé.

kontrolní otázka: pokud si odněkud seženu PDFko, a kniha mně zaujme natolik že si jdu sehnat - jsem taky zloděj? pokud si knihu seženu v knihovně, a zaujme mně natolik, že si jdu koupit - je to jiný? jeden vobklad nebude stačit!!!!

BAlbert 11.8.2008 21:02

Re: Re: Re: Re: subjekt vytvářející činnost za účelem zisku

Opet se musim, tentokrat jiz z domaciho Maca, vlozit do debaty. Chci ucinit nekolik veci jasnejsimi. Ohledne digitalizace knizek jde v zasade o to, ze jiz dobre sest az deset let jsou knihy pripravovany pro tzv. digitalni tisk a graficka studia je do tiskaren dodavaji v podobe tzv. ostrych tiskovych PDF. V procesu pripravy publikace do tisku existuji samozrejme faze, kdy se pracuje s nahledovymi soubory. Jsou to citelna a pro monitor naprosto vyhovujici rozliseni. Od tech ostrych tiskovych se lisi tim, ze jsou nepomerne mensi (az deset krat) a snadno se daji posilat emailem - napriklad k poslednim jazykovym korekturam, posledni odborne revizi textu atd Jinymi slovy - ceska knizni produkce poslednich deseti let je cela jiz ve sve podstate digitalizovana u vydavatelu, ale i u autoru, v grafickych studiich. Studia ovsem nespravuji autorska prava... Klasicka digitalizace knizniho fondu jak NK tak TNK by se tykala titulu vydavanych v letech od Gutenberga az rekneme do roku 1995. Poslednich deset let je digitalizovano...

Jinak, Jezevce, take patrim k lidem, kteri ani nevedi, ze v jejich blizke ci vetsi vzdalenosti existuje nejaka verejna knihovna. Kdyz knihu dnes chci mit, tak jdu koupim si ji a nebo ji holt musim shanet. Ted napriklad snahnim Frybortuv Karneval trpasliku a neni nikde k mani. Kdyz ji seznenu nekde v internetove aukci, dam zcela jiste za ni vic nez kolik stalo pred lety papirove vydani. Kdyby existovala moznost si knihu u Sulce a spol. za poplatek stahnout, budu prvni zakaznik a rozhodne ji nebudu s nikym po siti sdilet. Ono to vsechno je take o slusnosti mezi lidmi a o neprekrocitelnosti jistych stanovenych pravidel. Ale vezmete to tak, ze kdyz se na netu objevi kniha, kterou si bude chtit v ruznych vesnickach a obcich stahnout deset dvacet tisic lidi za 50 kacek, tak tech par tisicovek piratu z mest autorsky honorar tolik nezkrati. Po case zacne vic a vic lidi citi dobre mravy a piratstvi se stane nespolecenskym a hlave netolerovanym zjevem.

vobčan 11.8.2008 22:26

Re: Re: Re: Re: Re: subjekt vytvářející činnost za účelem zisku

Kéž byste měl s tou poslední větou pravdu, jenže skutečnost jde zcela opačným směrem. Dnes platí takové upraveně socialistické: Kdo nestahuje, okrádá rodinu!

Ladislav N 12.8.2008 0:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: subjekt vytvářející činnost za účelem zisku

Jestli to nebude taky tím, že veřejnoprávní média ovládá "mafie", která si obhospodařuje svou klientelu a pečuje o to, aby se jejich výtvory hrály tak často, aby měli na živobytí. A spoustu např. hudby bez přístupu na Internet prostě nikde jinde neuslyšíte - protože ji v rádiu mafiáni nehrají. Takže Internet v tomto směru má velkou reklamní moc, díky níž pak např. Madonna může v Praze chtít za vstupné na koncert 3-6 tisíc Kč i více.. ;-).