28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

Kultura: Pan doktor naordinoval vancouverským krajanům hudbu

Bývalo překrásnou tradicí, že se lékaři velice aktivně účastnili kulturního života svých spoluobčanů. Historie české a slovenské medicíny uvádí množství významných lékařů, kteří vynikli i jako umělci. A mnoho dalších, kteří byli známými filantropy a mecenáši umění. Vždyť ještě za mých studií byla medicína považována za disciplinu překlenující nejen vědu, ale i umění. Funkcí lékaře bylo uzdravovat nejen tělo, ale i duši. Kolikrát jsem si na tuto kdysi samozřejmou část úlohy „našeho pana doktora“ (po boku pana faráře, pana učitele a pana notáře) vzpomněl v posledních letech při sledování současných problémů našeho zdravotnictví.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Esmerald 7.11.2005 18:39

Pro: Dr. Skálu

BRAVO. Být lékařem, či jiným vzdělaným občanem vždy znamenalo být rovněž jakýmsi vzorem ve společnosti. Mám dojem, že mnoho odborníků ( a nepochybuji o jejich schopnostech ) se za svého studia v socialistických podmínkách buďto vzdalo kulturního vystupování jako "buržoazních" přežitků, či tyto ani neměli vrozené.
Zní mi v uších jako odstrašující případ výrok (...jak se jen jmenoval ? ) univerzitního profesora, který prováděl tracheotomii tehdy prezidentu republiku p. Havlovi a na tiskové konferenci o tomto zákroku hovořil ".....o podříznutí krku !!!!" Jistě chtěl být vtipný, ale rozhodně nebyl kultivovaný
Výsledkem v této krásné české zemi je katastrofální všeobecné hulvátství, závist, zlodějina, podvod, lež, korupce.
Přeji Vám hodně spokojenosti.
whocares 7.11.2005 11:39

No, I wonder

Jaký koncert nám asi uspořádá pan doktor Rath ???
zirje 7.11.2005 9:18

repertoir

Ostatně předvedený program vypadá na něco mezi výchovným koncertem a produkcí pro nebohé turisty v Praze
MUDr. Skala 8.11.2005 4:31

Re: repertoir

Omlouvam se za chybu v cestine. Slibuji, ze se polepsim. Jen na vysvetlenou proc jsem nedostatecne sledoval vyvoj pravidel ceskeho pravopisu - ziji jiz  37 let v anglictine a nejsem vzdelanim muzikolog, ale  jsem profesorem detskeho lekarstvi se specializaci na onkologii a hematologii. Dekuji za porozumeni.
zirje 7.11.2005 9:16

to Enci

o 2 sekundy!
Esmerald 7.11.2005 17:39

Re: to Enci

" O dvě secundy" oizději ale cíl stejně ujetý.
Příteli, jste jistě bez dechu nadšením a přesvědčením o své vlastní inteligenci, že jste oběvil pravopisnou chybu v projevu vzdělané osoby, která tento jazyk již jistě pokládá za druvý či třetí a dělí se s doměle chápavým čtenářem o zážitek, jehož význam nechápete.
Sám jsem až do nedávna v této oblasti žil svých 40let produktivního života a vím, co znamená kousek domovské kultury a její pravdivá " reprezentace".
Doufám jen, že to sám "myslíte upřímně" a nepatříte k té hulvátské "Vole...Vole" spodině. 
zirje 7.11.2005 9:15

ještě

partitura prvních houslí taky není marná Že bych začal odborně psát o skalničkách, třeba?
Enci 7.11.2005 9:13

Akorat

bych si dovolila podotknout, ze pan doktor je opravdu veliky umelec - nebo pan autor veliky ignorant. O jak rada bych dokazala zahrat partituru pouze na prvni housle! (patrne chtel autor napsat, ze pan doktor zahral part prvnich housli, to by pak melo smysl)
liddy@seznam.cz 7.11.2005 11:27

Re: Akorat

No, víte - asi neberete v úvahu, že pan doktor žije v Kanadě už desítky let a že jeho detailní znalost ČJ tomu odpovídá... Styďte se!!
Encl 8.11.2005 3:50

Re: Akorat

Omlouvam se, opravdu jsem minil "part", ale protoze je to rovnez vyraz anglicky ( kterou se dorozumivam uz skoro 40 let) tak se mi to nejak nezdalo a omylem tedy pouzil vyraz spatny. Samozrejme drzel v ruce MUDr. Neumann pouze jedny housle a hral tedy noty minene pro jeden nastroj. Dekuju za opravu - poucil jsem se.  
zirje 7.11.2005 9:13

stroj času

barokní variace na melodie Beatles? To jsem vážně o hodně přišel.
Esmerald 7.11.2005 17:09

Re: stroj času

Zřejmě jste přišel o malý příjemný zážitek. " Hey Jude " ku příkladu k takové úpravě vyzývá . Klíčové slovo je " příjemný " .
Quetzal 7.11.2005 3:22

moc pekny starosvetsky clanek.

Hodne uspechu a energie do budoucna, pane Skalo!