24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

KULTURA: Nobelova cena pro Dylana

Nobelova komise oznámila 13. října, že laureátem letošní Nobelovy ceny je Bob Dylan – dostal ji za “nové poetické výtvory v rámci velké americké písničkářské tradice”.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 3.11.2016 22:07

Asi bude štěstím bez sebe!

No, záleží na stavu jeho bankúčtu.

Celý život zpíval nikoliv podle not nějaké komise udělovačů vyznamenání teroristům/světovým šaškům. Zjednodušeno.

J. Ptáček 3.11.2016 16:03

Nevím,jestli švédská akademie

Nevím,jestli švédská akademie je zrovna ten pravý "establishment". Myslím, že ten je (třeba pro Američany) trochu někde jinde.

Ale přeji tu cenu Bobu Dylanovi, stejně jako bych ji přál již nežijícímu Vladimíru Vysockému, nebo i našemu Jarkovi Nohavicovi. Jistým způsobem jsou nesmrtelní.

E. Erat 3.11.2016 16:18

Re: Nevím,jestli švédská akademie

Nohavica určitě, jako agent STB, udavač z Těšína a notorický alkoholik, který se neštítil udávat i své nejbližší přátelé jako Karla Kryla za jidášký žold, aby měl na kořku, je oprvavdu nesmrtlná sv....

J. Ptáček 3.11.2016 16:48

Re: Nevím,jestli švédská akademie

Když už jsme u toho, je potřeba oddělit tvorbu a osobní život Např. polský spisovatel Balu napsal bestseller a pak se ukázalo, že vraždil a v knize to popsal. Nohavica samozřejmě nevraždil, jen příliš vyčníval z řady a tak po něm šli. Podobně na tom byl i Václav Havel, Arnošt Goldflam a další. Nohavicu pak "ososlil" Hutka, který se v obtížné době uchýlil do pohodlného Holandska a byl tím pádem vysmátý ...

J. Tolman 3.11.2016 16:58

Re: Nevím,jestli švédská akademie

Jarek Nohavica svým dalším životem a tvorbou provedl účinné pokání, pokud by tedy byl nutné. Je zajímavé, že lidé, kteří jsou stoupenci Klause a Zemana a dalších, jejichž eventuální záznamy o činnosti v STB a KGB byly hned po převratu zničeny a kteří ve své podvratné činnosti stále pokračují, poukazují na lidi jako je Nohavica. Je to zřejmě proto, aby od těch hlavních odváděli pozornost.

E. Erat 3.11.2016 17:10

Re: Nevím,jestli švédská akademie

To bych také mohl spekulovat o podpisu jako agenta V.Havla a celé řady dalších disidentů. I jejich záznamy byly zničeny. Takže vše jsou to jenom spekulace. U Nohavici tomu tak nebylo, záznamy se dochovaly.

E. Erat 3.11.2016 17:07

Re: Nevím,jestli švédská akademie

Šli po spoustě lidí, a spousta lidí nepodepsala spolupráci s STB. Hutka a Třešnák nikam pohodlně neodešli, ale byli režimem vyhnáni. A v té době byl Nohavica písničkář druhé kategorie, chodil jsem na Baráčnickou Rychtu na Šafrán každý pátek, než to komouši zařízli. Hutka, Třešnák, Merta byly legendy, Nohavica, Nos, Lutka atd. zdaleka nedosahovali jejich proslulosti a obliby.Když Hutka zpíval Havlíčku, Havle v době kdy byl V.Havel zavřený tak jsme všichni stáli, a zpívali s ním. Pokud vím tak kromě Nohavici, byl ještě z této party udavač Jimi Čert. Dost dobře nechápu lidi, kteří vyčítají Babišovi jeho estébáckou minulost a večer se vyrazí bavit na koncert stejně morálně křivého člověka, a ještě mu tleskají.

J. Ptáček 3.11.2016 17:54

Re: Nevím,jestli švédská akademie

Ano, ale Hutka, Třešňák, Merta byli političtí bardi - v tom nejlepším slova smyslu. Ale Nohavica není a nebyl politický bard. On skládá a zpíva něco trochu jiného. To je poezie srovnatelná s našimi vrcholnými básníky. Ty písníčkáře nelze příliš srovnávat a klasifikovat jako áčko a béčko. No a co se týče Babiše: on byl vedoucím pracovníkem tzv. organizace zahraničního obchodu (třeba Strojexport, Technoexport, Omnipol atd.) Tam byli všichni pod drobnohledem STB - bez výjimky. Asi bych mu měl co vytknout ale tohle určitě ne.

E. Erat 3.11.2016 18:36

Re: Nevím,jestli švédská akademie

Dobře, nic proti ničemu. Tedy pokud Vám nevadí minulost pana Babiše ( s těmi pézetkami máte pravdu ), tak není ani důvod, aby Vám vadila minulost pana Nohavici. To je legitimní postoj, já spíše poukazuji na ten farizejský postoj řady lidí, kterým to u Babiše vadí u např. u Nohavici nikoliv. Stejně jako vyčítají Zemanovi členství v KSČ - dva roky, ale členství Zdeňka Svěráka - osm let jim nepřekáží, dtto Fero Fenič, a celá řada dalších umělců. Některé písničky pana Nohavici se mi líbí, v rádiu je vyslechnu, ale na jeho koncert bych nešel. V TV se mi nehnusí pan Babiš, vůbec mi nevadí, ale nevolil jsem ho, a ani ho volit nebudu. Ale, také ho nebudu proklínat, když volby vyhraje.

J. Tolman 3.11.2016 15:58

Pokud je někomu dvacet

a není levičák, nemá srdce. Pokud je někomu třicet a ještě pořád je levičák, nemá mozek. Bob Dylan prokázal, že má srdce i mozek.

...leave your stepping stones behind, something calls for you, forget the deaths you left, they will not follow you...

(It ́s All Over Now)

F. Houžňák 3.11.2016 8:43

Jak říkají Němci,

mladí revolucionáři, staří Landráti.

P. Lenc 3.11.2016 9:54

Re: Jak říkají Němci,

Tak tak.

Š. Hašek 3.11.2016 22:52

Re: Jak říkají Němci,

Přesné.

R. Langer 3.11.2016 8:05

Ale no tak,

proč by ti pomatenci měli nějak bojovat proti komunismu, když to prakticky byli komouši? Ale někteří z nich z toho časem vyrostli. Na rozdíl od těch současných. :-(

J. Kovaříček 3.11.2016 1:39

Souhlas

Dobrý článek, naprostý souhlas. Ona je ta Nobelova cena už dávno velkou fraškou. A pro "bojovníka za svobnodu" Dylana jsou ty peníze s ní spojené jen pakatel. Skuteční hrdinové trpí ve věznicích a na ně si nobelometčíci ani nevzpomenou. Takový jest holt ten náš lidský svět. Proto mám rád psy.