25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Železničář 5.3.2007 0:49

Zlaté nádražní restautace.

Po 30 letech služby jsem prošel nemálo nádražních restaurací po celém Československu.Jedno však bylo jisté všude jsem se dobře najedl a hlavně lacino. To jak to vypadá nyní je hrůza.

Hostinští se snaží vydělat za každou cenu a hlavně bez práce. Přemrštěné ceny jídel a piva. Nealkoholické nápoje jsou často drahší nežli alkohol. Točená limonáda už asi neexistuje .

chardone 4.3.2007 15:35

Srovnání a důvody

Všichni tu srovnáváte rozdíly, jaké to bylo za Rakouska a jaké je to po r.1990. Ale snad bylo ještě i něco mezi tím. Zapomněli jste, že v padesátých letech se začalo masivně dojíždět do zaměstníní.A dojížděla především dělnická třída.Z oruhu až 30 km A pracující se chtěl najíst rychle, zrušila se restaurace a místo ní zavedla pultová samoobsluha. A podnikavý personál si chtěl také "přivydělat"(nakrást). Všechno bylo všech.Mezitím uběhly dvě generace, které nic jiného nepoznaly. U nás máme pultovou samoobsluhu dokonce i v Zámecké restauraciTeď to nechce nic jiného, než všechny mladé hned po škole vyhnat na praxi do zahraničí a teprve až se vrátí, bude to snad jiné, naše generace už to nevytrhne.

Vašek 6.3.2007 12:38

Re: Srovnání a důvody

Bohužel s vámi nemohu souhlasit. Od roku 1961 jsem jezdil služebně po ČS(S)R a ve větších městech, respektive na větších nádražích (dopravní uzly) byly skoro vždy restaurace dvě - jedna "dvojka" s ubrusy a kvalitní obsluhou a jedna "čtyřka" pro ty denně dojíždějící do a z práce. S nostalgií vzpomínám na to, že i k obyčejnému "turkovi" byla podávána sklenička sody - to se dnes "nekoná" ani v daleko luxusnějších podnicích. A pro "uspěchané" bývaly kiosky, často i na jednotlivých nástupištích. Zkrátka každý si mohl vybrat podle chuti, času a účelu.

kdokoli 4.3.2007 15:10

bohužel

Vlakem dnes jezdí převážně chudina. Občas jím jedu i já ;-), ale to volím první třídu, protože některé zážitky prostě nemusím. A nádraží vypadají podle toho. Na letišti to holt vypadá jinak.

ladínek 4.3.2007 13:33

je ale pravdou, že bezdomovce nikdo moc neřeší

nevím, ale domnívám se že stav bezdomomovců nikdo nijak moc neřeší, jsou mezinimi lidé kterří by za pomoc stáli, osobně některým drobnou částkou vypomohu, kam mají jít v zimě ,spíš jde o kvalitu zminovaných restaurací kam sám nezabloudím

Rad 4.3.2007 11:20

Vlakem v cizině jezdím rád

U nás nerad, ta špína, zpoždění, neustále ve střehu před zloději... Je pravda, že už jsem to pár let nezkusil. Když stojím v dlouhé frontě u závor v dopravní špičce a mezitím během 10 minut projedou 3 téměř prázdné osobní vlaky, pak se zvednou závory a hned zase klesnou, přemýšlím nad užitečností námi dotované ČD včetně nádražních hospod. Navrhuji privatizaci dráhy a zákon, který zajistí, že dráha nebude obtěžovat národ, hlukem, smradem ani staženými závorami.

Kylchap 4.3.2007 12:16

Re: Vlakem v cizině jezdím rád

"Je pravda, že už jsem to pár let nezkusil"

Takže se jedná o pouhou dojmologii. Zákon o tom, že kamiony neobtěžují národ hlukem a smradem jistě máme.

Ladislav N. 4.3.2007 15:50

Re: Re: Vlakem v cizině jezdím rád

Vy byste zase chtěl všem nařídit, aby museli jezdit "za trest" vlakem, když vy nemáte na benzín (z jehož ceny jde 50% do státní kasy - černé díry)? ;-P

Kylchap 4.3.2007 17:23

Re: Re: Re: Vlakem v cizině jezdím rád

Bohatí lidé jezdí vlaky EC první třídou. Autem jen se šoférem. Socky se prodírají svými škodovkami mezi kamiony.

jirka 4.3.2007 9:56

nádražní hospody

ztratily význam jako i postavení dráhy se mění, přeprava se odehrává více na silnici, zbývá než nostalgie

Alfons 4.3.2007 2:30

To si někdo troufne jíst v restauraci?

Myslím tím v jakékoliv. Než bych tam vlezl tak si raději koupím rohlík a zapiji to vodou. I když ani to za moc nestojí.

Vorda 3.3.2007 18:52

Teplé párky,

Teplé párky a pivo k vlaku jsem zažil naposledy na nádraží v Turnově, a bylo to v září 1958. Pak jsem to zažil po projetí železnou oponou v první stanici za Ašem, když jsem jel v roce 1966 s CKM na čtrnáct dnů do Francie. Odpojili tam parní lokomotivu, připojili motorovou DB, přišli průvodčí v zelených sakách a bíle košili s kravatou, v šedých rukavicích a ti otřeli madla a kliky vagónů. No a než jsme přejeli SRN, vlak dohnal 90ti munutové zpoždění nabrané mezi Prahou a Ašem. Za čtrnáct dnů jsem si při návratu zpět uvědomil, jak je socialismus šedivý...

dvd 4.3.2007 7:47

Pres As

vlak do Nemecka nejezdil

ptakopysk 4.3.2007 15:35

Re: Pres As

on se vorda splet nemyslel Aš, ale Užhorod, nejel do Francie, ale do Moskvy a neměli tam teplý párky, ale teplýho výpravčího...

TREPIFAJXL 5.3.2007 0:07

Re: Pres As

Já mám dojem, že tam něco jezdilo. Do Selbu nebo tak nějak.

Sch.glosátor 3.3.2007 14:54

A kromě toho je prokázáno, že rušení krmelců s alkoholem

výrazně omezuje kriminalitu v daném místě.

Sch.glosátor 3.3.2007 14:51

Je to jednoduché. Dráha byla jediným dostupným dopravním prostředkem.

Hojně využívaným. Na ni byly navázány další služby. Nádražní restaurace ve své funkci  nezanikly. Jen byly nahrazeny motoresty, restauracemi a obchody u benzínových pump.

Magor Milda Dr.Sc. 3.3.2007 23:44

Re: Je to jednoduché. Dráha byla jediným dostupným dopravním prostředkem.

To sice souhlasí, ale i ty motoresty jsou bezútěšné. Dost jezdím po Jižních Čechách, tak vím, že těch restaurací, kde nemají pouze minutky, je už hodně pořídku. Slušnou polévku vám nabídnou tak ještě Vietnamci v Blatné nebo řeznictví v Písku u horního náměstí. Alespoň ten guláš nebo vepřovou v tom Písku dostanete u městského parku naproti divadlu nebo na Velké Hospodě v Sedlici, stolování na úrovni je snad už jenom v hotelu Gabreta v Sušici. Jmenovaná místa mají také přiměřené ceny. Jinde se také najíte, ale za dvojnásobek. Ty motoresty už dlouho ztrácí na kvalitě, bývalé slavné lokály, jako třeba v Obratani mezi Chýnovem a Pelhřimovem jsou už také pod úroveň. Kdysi si tam člověk ani nestačil sednout a už před ním stál vrchní. Spíše stranou přežily typické vesnické restaurace, jako třeba v Drahonicích na návsi u rybníka, ale také vždy plné jedlíků z okolí. Před Budějicemi třeba v obci Sedlec je za kostelem originální restaurace, kde ještě dělají ručně nudle. Už je dnes musíme hledat, ty české hospůdky, kde se ještě česká jídla vaří.

Ing. Václav Křepelka, Ph.D. 3.3.2007 13:47

Někde to ještě funguje

V Brně na hlavním nádraží byla špičkově rekonstruována nádražní restaurace ke konci totáče ke 150. výročí železnice. Dnes po 18. letech ve stejném a pěkném, leč trochu osmnácti lety omšelém interieru to ještě jakž takž jde. Je to zjevně otázka iniciativy dráhy, aby měl slušného nájemce. V Brně by nebyl problém, aby do této restaurace člověk zašel, aniž by někam cestova.

V říjnu jsem cestoval vlakem z Brna do Varšavy a přestupoval jsem v Ostravě hl.n. Využil jsem tamější restaurace a byl jsem velmi spokojen.

Po nejméně sto let byla špičková restaurace v Trenčianské Teplé. Díky tomu, že to byl přestupní uzel pro cestování do Brna. Už jsem tam dlouho nejel, ale slovenské železnice pohřbily přímé rychlíky Brno - Trenčianska Teplá a mám obavy, že i s kdysi vyhlášenou restaurací.

 

astro 4.3.2007 6:48

Re: Někde to ještě funguje

Máte pravdu. Vlakem jezdím často. Často do Brna. A do zdejší nádražní restaurace chodím rád. Je čistá, dobře v ní vaří a je tu ochotný personál. Od pohledu je jasné, že to není "putyka", špinavé a podnapilé osoby by sem ani nepustili. Klidně sem můžete zajít i s dětmi. Jednou jsem tu byl i s vnukem, který je bezlepkář (mnozí z vás asi vědí, že pro tuto dietu bývá restaurace problém) a dohodli jsme se na jídle, které pro něho zvlášť nakombinovali.

Jirka 4.3.2007 17:34

Re: Re: Někde to ještě funguje

Souhlas, v Brně na hl. nádraží je restaurace velmi dobrá, pokud jedu do Brna a mám přes oběd čas tak se tam rád stavím... Jirka

nosál 3.3.2007 12:39

dokud bude dráha

jedn z posledních komunistických skanzenů a další vládu nad nimi povedou odboráři a šílení zelení, bude stát za kulový fšecko, nejen ty hospody. Čurbes, špína, odrbaní a uválení zaměstnanci, špinavé záchody, drzé pokladní, -kde byste tam chtěli mít fajnouvou restauraci? A pro koho?

V. 3.3.2007 12:07

Myslím

Myslím, že doby krásných nádražních restaurací by se mohli vrátit. Musel by to ale vzít do ruky správnej vedoucí. Napadá mě třeba Jirka Paroubek. Aspoň by po něm zbylo něco užitečného.....

Ladislav N. :-))) 3.3.2007 19:05

Re: Myslím

 ;-DR^ ... ten jo. By to rozkrad.

Wrigley 3.3.2007 11:06

Hezký článek

Příjemný článek, vzbudil ve mě trochu nostalgie a zároveň lítosti, že se staré nádražní restaurace asi už nikdy nevrátí. Je prostě jiná doba. Ale vzpomněl jsem si na jednu, kterou jsem před asi rokem navštívil. A to na nádraží Haydarpaša v Istanbulu. Tohle nádraží sice není větší než to třeba v Poděbradech, zato z něj dýchá trocha historie a v nádražní restauraci s bílými ubrusy mají dokonce točený Effes!

Ladislav N. 3.3.2007 9:44

Za komunistické totality byly nádražní restaurace jen upatlané hospody

... a jestli byly lepší, tak všechna čest výjimkám! S otevřením možností danými svobodou volby se do nádražních restaurací holt žádná klientela, která by tyto uživila, nehrne. Se vstupem do EU a nástupem socialistické předpisové přebujelosti mi připadne, že provozovat restaurační zařízení mohou snad zase jen dobrodruzi. :-/

rarach 3.3.2007 12:53

Re: Za komunistické totality byly nádražní restaurace jen upatlané hospody

Nejsem tak stár, abych pamatoval lepší nekomunistické časy, ale pamatuji si opravdu kvalitní nádražní reastaurace (Plzeň, Cheb). Čisté, včetně plátěných ubrusů, ochotnou a rychlou obsluhou. Možná to byl poslední pozůstatek staré úrovně služeb, možná prostá úcta k zákazníkovi a ne jen úcta k výši tržeb.

julo 3.3.2007 7:07

Upadek je vysledkem dneska:

Po strgani klici nastala doba temna a vzikla skupina bezdomovcu ako vysledek novych casu.

doxa 3.3.2007 8:25

Nejsi ty ten Julo Fulo?

Cesilko :-) 3.3.2007 5:59

Skvele!:-)

Vzdycky kdyz jedu doma vlakem a rychlik frci kolem tech opryskanych, rozpadajicich se, nenabilenych budov s rozpadajicimi se davnymi napisy NADRAZNI RESTAURACE,

zazivam stejny pocit nostalgie a smutku. Jeste za meho deststvi, uz za komunizmu,

byla rada Nadraznich restauraci, ktere dobrou tradici cistoty, vyborne kuchyne a vlidne obsluhy zakazniku udrzovaly....:-) Jinak kdepak by dnes mistni doktor, ucitel ci jina honorace vzala cas! na posezeni u kavy nebo tarok! :-) Dnes musi kazdy podnikat, "profitovat", "zurocovat", zvysovat si sebevedomi a kvalifikaci....proste je jiny svet..........Ovsem, osobni kompjutr Nadrazni restauraci nenahradi, byla to krasna tradice................................:-) :-) :-) Diky za mile posezeni zde!