19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

KULTURA: Kostely musíme začít otevírat lidem!

Mnohá místa v Česku skýtají velmi smutný pohled na beznadějně vyhlížející a dlouho neudržované a polorozpadlé kostely. Bohužel se rozhodně nejedná o žádné ojedinělé případy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 22.8.2019 20:55

Kostely, to je úžasná krása v krajině,

P. Juránek 22.8.2019 18:37

Máme ještě středověk?

Máme ještě středověk? Asi ano, pokud si někdo myslí, že by katolická církev měla přežívat, pokud někdo buduje parlamentní modlitebny, pokud se podporuje katolická propaganda, pokud se třeseme nad udržováním vztahů s centrálou pobožných ve Vatikánu. Máme středověk i proto, že nemáme odvahu říci, že vymývání mozků náboženstvím není žádnou pozitivní hodnotou. Náboženství jako princip uvažování je však naprosto amorální, je příčinou nesmírného lidského utrpení po celém světě.

Co se týče kostelů v nadpisu článku, ty jsou na jedné straně ukázkou umu a šikovnosti našich předků, na druhé strabě i ukázkou plýtvání zdroji - ale i tak jsou součástí naší historie. Bylo by dobré najít pro ně rozumné využití, tj. takové o které někdo stojí (muzeum, klubovny, knihovny, noclehárny, ...).

J. Kanioková 22.8.2019 20:35

Bože, bože...

Vy jste jediný občan naší vlasti ? Nemyslíte, že je tu víc lidí, pro které jsou kostely součástí našich lidských hodnot ???

M. Mikulec 22.8.2019 22:16

Re: Máme ještě středověk?

S vymýváním mozků se obraťte do mešit, to bude aktuální.

P. Juránek 22.8.2019 22:59

Re: Máme ještě středověk?

Ano, váš postřeh je správný, jenomže v mešitách i v kostelích se děje v podstatě to samé, lidé se odnaučují samostatně myslet, aby se z nich udělalo poslušné stádo žijící v bázni boží. To, že katolíci nejsou tak konzervativní (své pohádkové knížky neberou tak doslova) jako machometáni, neznamená, že šíření jejich víry je menší podvod. Vyhrazení se proti všem pobožným, neboť zneužívají lidskou přirozenost věřit autoritám, může být spravedlivějším východiskem než středověké protěžování jedné víry nad ostatní. To není výzva k ubližování věřícím ale k odmítání jejich požadavků nerespektovat zákony z náboženských důvodů. Což by mělo platit i pro imigranty. Tedy žádná sharia, halal, hadry na xichtu, obtěžování veřejnosti modelním - to vše tady nechcem protože je to propagace podvodníků.

J. Anděl 23.8.2019 7:39

Re: Máme ještě středověk?

Máme dokonce ještě i pravěk, protože ještě pořád jíme.

J. Anděl 23.8.2019 7:41

Re: Máme ještě středověk?

Ale třeba se to v rámci progresivních ekologických opatření konečně podaří změnit :-)

J. Jurax 22.8.2019 13:58

Kostely, jež jsou architektonickými památkami buďtež udržovány. Koneckonců církve nechť za tím účelem použijí prostředky z restitucí.

Ale jinak, ostatní nepamátné sakrální stavby - na co kostely, když nejsou věřící?

J. Kanioková 22.8.2019 20:47

"prostředky z restitucí." ???

Myslíte, že neprovozují školy ? I sociální služby ?

Jsem absolutní bezvěrec, ateista, nevěřím v žádné nadpřirozeno, ale vůči kostelům a věřícím jsem dost vlídná. Většinou si jich vážím,

znám jich pár a jsou skvělí. Oni tvoří určitou komunitu, která je pro mě dost zázrakem. Drží spolu, pomáhají si navzájem, má-li někdo z nich trápení, má jistotu, že není sám, že se má kam obrátit..

Tohle už mezi námi ateisty dávno zmizelo. Zvláště při bydlení v panelácích. V nich jsme si navzájem až moc odcizení..

P. Juránek 22.8.2019 23:09

Re: "prostředky z restitucí." ???

Mám také řadu věřících kamarádů, kteří jsou skvělí a neotravují mě svou vírou. I já je neotravuji svou nevírou a byl bych šťasten, kdyby to tak mohlo být i nadále. Jenomže svět se jaksi změnil a pokud budeme strkat hlavu do písku dopadneme jako Irán, UK či jiné evropské multikulturní státy.

J. Anděl 23.8.2019 7:50

Re:

Je to opravdu k diskuzi, máte věcnou poznámku. Jen co mě k tomu napadá, když jsem četl ostatní příspěvky... Když někde něco je, obtížněji tam vzniká něco jiného. Ne, že by to nešlo, ale je to maličko těžší. Tak mi přijde rozumné bourat jen s velkou rozvahou. Jen pokud už vím, co chci vybudovat nového (nebo když ruina ohrožuje bezpečnost).

Dává vám to smysl? Záměrně nejmenuji, co by tam mohlo vyrůst, abych nebrzdil představivost...

J. Jurax 23.8.2019 18:29

Ano, tohle mi smysl dává.

D. Píšťala 22.8.2019 12:37

Běžte se bodnout katolíci i s vašima barabiznama !

Franta papež olizuje kafrům hnáty, to je církev jak vyšitá! Zakázal bych jí zrovna tak jako islám !

A. Reček 22.8.2019 13:51

Re: Běžte se bodnout katolíci i s vašima barabiznama !

Asi nevíte, že příklon ke katolické církvi je mezi lidmi největší v Africe.

Z. Lapil 22.8.2019 18:21

Re: Běžte se bodnout katolíci i s vašima barabiznama !

Nemám chuť vás zakázat. Mám chuť si před vámi uplivnout.

J. Kanioková 22.8.2019 20:49

Já taky..

A. Alda 22.8.2019 10:29

Za komunistů bývaly kostely otevřené a přístupné všem.

Teprve po roce 1989 se začaly zamykat a začaly se v nich stavět mříže. Protože se v nich začalo krást. Neuvěřitelně masivně.

R. Langer 22.8.2019 10:34

Re: Za komunistů bývaly kostely otevřené a přístupné všem.

No, ono možná v nich spíš před tím 89. nebylo co ukrást, případně to nebylo ani komu prodat...

J. Jurax 22.8.2019 13:48

Ukrást bylo co. Ale s prodejem byl problém. Solventní zákazníci byli za zašpárovanymi hranicemi. A mimoto krádeže v kostelích byly brány jako rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví, za což byly slušné palety.

J. Sova 22.8.2019 10:54

Re: Za komunistů bývaly kostely otevřené a přístupné všem.

Po roce 89 se objevili zájemci o sakrální předměty, hlavně z Bavorska. Pro ně se kradlo i na objednávku.

Z. Lapil 22.8.2019 18:08

Re: Za komunistů bývaly kostely otevřené a přístupné všem.

Ne tak úplně: http://www.klasterkraliky.cz/content/klaster-misto-internace. A moje máma chodila do kostela ZÁSADNĚ mimo své trvalé bydliště.

Jo, já vím, že víte, já jen aby se nezapomnělo.

I když je pravda, že když jsem na vojně za perestrojky dostal na starost sobotní brigádu (tedy práci, samozřejmě), byl jsem svým nadvelitelem diskrétně upozorněn, že jistý vojín nebude jistý čas k nalezení, an má vydržené právo opustit pracoviště a zúčastnit se mše.

Ad kradení: s panem Juraxem si myslím, že nebylo komu prodat. Prostě proto, že za komunismu se nedostal přes hranice nikdo, natož dřevěná panenka Maria. A - trochu z jiného konce - když jsem už v 90. letech kupoval jakousi grafiku, dostal jsem k tomu glejt, že jsem to koupil jako dílo žijícího autora, takže to smím bez dalších obstrukcí vyvézt, kam si zamanu. Nebo tak nějak.

K. Janyška 22.8.2019 9:00

Jako kulturní památky ano.

Jako zdroje vzdělání však ne. Jste ve skutečnosti nevzdělaní nebo irelevantně vzdělaní naivní blázni... Dzp.

J. Sova 22.8.2019 9:00

Kostely nejsou potřeba

Mt 6,5 "A když se modlíte, nebuďte jako pokrytci: ti se s oblibou modlí v synagógách a na nárožích, aby byli lidem na očích; amen, pravím vám, už mají svou odměnu. Když ty se modlíš, vejdi do svého pokojíku, zavři za sebou dveře a modli se k svému Otci, který zůstává skryt; a tvůj Otec, který vidí, co je skryto, ti odplatí."

M. Pechar 22.8.2019 17:31

Re: Kostely nejsou potřeba

Žádná kulturní památka není potřeba. To je jen pro intelektuály, kteří se štítí pracovat rukama. To práce polidštila opici, nikoli kulturní památky. Guľu sundať, kášňu rozbourovať. Chceme klid na práci.

J. Anděl 23.8.2019 7:54

Re: Kostely nejsou potřeba

Ano, potřeba nejsou.

D. Polanský 22.8.2019 8:41

Problém je, že když kostely otevřete lidem,

nejen obrazně, ale skutečně, tedy i přes den, mimo mše, tak vám je vykradou, viz devadesáté roky. Za komunistů se kostely nepropagovaly, ale byly otevřené celé dny a nevykrádaly se. Vzpomínám na Malacky (žil jsem tam v mládí), kde je krásný veliký kostel (a pak ještě jeden menší). Ten býval za mého mládí otevřen celé dny. Maminka když šla na nákup, se tam každé na chvíli stavila.

V každém případě investice do křesťanských svatostánků jsou dobré investice. Akorát pak nechápu zdanění církevních restitucí? Asi aby se opravilo méně kostelů.

M. Prokop 22.8.2019 9:52

Re: Problém je, že když kostely otevřete lidem,

Zdanění restitucí je úlitba přečetným závistivým levičákům.

Kostely SE nevykrádaly, kostely vykrádali zloději.

O. Zeman 22.8.2019 8:29

UNESCO

už pžedvedlo, k čemu je. Třeba se sochou Buddhy v AFG nebo s chrámy v Palmýře. O mnohých těchto místech dnes Wiki píše "se nacházely". Organizace dobrá tak akorát k praní peněz pro peleštínské Araby.

S tou myšlenkou "obnovy" plně souhlasím. Ale ne skrze pochybné fondy a pověst mezinárodních příživníků jako je UNESCO, které vedou k závislosti a područenství. Ta musí jít skutečně "od srdce" a pozvolna. Neratovský kostel budiž příkladem. Impuls místního duchovního, aktivita, vůle a víra místních... a to ostatní přijde. Tak nějak se to principielně píše i v bibli, není-liž pravda?

P. Sejrek 22.8.2019 8:11

výměna Františka

V prvé řadě by se měl vyměnit papež, protože chování jezuity Františka ve vrcholové funkci katolické církve hodně lidí odradí. Papež by měl v prvé řadě chránit své věřící a ne umývat nohy muslimům, úhlavnímu nepříteli katolíků, který sem přihází nás zotročit.

J. Sova 22.8.2019 8:26

Re: výměna Františka

Chování jezuitů je příslovečné. Kvůli jezuitům se stal Stalin revolucionářem.

„Z protestu proti ponižujícímu režimu a jezuitským metodám, které panovaly v semináři, byl jsem odhodlán stát se a skutečně jsem se stal revolucionářem.“

https://cs.wikipedia.org/wiki/Josif_Vissarionovi%C4%8D_Stalin