20.4.2024 | Svátek má Marcela


KULTURA: Je třeba vracet Slavíky?

8.12.2017

Kdybych byl hulvát, napíši úvodem: „Někdo zbytečně drží hladovku a jinej machr vrátí podobně demonstrativně Českého slavíka.“

Ale ne. Tak by mluvil Miloš Zeman. A ještě jen možná. Zkusme to mírněji:

Tomu, že by svého dvaačtyřicátého Slavíka snad vrátil i sám Gott, nevěřím. Nicméně Michal David také gesto udělal a skupina Kabát už jednala stejně před Michalem Davidem.

A říkáte, že nejde o gesta planá? Míníte, že se David a Kabát po vyhlášení letošních výsledků ankety Český slavík zachovali správně? Rovněž vy byste tak jednali?

Vaším právem je mít podobný názor. Ale dejme tomu já... podobné demonstrace neschvaluji.

Už v případě socialistických titulů Národní umělec mi to připadalo divné. U někoho snad upřímné (chci tomu věřit), ale jinak falešné. Často až trapné. „Pokud jsi chtěl, Mistře, svůj titul tak moc vrátit, proč jsi to tedy neudělal už dávno před převratem?“ ptal jsem se jednoho umělce, jehož tu nechci jmenovat. Ale jest fakt, že jsem se dotazoval spíš jen televizní obrazovky a z obýváku.

Na tom však nezáleží a v tomtéž obýváku jsem seděl i při vyhlašování letošních Slavíků.

To, že zvítězí Karel, jsem čekal. Roli v tom, že nadále vítězí, sice možná hraje i jeho skvělé rodinné zázemí, avšak na tom nevidím absolutně nic nefér; naopak. Už „podezřelejší“ mi v posledních letech připadají pozice Lucie Vondráčkové či už zmíněného Michala Davida, jenže je mám oba rád (byť nejsou párem mých přátel) a současně ani v tom nejmenším nevěřím, že je anketa unfair.

Co víc? Nejedná se nikdy, víme to, jen o hlasivky a nikdy to, řekl bych, nikdo soudný ani netvrdil. A oč... se tedy jedná? Samo sebou o celkovou „imidž“, kvalitní „legendu“ a charisma. Kdo nemá charisma, třeba zuří, nicméně se nedá svítit. I Clint Eastwood udělal kariéru takříkajíc přes charisma (a může být dnes sebelepší režisér). A Lucie Vondráčková?

Je sympatická. Davida už vůbec nebudu soudit, i když ona jejich společná písnička (Luciina a Michalova) jest dosti děsivá, jak si vzpomínám. A videoklip je ještě horší. Pár přátel však může zatratit jen úplný cynik. Je to píseň, pravda, už zatroleně stará, ale záleží vlastně na tom? Neboduje i ten Gott dodnes šlágry ze sixties? Boduje!

Přejděme ale k meritu, jímž je nepřiznané vítězství Tomáše Ortela a jeho skupiny. Otázka zní: „Bylo správné je takříkajíc típnout?“ Jak se po mé pravici vyjádřil extrémně silný kuřák Bijteje Tabaký z refýže, když jsem se už neválel v obývacím pokoji a musel do světa? „Je ocay je típat?“

Myslím, že to správné bylo.

Charisma Ortele rovná se totiž politikum, i když ne stoprocentně, a politikum by tuhle prastarou soutěž, na jejímž vzniku má podíl Ladislav Smoljak, mohlo zadávit. To nechci. Navíc... Podle mého názoru je příčinou úspěchu Tomáše Ortela skoro jen obsah jeho textů.

Jistě, i to je „right“. Ale umělecké kvality tu hrály roli až druhořadou. Nebo si to nemyslíte?

Ano, sám jsem před chvílí uznal, že nejde o hlasivky, nýbrž o charisma; a to Ortel má. Politické. A jistě i jiné. Dobře. Ale existují dvě nemíchatelné skupiny. První je větší. Komplexní. Představují ji četní a přečetní občané, které vyděsila videa Islámského státu anebo je (slušně řečeno) štve, že ráno čekají na refýži na tramvaj a neslyší už okolo češtinu.

I tito lidé se pak účastní manifestací, na kterých - dejme tomu - zarecituje naivní básník Jiří Ošlejšek. A vlast? Etnikum? To jsou samozřejmě slova, která se tam hrdě skloňují. „Pryč s partajničením!“ zní taky. A právě na nějaké takové akci může úspěšně vystoupit i Ortel.

Ale my se teď detailněji zaměřme na méně komplexní skupinu. A jenom na občany okolo Ortela uskupené v kapelu. A hle, jsme na zkoušce. Co zjistím?

Umějí docela solidně hrát i zpívat, ale... Co myslíte? Prosadili by se, kdyby nebylo obsahu jejich textů? Určitě. Ale prosadili by se méně. Neaspirovali by na první místo ve Slavíku a chci vedle toho jen věřit, že by Ortel své názory ustál i ve chvíli, kdy by se mínění masy jeho posluchačů otočilo. I to se teoreticky může stát.

Skutečně by pak nezačal zpívat o Mešitě chválu? Ne? A jak by se tedy živil?

Ale dost. Cítím, že zacházím daleko a vy máte právo být antiislámští. A být proti migraci. A máte právo manifestovat i hlasovat pro Ortela. Ale... Ale skutečně chcete, aby toto politikum umazalo Českého slavíka?

Jestliže to dopustíme, bude to jen začátek a půjde do kopru posléze nejen celý pop, ale i celá kultura.

Ta vás, chápu, až tak nezajímá.