18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

KULTURA: Je Andrea Bocelli operním zpěvákem?

Čtu v denním tisku, jak se italský tenorista Bocelli v Praze opět dočkal nadšených ovací. Nemohu si pomoci, abych k tomu nenapsal nějaký komentář. Počítám ovšem s tím, že budu náležitě sepsut. No nic, jsme tu na Psovi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Bok 18.5.2018 16:56

Re: Zvláštní, ten průmerný zpěvák

No, starý jsem bohužel až příliš. Nicméně musím říci, že dobrý zpěvák není jen rozsah či technika. Je to něco v osobnosti, něco zajímavého v hlase a pod. Připomínám třeba příklad zpěváka s fenomenálním hlasovým rozsahem, skvělou technikou který se v operním žánru vůbec nechytil. Byl prostě příliš "studený". Znali jsme ho pod jménem Ivan Rebroff...

F. Michek 17.5.2018 22:10

Je to tak

Mikrofon a fistule tam je vždy. To již vím dávno. Krásně zpívá, ale prostě je to tak jak píšete.

J. Lepka 17.5.2018 13:00

Nejsem povolán abych s vámi polemizoval, zpěvák jsem nikdy

nebyl, ale z divadla mám zkušenost, že i u zpěváků, jako ostatně u všech umělců, hraje velkou roli sebedůvěra. Znám případ, kdy zpěvák jako sólista intonoval sice čistě, ale tzv. malým hlasem, takže zvukaři byli zvyklí mu pomáhat mikroportem. A pak to překvapení, když v duetu měl mikroport jen pro parádu a přesto partnerka skoro nebyla slyšet.

T. Hraj 17.5.2018 12:12

je kvalita populární?

V populární hudbě je zcela běžné, že kvalita (hudební) není vůbec podmínkou úspěchu. Nijak to nekritizuji. Charizma, styl, autenticita mohou být zrovna tak právě to podstatné.

Naopak bývá někdy vlastně s podivem, že kromě veškerých laciných, povrchových, nepodstatných detailů, které jsou většinou předmětem histerie a šílenství médií či fanklubů, mají někteří umělci současně i vynikající hudební kvalitu, která tak nebývá širokou veřejností rozpoznána. Zářným příkladem byli například The Beatles nebo u nás Banjo Band Ivana Mládka.

Bocelliho naposlouchaného nemám. Ale autor má rozhodně pravdu, že ve vážné hudbě se nedestatek hudební kvality pardonovat nedá.

Z. Lapil 17.5.2018 10:55

Je pozvánka reklama (trochu OT)

27. května (neděle), 18:00 hod, kostel sv. Vojtěcha v Praze 1 (Vojtěšská/Pštrossova). Pod záminkou 100. výročí úmrtí J. B. Foerstera tu bude provedeno jeho Stabat Mater a Dvořákova Mše D-Dur Lužanská.

Obojí pro sbor, sóla a varhany. Příjemná melodická muzika, zvlášť vhodná pro posluchače - začátečníky.

Drb: na TYHLE varhany hrával v letech 1874-1877 sám mistr Dvořák, byv tou dobou zdejším varhaníkem.

.

Z. Lapil 17.5.2018 10:45

Re: Rozdíl

Nemyslím, že by se jednalo o neomalenost. Je-li A. Bocelli dobrý muzikant - a to on, je, jinak by dlouhodobě neplnil sály ani s nejlepším píár - a prošel-li nějakým "formálním" školením - a to prošel, jinak by ani zdaleka nezpíval, jak zpívá - tak tohle všechno ví.

A je znakem dobrého řemeslníka v JAKÉMKOLIV oboru, že svá technická omezení dokáže před svými zákazníky - co jiného jsou posluchači v sále - obejít a utajit.

Podotýkám: jestli se pohybujete kolem táboráků, zpívacích hospod nebo podobného echt amatérského muzicírování, jistě čas od času potkáte člověka, který je "nejlepší", přestože toho při bližším průzkumu vlastně moc neumí. "Pouze" tu trochu, co umí, používá naprosto skvěle.

Vlastní historka řemeslnická. Jsme na pradávné střeše, koukáme na VELMI neobvyklé řešení krovu. Co tím naši geniální předkové asi sledovali? Došlo mi to prvnímu: Pánové, oni prostě neměli dost dlouhé trámy. - A víš, že budeš mít pravdu?

Z. Lapil 17.5.2018 10:26

Re: Zvláštní, ten průmerný zpěvák

Nemyslím, že to by byl nějaký extra argument. Já zpíval v Lucerně i v Rudolfinu, a to jsem proklatě horší zpěvák, než Bocelli. Pravda, nejsem sólista :-).

Naopak argumentem mohlo být, že A. Bocelli je prokazatelně dobrý showman, což je na akci typu Pohřeb Osobnosti potřeba, a hlavně - možná zpívá pod tónem (je snadné tak činit a ještě snazší to nezkušenému posluchači zatajit), ale jako popularizátor v oboru je skvělý. Připomínám, že i obyčejní popularizátoři čehokoliv jsou vzácné zboží.

I. Širůček 17.5.2018 4:46

Re: Zvláštní, ten průmerný zpěvák

až budeš starší, přijdeš na to, že na tom nemusí být vůbec nic divného, nic k nepochopení...

I. Širůček 17.5.2018 4:45

Rozdíl

mezi upřímností a neomaleností je opravdu velmi mlhavý ... protože si toto dotyčný nemůže přečíst, a ostatně, i kdyby mu to někdo přečetl, stejně by nerozuměl, lze to brát jako upřímnost. Konec konců, je-li to pravda (to si se svým sluchem netroufám posoudit), kdyby si to přečíst mohl, asi by nebyl důvod to psát...

V. Bok 17.5.2018 4:27

Zvláštní, ten průmerný zpěvák

zpíval na pohřbu Pavarotiho

P. Eugel 17.5.2018 4:26

Děkuji! Sedne to jak zadek na nočník.

P. Eugel 17.5.2018 4:26

Děkuji! Sedne to jak zadek na nočník.