19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Rehulka 26.7.2011 13:34

Re: Sčítáme nesčitatelné, odečítáme neodečitatelné...

Pane Uhlichu, chápu, že to vidíte jako slušný občan a vlastenec, cítím, že v mnohém máte pravdu.

Když ale, čtu příspěvek nad tím Vaším, od soudruha Láníčka,(bývalého "ing."), vidím z něj nejen rudého hlupáka, ale i nevojáka. (pokud zákl.voj.službu neodsloužil u ponorkové kapely), jak z jeho příspěvku vyplývá.

Ano, rozhodují-li o výzbroji státu civilní zloději, nikoliv odpovědní vojáci-vlastenci, každý z nich (jak české) si upustí do své kapsy pár bobů (euro, franků, šilinků,kronor). Ale jak správně "inženýr" píše, republika musí plnit své závazky v NATO, pro svou vlastní, kolektivní bezpečnost. Je zajímavé, že soudruh L. nikdy neprojevil lítost nad plněním závazků Československa ve Varšavském Paktu ?!!

P. Fiala 24.7.2011 8:55

Stojíme o udržení lidí v naši české kultuře?

Cena za docela velmi kapacitní připojení 8 Mbps v sítích s technologií WiFi je v Ostravě asi 300,- Kč/měsíc. Tato suma není nic pro státní dotaci, či městskou obecní, či pro ekonomiku vlastní knihovny s výběrem poplatků od čtenářů.

Ovšem nákup knih, s větším DPH, by se prodražil a projevil na počtech nakupovaných knih.

Nechápu proč stát na vládní a poslanecké úrovni nepodpoří vytvoření národního systému e-knihoven s půjčováním e-knih zdarma. Náklady by byli nižší, nežli v současných systémech, navíc se šetří lesy. Copak se naši lídři nikdy nepodívali na nějakou bibliotéu nějaké americké univerzity (ty na západě mají obvykle i základní spisy od J.A.Comenia zdarma k dispozici) či na portál Amazon? Česká kultura stála vždy na knihách a textech v nich s myšlenkovým obsahem, jenž ovlivňoval čtenáře a vyvolával touhou být členem české kultury a chochopovat myšlení lidí v jiných kulturách. Bez čtení a přemýšlení jsou členové národa neúplně platnými členy, což obvykle vyhovuje nedobrým lidem z naší kultury a též jiných kultur.

J. Bakulová 24.7.2011 6:40

Re: Sčítáme nesčitatelné, odečítáme neodečitatelné...

pozdě, ale přece odpovídám. Jedná se sice hlavně o velké vědecké knihovny, ale právě prostřednictvím mailu je možné přeposlat článek i do Horní Dolní

J. Láníček 23.7.2011 16:53

Internet je fakt blbost,

akorát si u toho mladí kazí oči a nic doma nepomohou. Máme přece závazky vůči NATO, jsme její nedílnou součástí se všemi výhodami z toho plynoucími, musíme také věrně následovat USA při jeho humanitárních válečných misích. Já bych navrhoval, abysme koupili aspoň jeden bitevní křižník s pár peršingy a torpédy, k tomu několik dělových člunů a minolovek, ať se nemusíme za tu naši sporou vojenskou výbavu stydět.

P. Jášek 23.7.2011 9:29

Bez flintiček

národu internet nepomůže! Flintičky patří k atributům suverenního státu. To, že se u flintiček a pandurů krade, nemá s nutností alespoň základních ozbrojených sil nic společného!

J. Anděl 23.7.2011 8:10

Re: Sčítáme nesčitatelné, odečítáme neodečitatelné...

Vida, to jsem si neuvědomil. Jsou to i malé knihovny v malých obcích, nebo jste psala spíš třeba o státní knihovně atp?

Díky za připomenutí.

J. Bakulová 23.7.2011 7:14

Re: Sčítáme nesčitatelné, odečítáme neodečitatelné...

Internet v knihovnách znamená, že každý občan si může dnes vyhledávat ne pouze v běžné síti, do které má přístup třeba i doma, ale též má zdarma přístup do sakramentsky drahých databází, které společenství knihoven kupovalo, kde máte třeba plnotextové články časopisů, které už žádná česká knihovna kupovat nemůže, protože jsou drahé. Nahlíženo takto, je těch sto milionů směšná částka. Knihovny řeší volný přístup k internetu různě, některé zpoplatňují minuty, některé povolují třeba půlhodinu zdarma, někde se selektuje právě přístup do odborných db zdarma, individuýlní zájmy se zpoplatňují. Jenže u nás nejsou peníze na nic. Ani se neptám, jak je to možné, to je nad mé síly

Z. Rychlý 23.7.2011 5:23

Re: Sčítáme nesčitatelné, odečítáme neodečitatelné...

Pane Uhlichu, vůbec nejste mimo. Jen autor článku je prostě pacifista.

B. Uhlich 23.7.2011 2:01

Re: Sčítáme nesčitatelné, odečítáme neodečitatelné...

Ten problém je pochopitelně velmi složitý...ale podstata je někde jinde, stát..potažmo společnost stále nějak funguje, lidé pracují, spotřebovávají.... odvádějí daně, a na první pohled zas není takový rozdíl mezi touto dobou a a dejme tomu rokem 2007...a já se ptám , kde berou někteří politici tu drzost stále všem tvrdit, že není vůbec na nic.....  To je přeci naprostý nesmysl......, ne???  Kdy už konečně si budou lidé klást tyto otázky...jaké to vypečené hry se tady s námi v současnosti hrají.........

J. Anděl 23.7.2011 1:16

Re: Sčítáme nesčitatelné, odečítáme neodečitatelné...

Myslím, že jste to celkem dobře vystihl. Asi i kdyby se formálně změnil způsob zadávání, občas se stane, že se koupí nějaké ty samopaly a nekoupí se nějaký ten internet či výstavba školky.

Stojí ovšem za to si připomínat, že se nekoupí nějaký ten internet či nepostaví nějaká ta školka. Odhlédneme-li od samopalů, je toto zrušení placení internetu (a případná jeho komercializace) opravdu problém? Je bezplatný přístup k internetu opravdu tak důležitý? Nebylo by lepší místo toho postavit třeba nějakou školku?

B. Uhlich 23.7.2011 0:39

Sčítáme nesčitatelné, odečítáme neodečitatelné...

 je to divná doba, každý z nás ví co ten druhý má či nemá dělat, ale nikdo neví, co bychom opravdu měli dělat...odečítáme samopaly od knihoven...úžasné, ale... ne hloupé? Myslíte si opravdu všichni, že kdybychom zrušili Pandury, Grippeny, útočné pušky a pod, že by se změnily investice do škol, knihoven, dětských center a pod. Ano, jsme svědky toho, jak jsme všichni okrádáni o miliardy pod pláštíkem toho, jak je vyzbrojováno to a to.....zajímavé je ovšem , že podobným způsobem jsme okrádáni při nákupu takových úžasných lékařských přístrojů jako je CT, magnetická rezonance a pod. a když už jsme u toho vzdělávání a školství...on ten "internet do škol" byl taky pěkně vypečená kulišárna. Tak si položme otázku, zda kdyby byly zrušeny nebohulibé projekty - zda by ty bohulibé opravdu měly smysl a všechno by tam fungovalo bez problémů.....asi ne. Zlodějnu jsme tady povýšili na státní politiku a bez zlodějny se tady neuskuteční vůbec nic. Proto nemá cenu cokoliv srovnávat. Erár bude, jak vidno, vždy okrádán a nikdo to změnit nemůže. Proto jsou veškeré diskuze o tom zda jdou peníze tam či onam naprosto zbytečné... Dokud se nezmění celý systém zadávání zakázek ( a on se evidentně nezmění) nemají jakékoliv úvahy tohoto typu smysl. Dokud tady bude partikulární systém, kde strany vyloženě počítají s těmito "vedlejšími" příjmy - nedá se naprosto nic změnit.

Možná , že jsem úplně mimo , ale já to tak vidím.......