29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Gejza 28.8.2006 19:29

Pane Jane Beneši, Vám bylo na konci války deset roků. Určitě jste to vnímal s čistou a nezkalenou chlapeckou duší.

Pan Guenther Grass uvěřil v jinošských letech zločinné ideologické manipulaci nacismu - chcete jej kvůli tomu soudit?Co my víme...? Válečných zločinů se zřejmě nedopustil, trestní oznámení na něj podáno nebylo. Ctěme presumci neviny jako základu civilizovaného právního řádu.

Buhehe chlemst 28.8.2006 16:23

Přestaňte blbnout!

Žižka - to byl nějaký hrdlořez - no a v každém městě se po něm jmenuje ulice, v Praze má památník a sochu větší než Lejnin v Rusku. No a za jeho "vlády" vymřela (= byla vyvražděna jeho božími bojovníky) polovina obyvatelstva zemí českých. A co jako má bejt ??? Je to jen historie.

jana 29.8.2006 16:40

Re: Přestaňte blbnout!

Husite vyvrazdili vsechny adamity - etnicka cistka.

Milan 17.8.2006 23:10

Teď zrovna probíhá na ARD

zajímavé interwiev s Grassem. Tak místo mudrování poslouchat!

Ivan Nový 17.8.2006 21:23

Kde jsou SS budoucnosti?

Nebo myslíte, že lidi přestanou věřit, že socialismus funguje?

VL 17.8.2006 20:53

Jenom SS?

Možná by bylo také zajímavé, kdyby G. Grass pravdivě popsal své případné vztahy ke KGB, GRU, Stasi, BND a podobně.  Třeba by to bylo, podobně jako u mnoha levicových politiků a intelektůálů SRN velice poutavé čtení.

Mysch 17.8.2006 21:16

vy o tom neco vite?

tak sem s tim!

nebo jste z jednoho pytle s benesem, co si nasel prilezitost hrdine si kopnout do svetoveho spisovatele, kteremu nesaha ani k chodidlu jeho ploche nohy.

rafp 17.8.2006 19:35

Někteří z vás by se měli stydět,hovada

Jsem na Moravu hrdý.

rafp 17.8.2006 19:34

Někteří z vás by se měli stydět,hovada

Jsem Moravan a jsem na svou domovinu hrdý.

VerkaVerkovata 17.8.2006 22:44

Re: Někteří z vás by se měli stydět,hovada

Jsem Moravanka a jsem na svůj kraj hrdá, ale nejsem Moravanka národností. Tou jsem dle Palackéhp Češka rodu moravského, čau, krajani.  A nechtějte se urvat od Čech! :-P:-P:-P>-

VerkaVerkovata 17.8.2006 19:21

Věrnost

I my jsme kdysi přísahali "Věrni zůstaneme"!!! Co z toho zůstalo? Nesuďme, abychom nebyli souzeni.

Vadí/nevadí 17.8.2006 17:39

A kromě toho prvního trapasu, že Reagan se šel poklonit památce SSmanů,

moh nám pan Autor taky přidat perličku o druhém trapasu toho dne (to on přece rád o některých), jak tam Reagan na tom hřbitově, když se mluvilo o hrůzách války, hodil do placu (známý šprýmař), "já vím jaký to bylo, já taky nosil uniformu".  Dlužno poznamenat, že přítomní vašnostové se hned nesmáli před kamerami, ale až v koutku za rohem...   

VL 17.8.2006 19:15

Re: A kromě toho prvního trapasu, že Reagan se šel poklonit památce SSmanů,

Pokud vím, tak objížděl z estrádami frontové vojáky. To sice není tak efektní jako útok na bodák, ale v moderní válce s dělostřelectvem a letectvem také rozhodně méně bezpečné než sedět doma. Příkladem může být třeba Glenn Miller a část jeho orchestru.

VL 17.8.2006 19:19

Re: Re: A kromě toho prvního trapasu, že Reagan se šel poklonit památce SSmanů,

Ještě jedna věc, myslíte si, že dneska už to není všem těm rudoarmějcům, vojákům werhmachtu, příslušníkům RAF, politickým komisařům, příslušníkům Waffen SS, SAS, britských comandos atd. kteří padli za války jedno? Na všech stranách byli normální lidé i svině. Obecně ale platilo na obou stranách, že nejhorší byli političtí pracovníci.

VerkaVerkovata 17.8.2006 22:51

Re: Re: Re: A kromě toho prvního trapasu, že Reagan se šel poklonit památce SSmanů,

Nejhorší byli rudí komisaři, kteří hnali vojáky na mnohdy zbytečnou smrt. Před bojem vojáci-rusáci podepisovali často i vlastní krví přihlášky do bolševické partaje, aby v součtui ztrát bylo co nejvíce komunistů.  To činil soudruh Brežněv kdesi na Krymu (Malá země). Vzorem by nám měla býti slavkovská mohyla (napoleonské války), kde vedle sebe leží kosti všech, co se bitvy účastnili - i těch nepřátel. Majestát smrti smývá životní viny, ale nikdy nesmí být zapomenuty pohnutky a činy, které způsobily ukrutné lidské utrpení.

jana 17.8.2006 19:21

Re: A kromě toho prvního trapasu, že Reagan se šel poklonit památce SSmanů,

Jel se poklonit pamatce padlych jako se to dela pred pomnikem neznamemu  vojaku, tak tech 30 SS meli nejdriv vyhrabat a po navsteve zas dat zpatky, nebudte malicherny.

Pepikk 17.8.2006 17:38

Hm,co s tím,

Nobelovu cenu odebrat?Knihy dát na index nebo spálit?

Vadí/nevadí 17.8.2006 17:30

Rubrika "KULTURA" ?

Asi jsem to ne dost pozorně čet, tak ňák mi uniká o čem nebo o kom ten článek je? Ale aspoň jsme se dozvěděli (hlavně ti co to ještě nevěděli), že pan Autor byl v base.  Pro ty co to ještě nevěděli by radši měl dodat že v komunistické.  Jinak by si mohli myslet, že byl zavřenej v demokratické (kapitalistické?) base třeba za pohrožování poplašňákem...  

VerkaVerkovata 17.8.2006 23:10

Re: Rubrika "KULTURA" ?

Nevadí.;-D;-D;-D;-D;-D;-D Ty jsi mimoň.:-D:-D:-D

Mysch 17.8.2006 15:35

günter grass

urcite dodnes netusil, kolik znalcu jeho zivota a zivotopisu v zemich ceskych ma.

kdyby to byl byval tusil, napsal to loupani cibule urcite aspon o 40 let driv, a samozrejme vypustil i tu pr kampam.

mohli byste se soudruzi pak rozhorcovat pod zastitou rudych praporu ksc,lidovych milici, ssm, svazu pratel sovetskych protifasistickych bojovniku, a psat plemenne clanky v mlade fronte, i obrane lidi.

rude prvo na to melo svoje specialisty, tem byste mohli jen posilat odsuzujici dopisy.

ZM 17.8.2006 13:33

relativita času

Pan Grass se stal příslušníkem jednotek SS velmi mladý,v době, kdy neměl rodinnou oporu a stav před nacismem si asi moc nepamatoval. Navíc v době akutní hrozby zhroucení své vlasti, ať byla jakákoliv.(Jinou neznal a neměl.) Asi bych ho spíš kritizoval za jiné postoje, které zaujal ve zralém věku ! Je to jistě velká kaňka, ale vysvětlitelná a pochopitelná. Srovnatelná s oportunisty v našem národě - ti nechtěli zachránit vlast před zhroucením, ale rozkládat vládnoucí režim zevnitř, třeba i s puškou v ruce ( slavné LM !)a hlavně - budovat si korýtka - dnes to jen málokomu vadí. A to vlastně tehdejší dobu ani tak moc neodsoudily . ( srov. JUDr.Bureš - kandidát na cokoliv ). Grass se - alespoň ve vztahu k nacismu asi změnil - viz jeho dílo. Pan Bureš také ? O kariéru stojí stále stejně ... Ale nejde jen o něj, nechci mu křivdit, takových je bohužel mnohem, mnohem více.

jana 17.8.2006 14:32

Re: relativita času

zmenil se, protoze to odpocatku Stasi o nem vedelo, tak ho meli cim vydirat, kdovi co v tech nyni odtajenych svazcich jeste stoji, stejne tak o jinych  zapadonemeckych levicacich? Sel jim na ruku, vychvaloval Berlinskou zed, NDR a pod.A co si ten darebak dovolil k demokratickym politikum, kteri nemeli hnedou minulost.Napr. jednoho ministra nazval drze skinheadem. Mame dost vlastnich  svini, ale clanek je o Grassovi.

JH 17.8.2006 15:17

Když jsme u těch personálních veletočů,

tak by mne zajímalo: někde jsem kdysi viděl nenápadnou zprávičku, že maršál Paulus byl v NDR předsedou nějakého jejich svazu protifašistických bojovníků. Je to možné?

Jura Jurax 17.8.2006 16:35

Re: Když jsme u těch personálních veletočů,

Je to možné. On byl předsedou jakéhosi antifa svazu (jméno mi vypadlo) už v zajetí.

Ivan Uzin 17.8.2006 18:31

Re: Re: Když jsme u těch personálních veletočů,

Druhy zivot polniho marsala Pauluse od Alexandra Blanka, Edice Fakta a svedectvi sv 99, Nase vojsko a Svoboda, Praha 1987.

VL 17.8.2006 19:21

Re: Re: Když jsme u těch personálních veletočů,

Založil tam AFSSA (Antifaschisteche Front des SS Angehörige)?

VL 17.8.2006 19:23

Re: Re: Re: Když jsme u těch personálních veletočů,

Omlouvám se soudruhu maršílovi, přehlédl jsem že odkaz není o SS Schütze Grassovi.

jana 17.8.2006 16:46

Re: Když jsme u těch personálních veletočů,

To je nesmysl, kliknete si na wikipedia. Paulus byl stara vojna, bojoval uz v 1. svetove.Jeste v zajeti zdravil vojaky Heil Hitler a kdyz ho prijel Pieck verbovat, tak odolal. V Norimberskem procesu  vystupoval jako svedek ale  to uz pod peci sovetskych poradcu. Jeho zenu zavreli nackove do KZ, taky syna.Zemrela na nasledky vezeni v r. 49, nikdy ji uz nespatril. Byl pak repatriovan v r. 1953 do NDR - a to pry na vlastni prani. Tam zadnou dulezitou funkci nemel, ale jinak skakal jak Ulbricht  piskal.Dustojnejsi by bylo se zastrelit.

VerkaVerkovata 17.8.2006 19:04

Re: Re: Když jsme u těch personálních veletočů,

Nemáš pravdu, aspoň ne ve všem. Paulus byl sovětskou propagandou využit k tomu, aby  informoval Němce o poválečné demokratickém Německu (podle představ SSSR). Ten Svaz pro cosi existoval. Paulus poznal hrůzu fronty u Stalingradu, tak se k tomu propůjčil. Informace získáte v každé obsáhlejší encyklopedii.

jana 17.8.2006 19:17

Re: Re: Re: Když jsme u těch personálních veletočů,

Paulus unterlag allerdings seit seiner Ankunft als "Objekt Terasse" der Überwachung durch die Stasi. Alle seine Bediensteten waren Zuträger der Stasi, seine Post

wurde beobachtet, das Telefon und die Wohnung abgehört. Einflussreiche Positionen wurden ihm in der DDR NICHT übertragen,seine ofizielle Funktion war des  Kriegsgeschichtlichen Forschungsrates an der

Hochschule der Kasernierten Volkspolizei. (Er war u. a. einer der Hauptautoren der Dienstvorschrift der Nationalen Volksarmee

der DDR).