18.4.2024 | Svátek má Valérie


KULTURA: Chvála jeho jména

13.5.2019

Každý z nás potřebuje někdy pozvednout ducha a nabrat energii pro každodenní námahu. V takových momentech si už několik let pouštím na YouTube písničky ortodoxních židů. Jsou to písně většinou náboženské nebo vlastenecké a nacházím v nich, co jinde ne, a totiž vnitřní zaujetí zpěváků, vzmach k výšinám a ideálům a dokonce optimismus.

Hudba není pro židovské ortodoxní umělce jen prostředkem seberealizace, ale i práce pro národ a k oslavě Nejvyššího. Nezřídka jde o zpívané modlitby: několik veršů se neustále opakuje, až se vám vryjí do paměti a v duchu si je pořád zpíváte ve dne i v noci, když se náhodou probudíte. Takové modlitby nevyžadují žádné úsilí, opakují se v mysli automaticky.

Bůh je nejčastěji označován opisným označením Hashem (doslova „jeho jméno“). Podobnost s šémem rabbiho Löwa není čistě náhodná.

Jakkoli texty písní vycházejí z prastarých tradic, hudební forma může být zcela moderní. Často jde o normální populární hudbu, jak ji známe, u židů se těší oblibě třeba i techno (příklad zde). Někdy přezpívají nějaký světový hit, jen přizpůsobí slova k obrazu svému (zde jedna vypalovačka se španělským překladem pro lepší porozumění).

Ale těžiště je ve vlastní autorské tvorbě. Je překvapující, kolik židovských umělců skládá písně ve velmi dobré kvalitě. Zde je několik tipů:

Yeshiva Boys Choir je chlapecký sbor se sídlem v New Yorku. Zpívají obvykle žalmy v moderním hudebním provedení včetně elektronické hudby. Chlapci si rytmické písně opravdu užívají. Píseň Ki Avi (Chazak) hovoří o posile, kterou dostaneme od Boha:

Můj otec i matka mě sice opustili,
Hospodin mě ale k sobě přivine.
Spoléhej na Hospodina,
buď statečný a on tě posilní.
Spoléhej na Hospodina!
(žalmy 27:10 a 14)

V klipu se ukazuje, že zázraky se dějí a posila od Hospodina opravdu přichází, a jak tomu mohou děti samy napomoci. Přitom hudba doslova nabíjí posluchače energií.

Naopak příklon k tradiční židovské hudbě můžeme pozorovat v písni Haneshama Bekirbi v podání vynikajícího zpěváka Motty Steinmetze. Text je velmi jednoduchý: „Dokud je duše ve mně, děkuji před Tebou (Bože)“. Při veškerém poselství, které směřuje navenek, zůstává píseň niternou soukromou modlitbou. V klipu se spojuje tradice s aktivním životem v současnosti.

V poslední době přišel s novou skladbou zpěvák a skladatel Ari Goldwag. Píseň Today is the Day se snaží prostou sugescí rozjasnit náladu posluchačů při každodenních starostech. Zpěvák povzbuzuje výmluvnými slovy, že dnešní den bude vše dobré, tentýž text opakuje anglicky a hebrejsky. Můžu dosvědčit, že to opravdu funguje (ve vážné životní situaci mé podvědomí nevědělo nic lepšího, než si zpívat: dnes je den, kdy jsem OK...)

Tak písně židovských autorů vcelku nepokrytě zasahují do života svých posluchačů, ba některé jsou vyloženě agitační. Tentýž Ari Goldwag nedávno vytvořil klip na podporu zdravotnické záchranné služby, kde je prosba o příspěvek neuvěřitelně dobře sladěna s pěknou hudbou.

Další zajímavý příklad společensky angažovaného umění je „reklama na šabat“ v podání skupiny Maccabeats. Je to vlastně známá píseň Sound of Silence od Simona a Garfunkela, přičemž klip vybízí k vypnutí mobilů a tabletů a k užívání si šabatu.

Hudba ortodoxních židů se má v posledních letech čile k světu, na jejím rozvoji se podílí řada nadaných osobností a usiluje o nejvyšší cíle. Díky kulturní blízkosti a internetu můžeme i my čerpat z této studnice.