Neviditelný pes

KULTURA: Chtělo by to tančící mnichovské bednáře!

12.5.2020

Nenápadný, ale záludný vir takřka ze dne na den překopal na měsíce životy mnoha milionů lidí na světě. Také obyvatelé Mnichova jsou z něj už nadobro uondaní. Zcela netradičně a proti svému naturelu jsou z nařízení úřadů už více než měsíc povětšinou zalezlí ve svých čtyřech stěnách. Mnozí se obávají o své podnikání i existenční budoucnost. Zvláštní doba vyžaduje netradiční řešení – že by místní bednáře s jejich originálním mnichovským Tancem bednářů „Schäfflertanz“, který by osvěžil ducha a vrátil život do ulic města?

V Mnichově vznikla nejedna slavná tradice, která v plném lesku přežila i dnešní digitalizaci a všelikou modernost. Jistě se k nim řadí největší lidová a pivní slavnost světa Oktoberfest, ale i nenápadnější akce, jako je zmíněný Schäfflertanz. Ten vznikl podle legendy už v roce 1517, kdy údajně morová epidemie neúprosně zkosila téměř polovinu z tehdejších dvaceti tisíc obyvatel Mnichova a umrtvila jeho hospodářský i společenský život. Obrovské škody dopadly již tehdy, stejně jako při aktuální koronavirové pandemii, také na branži gastronomie.

Schäfflertanz 1

Při morových ranách trpěli hospodští, výrobci piva, i související branže jako byli bednáři, resp. sudaři - výrobci pivních sudů, ale zejména spousta obyvatel města, kteří se užírali doma strachem z nemoci i z nedostatku všech radostí života. A pak se najednou zrodila – snad v hlavě některého bednáře – spásná myšlenka na uspořádání veřejného tance na náměstích, který by vylákal obyvatele z jejich „děr“ a vpravil jim do žil trochu optimismu také pomocí místně osvědčeného léku na všechny boly světa - piva. A ono se to líbilo, chytlo a každých sedm let se tanec opakuje k všeobecnému potěšení Mnichovanů i samotných tanečníků. Dobrý nápad jedněch tak stál u zrodu oživení života všech.

Starobylý Tanec bednářů je symbolickým výrazem odvěké víry v budoucnost a jeho poselství by se možná dalo vyjádřit slovy: „Máme – snad – za sebou tu nejtěžší dobu. Lékem na tu prokletou chorobu zatím bohužel stále nedisponujeme a bude nás i nadále zabíjet. Ale i tak se prostě musíme vrátit k životu s jeho radostmi i strastmi. Všechno je lepší než otupělost a kapitulace. Začíná závěrečný boj, který nelze vyhrát v děrách, ale pouze tváří v tvář nepříteli. Společně máme velkou naději na úspěch. Přijďte a radujte se!“

Schäfflertanz 2

Tanec bednářů, který v roce 2017 oslavil 500 let, nepřenesla staletími jeho výjimečná choreografie nebo hudba, ale poselství a naděje, které symbolizuje. Tak tomu bylo před více než pěti staletími a tak tomu je i dnes. Turisté mohou tanec spatřit ve zmenšené, pohyblivé, ale i tak jen neživé verzi na orloji mnichovské Nové radnice (Marienplatz).

Jedná se o tradici, která má rozjasnit mysl a povzbudit v těžkých dobách. Proto se také zvažuje, že letos možná zcela netradičně bednáři vylákají mnichovský lid do ulic pouhý rok po posledním vystoupení v roce 2019. Ale proč vlastně ne? Co už je dneska normální a v zaběhnutých kolejích? Když je pro letošek zrušen Oktoberfest se šesti miliony návštěvníků, tak proč by se nemohl uskutečnit aspoň Tanec bednářů s pár stovkami přihlížejících výjimečně napřesrok? Když je ho potřeba jako soli!

Ale tak daleko – aspoň v Bavorsku – zatím nejsme. Tady je povoleno zatím jen setkání 1+1 osob ze dvou různých domácností, nebo nově i přímých příbuzných... ale shromažďování větších skupin je nadále nepřípustné. Jenže ani v Bavorsku nejde přísná opatření protahovat do nekonečna.

První „bitva“ – ta frontální – je vítězně téměř dobojována, ale čeká nás další asi ještě těžší a určitě mnohem delší fáze souboje s mikro-nepřítelem, který se stahuje „do podzemí“ a nikdo netuší kdy, kde a v jaké síle – skoro jako teroristé – se znovu vynoří. Náš souboj s koronavirem se postupně přenáší z roviny státu na každého jednotlivce a bude možná ještě úmornější. Bude totiž záviset na schopnosti, vynalézavosti a zejména ochotě i vytrvalosti každého z nás respektovat hygienické předpisy a hlavně mít ohledy i k ostatním. Může to trvat i několik let (nebo do objevu léku) než se skutečně smíříme s existencí záludného koronaviru COVID-19, aniž by nám podstatněji zasahoval do života. Možná se ho musíme naučit brát jako obtížný bodavý hmyz, který je také jen nepříjemnou ale běžnou součástí našich životů.

Mnichov, 6.5.2020



zpět na článek